Urmează o iarnă grea | Luptă „pe viață și pe moarte” cu clanurile oligarhice

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele. Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Majorarea de aproape opt ori a prețului la gazele naturale livrate de Gazprom și a energiei electrice și termice de aproape două ori i-a pus pe toți în fața unei dileme: să plătească acești bani sau să caute resurse alternative, scrie Mold-Street.com. Autoritățile, deopotrivă cu experții, îndeamnă să se reducă cât mai mult consumul și să se folosească resursele energetice locale, în special biocombustibilii: de la lemne, brichete și peleți, la deșeuri vegetale și organice, precum paie sau tizic, zis și cărbune moldovenesc. De altfel, chiar anul trecut, când nu se scumpiseră încă gazele și produsele petroliere, cota biocombustibililor și deșeurilor în balanța energetică a Republicii Moldova a trecut de 23 la sută. Un studiu realizat de specialiști internaționali și de la Agenția Moldsilva arată că din volumul de resurse energetice alternative, tizicul ocupă 7 procente și este cel mai folosit în localitățile din sudul Republicii Moldova.
  • „Ne așteaptă o iarnă grea” – avertizează președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul primei ședințe a Parlamentului din sesiunea de toamnă, scrie jurnal.md. Speakerul dă asigurări că partenerii de dezvoltare vor ajuta Republica Moldova, însă e nevoie de unitate politică. Șeful Legislativului a mai spus că este necesar să se ia deciziile corecte la timpul potrivit. Pe de altă parte, reprezentanții opoziției au criticat guvernarea că nu are pregătit un plan anticriză.
  • Un protest a avut loc miercuri seara la postul de pacificatori din preajma localității Vadul lui Vodă. Circulația pe pod a fost sistată câteva zeci de minute de mai mulți locuitori ai satului Pîrîta și din alte localități din Dubăsari, scrie ZonadeSecuritate.md. Ei au blocat circulația cu propriile mașini, după ce fostul primar al localității Pîrîta, Gurie Popa, a fost reținut de pacificatorii ruși pentru a doua oară în două zile. Cu implicarea Comisiei Unificate de Control, ex-primarul a fost eliberat, iar circulația restabilită. Asociația Promo-LEX, care monitorizează drepturile omului în regiunea transnistreană, spune că fostul primar, veteran al războiului de pe Nistru din 1992, a fost reținut după ce acordat un interviu pentru postul de televiziune TV8, iar motivul pentru care este hărțuit este că a criticat public misiunea de menținere a păcii de pe Nistru.
  • Reforma justiției din Republica Moldova se mișcă prea încet, în ciuda faptului că există voință politică, declară președinta Maia Sandu, la un forum dedicat reformării justiției. Șefa statului afirmă că este important ca lucrurile să se întâmple repede pentru a salva banul public și încrederea cetățenilor în justiție, transmite TV8. Ea a spus că reforma va continua, în pofida problemelor tehnice, rezistenței din sistem sau a sabotajului. Miza reformei în sectorul justiției este foarte mare, afirmă Maia Sandu, care mai spune că de schimbările în justiție depinde readucerea încrederii cetățenilor în stat, precum și viteza de aderare la Uniunea Europeană.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, printre cele mai citite este declarația ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care spune că hoții își doresc un stat slab ca să poată fura în continuare, precizând că guvernarea a început o luptă „pe viață și pe moarte” cu clanurile oligarhice.
  • Populară pe Facebook este și știrea Europei Libere despre solicitarea a doi senatori americani care cer ca Rusia să fie considerată stat-susținător al terorismului.
  • Pe Instagram este virală postarea TV8 despre evoluțiile de pe frontul din Ucraina, inclusiv accidentul rutier în care a fost implicat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.