70% din populația adultă din UE este vaccinată anti Covid-19, dar diferențele sunt mari între Est și Vest

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană și-a atins obiectivul de a avea vaccinate împotriva COVID-19, până la sfârșitul verii, 70% din populația adultă. Într-un mesaj postat pe Twitter la 31 august, Von der Leyen a mai spus că vaccinarea a peste 250 de milioane de oameni din țările membre este „o mare realizare”.

Campania de vaccinare scoate însă în evidență și diviziunea clară între est și vest. În timp ce țări precum Franța, Spania și Germania au atins confortabil cota de vaccinare anti Covi-19 de 70% din populația adultă, în Bulgaria și România, doar 20% și respectiv 32% dintre adulți sunt complet vaccinați.

Un nou sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe arată că majoritatea cetățenilor din țările din Europa de Vest, precum Danemarca, Germania, Franța și Olanda nu consideră că au fost grav afectați de pandemie. Opusul este adevărat în țări precum Ungaria, Polonia și Bulgaria.

Tinerii din Europa sunt în general mult mai sceptici sau ostili față de liderii politici și strategia adoptată pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Patruzeci și trei la sută dintre tinerii cu vârsta sub 30 de ani pun la îndoială eficiența și scopul real al restricțiilor sanitare, iar 20 la sută au spus că perioadele de carantină au fost numai un „pretext pentru a controla publicul”.

Franța și Polonia se confruntă, în general, cu un public deosebit de sceptic cu privire la politicile sanitare adoptate de guvernele lor.