Potrivit medicului Ștefan Gheorghiță de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, anul acesta vaccinarea anti-gripală va începe în luna octombrie.
Contraindicații la vaccinul anti-gripal nu sunt și nu au fost înregistrate reacții post-vaccinale
„Vaccinarea începe din octombrie-noiembrie, termeni optimali pentru formarea imunității. Va fi utilizat un vaccin tetravalent, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, care are patru componente – AH1N, AH3N2 și două de tip B. Personalul medical are deja lista persoanelor care urmează să fie vaccinate. Contraindicații la vaccinul anti-gripal nu sunt și nu au fost înregistrate reacții post-vaccinale”, a declarat medicul Europei Libere.
R. Moldova a recepționat deja un lot de 200.000 de doze de vaccin antigripal Influvac Tetra, cu doza 0,5 ml în seringă pre-umplută, produs în Olanda care a costat peste 20,5 milioane de lei, bani alocați din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
În sezonul 2022-2023, în R. Moldova au fost înregistrate 1.980 de cazuri de gripă sezonieră și patru decese a persoanelor nevaccinate, în timp ce în sezonul precedent au fost 337 de cazuri de gripă.
- Te-ar putea interesa și: Cum vor autoritățile să crească rata de imunizare
În timpul pandemiei de Covid-19, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. Specialiștii au explicat asta prin faptul că oamenii respectau atunci măsurile de protecție și de prevenire a răspândirii virusului.
Cum ne protejăm de gripă?
La apariția primelor semne ale gripei (febră, dureri de cap, musculare, în articulații, slăbiciuni, tuse), agresați-vă medicului de familie sau solicitați asistența de urgență.
Ca să nu vă îmbolnăviți, medicii recomandă:
- evitați contactul cu persoanele care au aceste semne de boală;
- spălați-vă des pe mâini cu apă şi săpun;
- acoperiți gura şi nasul cu batista (șervețel de unică folosință) atunci când tușiți sau strănutați;
- evitați în locurile publice să atingeți cu mâinile ochii, nasul şi gura;
- respectați distanța de cel puțin un metru de la persoanele bolnave sau suspecte de boală;
- aerisiți frecvent încăperile, atât la domiciliu, cât și la serviciu;
- evitați locurile publice şi aglomerate;
- consumați cât mai multe fructe şi legume proaspete, care sunt bogate în vitamine;
- Consumați lichide (ceai, apă potabilă) și practicați plimbările în aer liber.