Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a arătat deschisă marţi la accesul vaccinurilor din China şi Rusia pe piaţa europeană cu condiţia ca acestea să demonstreze transparenţă totală şi să se spună evaluării autorităţii europene de reglementare, potrivit unor surse parlamentare. Afirmaţii care se fac ecoul celor ale cancelarului german, Angela Merkel, cu privire la vaccinul rusesc.
„Toţi cei care obţin o autorizaţie din partea EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) vor fi absolut bineveniţi, am vorbit exact despre acest lucru cu preşedintele rus" Vladimir Putin, a declarat Angela Merkel marţi seară la postul naţional de televiziune ARD.
Fondul de Investiţii Directe din Rusia care asigură dezvoltarea vaccinului Sputnik V a anunţat la 20 ianuarie că a demarat procedura de omologare a vaccinului pe lângă Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Marți, în revista de specialitate „The Lancet” s-au publicat rezultatele parțiale ale testelor din faza a treia, care arată că vaccinul Sputnik V are o eficacitate de aproximativ 92%,
Serul, care folosește fragmente de virus inactiv, similar cu cel dezvoltat de Oxford/AstraZeneca ar oferi și protecție deplină în cazurile moderate sau chiar severe de boală, se arată în studiu. În acest moment, vaccinul rusesc este aprobat în 16 țări, între care Ungaria – singura țară din Uniunea Europeană unde are o aprobare de șase luni.
Potrivit publicației The Guardian, partea rusă este în discuții cu Astra/Zeneca pentru a combina cele două vaccinuri. Pe de altă parte, Germania ar putea fi dispusă să producă vaccinul rusesc, dacă este omologat de Agenția Europeană de Medicamente.