Urmele Gulagului. Un grup de cehi caută lagărele staliniste

Unelte de lucru rămase de la foşti deţinuţi într-o mină de uraniu în partea de nord a ţinutului Zabaikalsk.

Roabă într-un lagăr de muncă rămasă în acelaşi loc unde a fost lăsată de deţinuţi 67 de ani în urmă.  

Aceste imagini rare au fost făcute de un grup de turişti cehi care vor să surprindă ceea ce a mai rămas din reţeaua de lagăre staliniste din fosta URSS.

În 2009, după mai multe călătorii cu rucsacurile prin Rusia, Stepan Cernousek, împreună cu grupul său de prieteni cehi, a efectuat, ceea ce el a numit, un „pelerinaj” în Siberia artică pentru a găsi rămăşiţe aproape necunoscute ale proiectului lui Stalin de construcţie a magistralei feroviare transpolare, numită şi „Drumul morţii”.

Cernousek a povestit Europei Libere că această expediţie a fost ca o revelaţie: „Acolo erau scrisori ale deţinuţilor din GULAG, obiecte utilizate în viaţa de zi cu zi din lagăr. A fost ceva extraordinar. Nu-mi pot imagina ca lagărele naziste din Europa să fi fost abandonate în același mod”.

Așa a apărut proiectul Gulag.cz, dedicat cercetării lagărelor de muncă din perioada stalinistă.

După vizita din 2009 din Siberia, echipa Gulag.cz a mai fost de trei ori în Rusia. Una dintre expediții a fost în munții Kodar, unde se aflau mine uraniu și unde deținuții din GULAG extrăgeau cu mâinile lor, la propriu, materialul pentru programul nuclear al Uniunii Sovietice.

Cușca unuia dintre cei mai "teribili" câini care i-a supravegheat pe deținuți în Rusia de nord. Ei erau dresați special ca să-i atace pe oameni. După închiderea lagărului, câinii au fost împușcați.

Dar expediția istorică prin locurile neumblate ale Rusiei poate fi și un eșec.

În timpul unei călătorii bine planificate din 2013, Cernousek și echipa lui au ajuns epuizați la un fost lagăr numai să constate că acesta a ars într-un incendiu. Pe urmă li s-a defectat motorul bărcii și patru zile au mers în aval în neștire.  

Fără acoperire telefonică, la sute de kilometri de cea mai apropiată localitate. Cernousek spune că s-au simțit ca niște "ostateci ai taigalei". Până la urmă, i-a salvat o barcă cu motor ce a trecut prin preajmă. 

Pericol prezintă și animalele sălbatice. Echipa de cercetători nu are însă arme. Până acum i-a mers și nu a întâlnit niciun urs. 

O locomotivă abandonată destinată proiectului stalinist "Drumul morții".

Latrine din baracele deținuților. 

O cruce pe locul unui fost lagăr din arhipelagul GULAG, cu inscripția: "Noii mucenici ai Rusiei".

Pe malul unui râu în timpul expediției din 2009. Cernousek spune că: "Am vrut să le arătăm oamenilor că aceste lagăre nu sunt ceva abstract dintr-un trecut îndepărtat, ele au existat cu adevărat".  

Un grup de prieteni cehi s-au aventurat în zonele sălbatice ale fostei Uniuni Sovietice.