Vaccinare lentă. Autoritățile vor să „multiplice” maratoanele de imunizare

Primul maraton de vaccinare, organizat în zilele de 21-23 mai la Chişinău

Autoritățile sanitare se arată îngrijorate de ușoara scădere a numărul de persoane ce vor să se imunizeze anti-covid. Până în prezent, doar 3% din populație a fost vaccinată complet, adică cu ambele doze de vaccin. Potrivit coordonatoarei campaniei naționale de imunizare, Ninel Revenco, cei mai activi la vaccinare sunt cetățenii din Chișinău, unde autoritățile locale au organizat maratoane și puncte mobile de imunizare.

Your browser doesn’t support HTML5

Vaccinare lentă. Autoritățile vor să „multiplice” maratoanele de imunizare

În ultimele săptămâni, la Chișinău s-au organizat câteva evenimente ce au sporit interesul cetățenilor pentru vaccinare. Pioneri au fost cei de la Universitatea de Medicină „Nicolae Testemițanu” ce au inițiat maratonul universitar „De la student la student”. Ideea a fost preluată de autoritățile locale care au chemat lumea să se imunizeze la Palatul Republicii și au organizat două puncte mobile de vaccinare. În doar șapte zile au fost vaccinați o sută de mii de oameni – majoritatea în Chișinău, observă coordonatoarea campaniei de imunizare, Ninel Revenco. Experta în sănătate constată că, spre deosebire de capitală, în teritoriu procesul de vaccinare are loc mai lent, prin urmare, crede că maratoanele de imunizare ar trebui multiplicate și în țară. Iată de ce, sâmbătă și duminică, în orașe din nordul țării – Edineț și Briceni, vor fi maratoane de vaccinare:

Și-au propus să organizeze maratoane în centrul orășelelor...

„Procesul de imunizare în republică, în special în localitățile rurale evoluează mai lent în comparație cu mun. Chișinău. Ieri am fost în teritoriu și chiar doream să văd cum se vaccinează oamenii în țară, din nordul republicii. În discuții cu administrația locală am înțeles că ei și-au propus să organizeze maratoane în centrul orășelelor. Asemenea evenimente trebuie să aibă loc permanent, iar centrele de vaccinare din raion ar trebui să lucreze cu un orar mai extins și inclusiv să lucreze și sâmbătă, duminică.”

Coordonatoarea campaniei de imunizare spune că în cele trei luni cât durează procesul de vaccinare în R. Moldova personalul implicat este nevoit să combată deseori informații manipulatoare. Și-au făcut efectul falsurile mediatice și miturile despre reacțiile adverse în urma vaccinării, vehiculate intens la începutul pandemiei. Ninel Revenco a prezentat doar câteva mituri: de exemplu, că vaccinul modifică ADN-ul uman, introduce în corpul uman un microcip sau provoacă infertilitate. Experta a încercat astăzi să „demonteze” câteva dintre ele:

„Este un fals precum că vaccinarea anti-covid poate influența asupra fertilității. Însă pot afirma că maladia de COVID-19 influențează extrem de negativ asupra femeilor tinere și asupra bărbaților. De aceea, vă protejați să nu faceți maladia. La fel, niciun vaccin nu conține ADN și niciun vaccin nu va avea influență asupra ADN-ului nostru. Deci, este un fals și nu are niciun suport științific.”

### Vezi și... ### APCE: Guvernele să nu creeze discriminări prin certificatele Covid

Autoritățile sanitare recunosc că, pe alocuri, procesul de vaccinare a avut sincope. Bunăoară, atunci când au fost lansate cele două puncte mobile de imunizare, mai mulți oameni s-au arătat indignați că trebuie să se vaccineze „în troleibuz”, loc considerat mai ales la începutul pandemiei o sursă de infectare. O atitudine greșită, spune managera Centrului medicilor de familie din sectorul Botanica, Adela Ciobanu, la fel și convingerea că trebuie să se vaccineze doar într-o instituție medicală:

„Eu am fost peste hotare și am văzut că oamenii acolo se vaccinează în diferite puncte: în sală sportivă, la școală, la grădiniță, nu importă. Principalul este echipa profesionistă de medici care respectă toate condițiile sanitare.”

Experții de la Sănătate se arată îngrijorați și de tendința mai multor oameni de a aștepta un anumit ser, încetinind astfel procesul de vaccinare. Până în prezent, 12 la sută din populație au primit cel puțin o doză de vaccin anti-covid, iar 3% au fost imunizați complet.