Uzina germană Rheinmetall se pregătește să fabrice tancuri în Ucraina

Hala de producție a companiei Rheinmetall din Unterluess, în nordul Germaniei, 6 iunie 2023.

Un angajat la Rheinmetall asamblează obuzele destinate Ucrainei. 

Din aprilie 2022, când Germania a acceptat să furnizeze Ucrainei armament greu pentru a lupta împotriva invaziei rusești, producția anuală de obuze pentru tancuri a Rheinmetall a crescut abrupt de la 60 de mii la 240 de mii.

Turele de tancuri aliniate în fața fabricii Rheinmetall. 

Compania germană de armament și-a mărit organigrama cu  aproximativ două mii de noi locuri de muncă de la invazia rusă și a fost adăugată la indicele bursier blue-chip DAX din Frankfurt.

Angajații lucrează la un tun de 120 mm pentru tancurile de luptă Leopard care vor fi livrate forțelor ucrainene. 

În luna mai s-a anunțat că Rheinmetall va constitui un consorțiu cu compania de armament ucraineană de stat Ukroboronprom, cu scopul „de a produce în comun produse Rheinmetall pentru armamentul din Ucraina”.

Un tanc Leopard este testat după ce a fost asamblat la uzina Rheinmetall din Unterluess. 

Anunțul privind o potențială fabrică de armament germană în Ucraina a stârnit o reacție nervoasă din partea Kremlinului. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a promis că Rusia va lovi instalația planificată cu „focuri de artificii cu Kalibre [rachete de croazieră] și alte dispozitive pirotehnice rusești”.

În turela unui vehicul blindat de luptă

Rheinmetall a avut un rol esențial în echiparea mașinii de război naziste care au devastat o mare parte a Europei în Al Doilea Război Mondial.

Un depozit de piese de schimb pentru tancuri

În unele părți ale uzinei Rheinmetall, potrivit AFP, vehicule blindate vechi, cu pete de rugină, sunt în prezent demontate și recondiționate pentru a fi retrimise pe câmpul de luptă.

Cabine de camioane militare produse la Unterluess



 

Un muncitor de la Rheinmetall lucrează la un proiectil de calibru greu.
 

Un proiectil performant antiblindaj.

Uniunea Europeană a promis 2 miliarde de euro pentru a furniza piese de artilerie pentru Ucraina, și și-a propus să trimită un milion de proiectile de artilerie în Ucraina în cursul anului viitor.

Producția uzinei de armament Rheinmetall crește rapid pe fondul războiului, iar producătorul german intenționează să-și extindă operațiunile în Ucraina.