„Văd cu sentimentele mele”: Căsătoria unui soldat ucrainean care a orbit în război

Vladislava Riabeț își sărbătorește nunta cu Ivan Soroka alături de familie și prieteni, în a doua zi a noii lor vieți împreună ca soț și soție, la periferia Kievului, pe 10 septembrie 2023.

Pe 2 august 2022, Soroka, în vârstă de 27 de ani, a fost orbit de un atac cu mortieră. În ciuda infirmității mirelui, cuplul a jurat că-și va continua viața.

Riabeț arată telefonul mobil spart și ceasul acoperit de sânge al soțului ei, Soroka.

Cuplul s-a cunoscut online pe 6 aprilie, la mai puțin de trei luni după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Soroka se recupera după o pneumonie la un spital militar când s-a conectat la o aplicație de dating și a văzut fotografia de profil a lui Riabeț. „Bună”, i-a scris el.

Riabeț își amintește că soțul ei era ambițios și motivat. Ea este educatoare și lucrează cu copii autiști într-o clinică. „Ești a mea acum”, i-a scris el după ce au schimbat mesaje săptămâni în șir. Drept răspuns, ea i-a trimis în glumă măsurătorile inelului ei.

Un selfie pe care Soroka l-a făcut pe 29 iunie în regiunea Donețk, cu două luni înainte de a fi lovit de șrapnelul care l-a lăsat orb.

La doar șase săptămâni după ce s-au cunoscut online, cei doi au băut o cafea în timpul uneia dintre scurtele permisiuni ale lui Soroka de pe front. „Deci, unde este inelul meu?”, a întrebat Riabeț, tot în glumă. „Este chiar aici”, a spus Soroka și a scos inelul de logodnă din buzunar.

Pe 2 august, în apropiere de satul Horlivka, unitatea lui Soroka a primit ordinul de retragere. Ei s-au retras la adăpostul nopții, dar în zori au fost bombardați de artileria rusă. Soroka a fost lovit de un șrapnel care l-a orbit. Au fost chiar pe punctul să-i aumpteze un picior. „Primul lucru pe care l-am spus după ce am fost rănit a fost: Cine o să mă mai vrea acum?".

Mâncare tradițională ucraineană, pusă pe o masă, înainte de începerea celebrării nunții.

Riabeț l-a vizitat în fiecare weekend până la externare, acum aproape un an. Au sperat că ochii i se vor vindeca și că își va recăpăta vederea. Dar el își pierduse vederea fără vreo speranță de-a o mai recupera. Chiar și așa, Riabeț nu a renunțat la decizia ei. „Nimic nu s-a schimbat pentru mine”, a spus ea.

Pe 9 septembrie, într-o zi luminoasă și însorită, Riabeț, cu buchetul de flori în brațe, îmbrăcată cu o rochie albă de mireasă, îl însoțește pe mirele ei, Soroka, la nunta lor din Kiev.

Riabeț vorbind cu Soroka în timpul mesei sărbătorești, care a avut loc la o zi după nunta lor, pe 10 septembrie.

În ciuda faptului că Soroka este orb, cei doi sunt hotărâți să meargă mai departe. El speră să-și găsească un loc de muncă și, mai presus de toate, vrea să întemeieze o familie.

Mamele tinerilor căsătoriți călătoresc în portbagajul unei mașini în timpul celei de-a doua zile de celebrare a nunții la periferia Kievului.

În conformitate cu tradiția, părinții celor doi s-au îmbrăcat în haine populare ucrainene.

Oleksandr Soroka, în vârstă de 55 de ani, este tras cu roaba de familie și invitați, în timpul festivităților de nuntă. Mai târziu a fost aruncat în mod ceremonial într-un bazin cu apă pentru a marca plecarea fiului său de acasă.

Veteranul armatei sovietice a declarat ulterior că ar fi putut să se înroleze în locul fiului său. „Mă simt vinovat”, spune el, cu vocea tremurândă.

Soroka și Riabeț toastează alături de familie și prieteni.

Celebrarea nunții lor a continuat și a doua zi. Profund mișcat de eveniment, Soroka a mărturisit: „Văd cu sentimentele mele, cu emoțiile mele”.

Când mireasa lui a intrat în casa familiei sale, purtând o rochie albă fără umeri și ținând în mâna dreaptă un buchet de flori albe, Ivan Soroka nu a putut să o vadă. Dar când Vladislava Riabeț s-a apropiat, Soroka a început să plângă de bucurie pentru șansa de a începe un nou capitol din viața sa.