Uzina metalurgică de la Rîbnița a cerut aviz de mediu de la Chișinău

Rîbnița, podul peste Nistru

Guvernul de la Chișinău a cerut, în premieră, uzinei metalurgice de la Rîbnița – una din cele mai importante surse de venit pentru autoritățile separatiste de la Tiraspol – să obțină de la Ministerul Mediului o autorizație de mediu, dacă vrea să profite de o eventuală reluare a exporturilor de metale uzate din Uniunea Europeană.

Iuliana CantaragiU

Într-un interviu cu Europa Liberă, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a precizat că uzina – cea mai mare de acest fel din R. Moldova, dar controlată de Tiraspol – a depus săptămâna trecută dosarul pentru a obține autorizația de mediu. Termenul de examinare a cererii, care include și inspecții la fața locului, durează 30 de zile. Mai mult, ministra a precizat că inspecțiile vor fi nu numai pentru autorizația de mediu, dar vor fi reluate, cel puțin odată la doi ani, în conformitate cu legislația în vigoare.

Your browser doesn’t support HTML5

Iuliana Cantaragiu, Ministra Mediului despre autorizatia de mediu pentru Uzina din Rîbnița

Ministerul Mediului, a mai spus Cantaragiu în interviul cu Europa Liberă, a deschis o anchetă ca să înțeleagă de ce, până acum, uzina de la Rîbnița a putut funcționa fără un aviz de mediu, deși folosea ca materie primă și importuri de metale uzate din UE. Utilizarea acestor deșeuri europene este condiționată de existența unui aviz.

Premierul Natalia Gavrilița, guvernul în general s-au confruntat în ultimul timp cu un val de critici că ar fi cerut o derogare de la instituțiile Uniunii Europene ce vizează importul metalelor uzate în R. Moldova, principalul beneficiar fiind pentru moment uzina metalurgică de la Râbnița.

### Vezi și... ### Guvernarea respinge criticile că ar fi intervenit în favoarea Uzinei metalurgice de la Râbnița

Săptămâna trecută, Ministerul Mediului a explicat că scrisoarea adresată Comisiei Europene, care menționează reluarea exportului deșeurilor de metal feros către R. Moldova, este de fapt un simplu răspuns la o cerere de actualizare a informațiilor din partea Bruxelles-ului, care a vrut să rectificare greșeli intervenite cu doi ani în urmă în lista întocmită de UE. O șansă de a repune legislația europeană în concordanță cu cea autohtonă, se mai arăta în comunicatul Ministerului Mediului și nu o încercare de a face lobby pentru uzina din Rîbnița.

Mai mult, în primă fază, șefa guvernului a explicat că „a acționat conform interesului național, care prevede protejarea pieței și crearea de oportunități în R. Moldova”.

În decembrie încă, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu declara, tot pentru Europa Liberă, că există planuri de a se construi o altă uzină de prelucrare a metalelor uzate în raionul Strășeni și că ministerul pe care-l conduce vrea să sprijine orice proiect nou, atâta timp cât are un aviz de mediu. „ În general, eu sunt pentru și susțin foarte mult, cu toată deschiderea mea fiecare agent economic să-și desfășoare activitatea atâta timp cât el are o atitudine responsabilă față de mediu.”

Asociația Promo-LEX, specializată inclusiv pe monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea separatistă, a criticat viteza cu care executivul s-a preocupat de afaceri dubioase cu fier vechi „în condițiile evitării abordării problemelor și a cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană”.