Potrivit epidemiologului Alina Druc, anul acesta va fi utilizat același vaccin ca și anul trecut – Influvac Tetra, cu doza 0,5 ml în seringă pre-umplută, produs în Olanda.
„Administrarea vaccinului gripal și anti-COVID-19 va putea fi efectuată în timpul aceleiași vizite”, a declarat Europei Libere, șefa secției supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii virale acute al ANSP, Alina Druc.
Autoritățile au procurat 200.000 de doze de vaccin care au costat aproximativ 17 milioane de lei, bani alocați din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Cine poate fi vaccinat împotriva gripei:
Copiii și maturii cu maladii cronice: astm bronșic, maladii renale, hepatice, respiratorii, cardio-vasculare, patologii imuno-deficitare, persoanele cărora li s-a făcut transplant, bolnavii de tuberculoză, bătrânii și invalizii din aziluri.
Gravidele, personalul medical, studenții și rezidenții Universității de Medicină, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali, angajații Ministerului Afacerilor Interne și ai Armatei Naționale, carabinierii, asistenții sociali, personalul orfelinatelor și azilurilor, personalul aeroportului și al Serviciului Situații Excepționale.
- Te-ar putea interesa și: R. Moldova a procurat 200.000 de doze de vaccin antigripal
Potrivit ordinului cu privire la vaccinare emis de Ministerul Sănătății la sfârșitul săptămânii trecute, în cazul existenței stocului suficient de vaccinuri se va permite vaccinarea și a altor contingente de persoane la solicitarea acestora. Se va acorda prioritate copiilor cu vârsta de la 6 luni până la 6 ani, părinții cărora vor solicita vaccinarea.
În sezonul 2023-2024, în R. Moldova au fost înregistrate 1.776 de cazuri de gripă sezonieră și un deces, în timp ce în sezonul precedent au fost înregistrate 1.980 de cazuri și patru decese.
Cum ne protejăm de gripă?
Gripa este afecțiunea virală contagioasă sporadică, epidemică sau pandemică și poate fi determinată de virusurile A, B sau C.
La apariția primelor semne ale gripei (febră, dureri de cap, musculare, în articulații, slăbiciuni, tuse), agresați-vă medicului de familie sau solicitați asistența de urgență.
Ca să nu vă îmbolnăviți, medicii recomandă:
- evitați contactul cu persoanele care au aceste semne de boală;
- spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun;
- acoperiți gura și nasul cu batista (șervețel de unică folosință) atunci când tușiți sau strănutați;
- evitați în locurile publice să atingeți cu mâinile ochii, nasul şi gura;
- respectați distanța de cel puțin un metru de la persoanele bolnave sau suspecte de boală;
- aerisiți frecvent încăperile, atât la domiciliu, cât și la serviciu;
- evitați locurile publice şi aglomerate;
- consumați cât mai multe fructe şi legume proaspete, care sunt bogate în vitamine;
- consumați lichide (ceai, apă potabilă) și practicați plimbările în aer liber.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te