Vaccinarea împotriva gripei începe în octombrie. Cine trebuie să se imunizeze și cum prevenim îmbolnăvirea

R. Moldova a recepționat deja un lot de 200.000 de doze de vaccin antigripal, produs în Olanda

Persoanele din categoriile de risc, cum ar fi cele cu maladii cronice ale aparatului respirator, cardiovascular și diabet zaharat, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, personalul medical, polițiștii, gravidele și copiii de la 6 luni trebuie să se vaccineze împotriva gripei.

Potrivit medicului Ștefan Gheorghiță de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, anul acesta vaccinarea anti-gripală va începe în luna octombrie.

Contraindicații la vaccinul anti-gripal nu sunt și nu au fost înregistrate reacții post-vaccinale

„Vaccinarea începe din octombrie-noiembrie, termeni optimali pentru formarea imunității. Va fi utilizat un vaccin tetravalent, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, care are patru componente – AH1N, AH3N2 și două de tip B. Personalul medical are deja lista persoanelor care urmează să fie vaccinate. Contraindicații la vaccinul anti-gripal nu sunt și nu au fost înregistrate reacții post-vaccinale”, a declarat medicul Europei Libere.

R. Moldova a recepționat deja un lot de 200.000 de doze de vaccin antigripal Influvac Tetra, cu doza 0,5 ml în seringă pre-umplută, produs în Olanda care a costat peste 20,5 milioane de lei, bani alocați din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

În sezonul 2022-2023, în R. Moldova au fost înregistrate 1.980 de cazuri de gripă sezonieră și patru decese a persoanelor nevaccinate, în timp ce în sezonul precedent au fost 337 de cazuri de gripă.

În timpul pandemiei de Covid-19, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. Specialiștii au explicat asta prin faptul că oamenii respectau atunci măsurile de protecție și de prevenire a răspândirii virusului.

Cum ne protejăm de gripă?

La apariția primelor semne ale gripei (febră, dureri de cap, musculare, în articulații, slăbiciuni, tuse), agresați-vă medicului de familie sau solicitați asistența de urgență.

Ca să nu vă îmbolnăviți, medicii recomandă:

  • evitați contactul cu persoanele care au aceste semne de boală;
  • spălați-vă des pe mâini cu apă şi săpun;
  • acoperiți gura şi nasul cu batista (șervețel de unică folosință) atunci când tușiți sau strănutați;
  • evitați în locurile publice să atingeți cu mâinile ochii, nasul şi gura;
  • respectați distanța de cel puțin un metru de la persoanele bolnave sau suspecte de boală;
  • aerisiți frecvent încăperile, atât la domiciliu, cât și la serviciu;
  • evitați locurile publice şi aglomerate;
  • consumați cât mai multe fructe şi legume proaspete, care sunt bogate în vitamine;
  • Consumați lichide (ceai, apă potabilă) și practicați plimbările în aer liber.
### Vezi și... ### „O mamă a scris pe o rețea de socializare și toți o cred”. Autoritățile luptă cu miturile anti-vaccinare