OMS: vaccinul AstraZeneca este cotat bine, chiar dacă mai puțin eficace împotriva unor mutații ale coronavirusului

Afganistan: primele vaccinuri AstraZeneca donate de India în Afganistan, 7 februarie 2021.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nu este cazul să se tragă concluzii pripite despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca în tratarea unei variante a coronavirusului , după ce un studiu din Africa de Sud a ajuns la concluzia că acest vaccin este mai puțin eficient în fața mutației locale.

Motiv pentru care Africa de Sud a anunțat pe 7 februarie că suspendă utilizarea vaccinului. Studiul s-a făcut pe un număr mic de persoane și nu a fost încă validat de experți internaționali, arată OMS.

Implicațiile studiului sunt imense mai ales pentru țările mai sărace, care se bazează pe acest vaccin și pe platforma COVAX, creată de OMS. Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, cel dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford poate fi păstrat în frigidere normale, ceea ce simplifică transportul, înmagazinarea și distribuția. Celelalte două vaccinuri trebuie păstrate la temperaturi de minus 70 până la minus 90, necesitând o infrastructură logistică și sanitară mult mai sofisticate. Este și motivul pentru care platforma COVAX, care va livra în țările mai sărace, cum ar fi R. Moldova sau Ucraina și întregul continent african, se bazează în cea mai mare parte pe vaccinurile AstraZeneca.

Șeful Coaliției pentru combaterea epidemiilor și inovației (CEPI) a apreciat că „este mult prea devreme să ne pronunțăm asupra eficacității vaccinului”, care oricum trebuie folosit cât mai eficient. Iar șefa programului de vaccinare a OMS a declarat că vaccinul AstaZeneca este în continuare foarte bine cotat de experți, pentru că și în cazul variantei din Africa de Sud a coronavirului, el poate preveni forme grave de Covid-19 și decese.

Firma AstraZeneca a anunțat între timp că lucrează să adapteze vaccinul la varianta descoperită în Africa de Sud, care s-a răspândit în lumea întreagă.