Ursula von der Leyen: Rusia folosește prețul alimentelor ca pe o armă

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că ar folosi ca pe o armă perturbarea livrărilor globale de alimente, invazia rusească în Ucraina, un mare producător de cereale, ducând la creșterea prețurilor la grâu, ulei și alte produse.

Aceasta înseamnă să te folosești de foame și grâu pentru putere

„În partea ocupată de ruși a Ucrainei, armata Kremlinului confiscă stocuri de cereale și mașini agricole (...), iar navele militare rusești din Marea Neagră blochează vasele ucrainene încărcate cu grâu și semințe de floarea-soarelui”, a spus von der Leyen în timpul unui discurs rostit pe 24 mai la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. Șefa executivului european a mai spus că Rusia restricționează propriile exporturi de alimente, recurgând la șantaj și folosind livrările de grâu în schimbul sprijinului politic. „Aceasta înseamnă să te folosești de foame și grâu pentru putere”, a spus von der Leyen.

Pentru unii, a spus oficiala europeană, acest lucru a readus amintiri dintr-un „trecut întunecat – vremurile confiscării recoltelor de către sovietici și foametea devastatoare din anii 1930”, o referire la o foametea care a ucis milioane de ucraineni.

### Vezi și... ### Rusia ar putea „șantaja” lumea cu o criză alimentară, avertizează un consilier prezidențial ucrainean

Rusia a spus că scumpirea alimentelor s-ar datora sancțiunilor occidentale care i-au fost impuse ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Guvernul Germaniei a acuzat Rusia că ar bloca exportul a aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat la o dezbatere a Forumului Economic Mondial că penuria de alimente ar putea da naștere unui val de imigranți din Africa de Nord către Europa.

Von der Leyen a spus că modalitatea de a combate mișcările Rusiei de a perturba lanțul de aprovizionare cu alimente este prin cooperarea globală.

### Vezi și... ### Ar putea războiul din Ucraina să declanșeze o criză alimentară globală?