Vaccinurile anti Covid-19: Comisia Europeană asigură că vor fi suficiente

Campania de vaccinare a început în Uniunea Europeană pe 27 decembrie 2020 (un spital din Budapesta).

Marea Britanie și Statele Unite au reuşit fiecare să treacă pragul de un milion de persoane vaccinate, luând un avans important față de țările Uniunii Europene.

Bruxelles-ul a fost criticat, inclusiv în Germania, că nu ar fi achiziționat suficiente vaccinuri dar luni seară, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a ținut să precizeze că problema nu este numărul de vaccinuri contractate, ci întârzierile care au apărut în lanțul de producție și distribuire.

Mai mult, Eric Mamer, purtător de cuvânt al președintei Comisiei Europene a reamintit că Bruxelles-ul „nu a cumpărat vaccinuri, ci a investit în diverse firme care dezvoltau vaccinurile anti Covid-19”, sprijinind astfel cercetarea și dezvoltarea rapidă a unui vaccin. „Statele membre sunt cele care au decis care vaccin să fie cumpărat și câte doze. Nu Comisia Europeană” a reamintit Eric Mamer.

Deocamdată singurul vaccin autorizat în UE de către Agenţia Europeană a Medicamentului este Pfizer-BioNTech, fiind aşteptată şi autorizarea vaccinului Moderna.

Comisia Europeană a comandat în numele statelor membre 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech şi 80 de milioane de doze de vaccin produs de Moderna, cu o opţiune de încă 80 de milioane pentru cel din urmă. Ambele vaccinuri sunt administrate în două doze de persoană, iar UE are o populaţie de circa 450 de milioane.