Valentin Șelaru: „Jos Guvernul Chicu! Dar pe cine ridicăm?”

Valentin Șelaru

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu profesorul Valentin Șelaru.

Născut la 15 septembrie 1952 în regiunea Lugansc Ukraina. În anul 1984 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova Specialitatea ” Electrificarea agriculturii ”,”inginer – electrician”. A activat in calitate de profesor și director adjunct pe instruire și educație la Școala Profesională Carpineni. În prezent pensionar – profesor la Liceul Teoretic ”Ștefan Holban” Cărpineni, Hîncești.

Luni

O zi frumoasă cu soare. Trezirea ca de obicei la 6:30. Ziua începe cu servirea unei căni de apă pe stomacul gol, care face ca organismul să starteze din plin și aducând mai multe beneficii pentru sănătate. Urmează bărbieritul care este un procedeu zilnic stabilit din prima zi de lucru a unui profesor cu un stagiu de 50 de ani. După dejun plec în grădină să culeg zmeura coaptă, deoarece ea se coace pe rând lucrul acesta se va repeta câteva zile. Peste câtva timp mi s-a alăturat și soția care a fost la magazin după cumpărături. Discutând despre una despre alta nici n-am observat când am umplut vasul. Din zmeura culeasă soția a pregătit borcane cu zmeură în sucul propriu, care este deliciul nepoțeilor. După aceasta urmează o plimbare prin Facebook pentru a vedea noutățile din țară ți prietenii prezenți pe net. Acest lucru a durat vreo 15 minute după care am înlăturat frunzele de la roșii pentru creșterea mai intensivă a roadei și aerisirea tufelor.

Încă odată în plus ne convingem că țara este în haos

În compania postului de radio „Noroc” lucru merge mai cu spor și totodată sunt informat cu știrile curente. Prânzul este urmat de o oră de odihnă - doar suntem în concediu. Bine odihniți am plecat la prășit în grădină. După ploile abundente buruienile cresc foarte repede cu toate că pământul este bătut de ploaie. Seara am vorbit pe Mesenger cu fiica și nepoțeii din Paris. M-a întrebat despre situația pandemică de la noi. La ei școlile activează până pe 3 iulie și multe restricții au fost anulate. Ca de obicei luni la ora 20:00 urmărim „Ora expertizei” cu întrebarea arzândă : va fi sau nu demis guvernul Chicu ( Dodon). Încă odată în plus ne convingem că țara este în haos. Urmează „Politica Nataliei Morari” la care este iarăși „atotștiutorul” Renato Usatâi. Înainte de somn un serial îndrăgit.

Marți

Dimineața începe cu o cană de apă caldă, urmată de procesul de bărbierit. Un terci de fulgi de ovăz și o cafea mă încarcă cu energia necesară până la prânz. După dejun o plimbare prin internet cu consultarea prognozei meteo și a ultimelor știri.

Am fost sunat de o cunoștință pentru a o consulta cu problema conectării la internet. Am lămurit prin telefon pas cu pas remedierea problemei și totul s-a rezolvat. Pentru astăzi a fost preconizată operația – despicatul lemnelor pentru iarnă în volum de cinci steri. Odată cu acest lucru primesc și o cură de bronzat cu transpirație abundentă și pierderea câtorva kilograme. Prânzul a fost savurat cu o poftă de lup după care și o odihnă după merit. După masă m-a contactat agentul de asigurări pentru a-mi încheia contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule (asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă) deoarece ea expiră începând cu ziua de mâine. Tot după masă a plouat binișor așa că lucru pe afară s-a terminat. După cină privim jurnalul de știri și emisiunile de la Jurnal TV și TV8. Urmează serial preferat.

Miercuri

Astăzi m-am trezit mai târziu, deoarece afară era o ceață deasă după ploaia puternică de ieri și nu era posibilitatea de a lucra prin gospodărie. Altă pricină pentru amânarea sau mai bine zis transferul în timp al lucrărilor a fost oboseala după ziua de ieri, care a fost destinată despicării lemnelor într-un volum considerabil. Lemnele le-am așezat în șopron. Ziua am început-o cu o cafea fierbinte și pateuri și la treabă. Am cules zmeură pentru compot, după care am cules vișine pentru a pregăti tradiționala vișinată. Vișinele culese le pun într-un vas de sticlă de zece litri și le adaug puțin zahăr pentru ca să pornească sucul mai repede. Peste o zi-două sucul acoperă vișinele și atunci adaug alcool de 96 de grade. Dacă nu fac acest lucru sucul începe să fiarbă și devine acru. În rezultat, capăt o băutură cu un gust și miros de vișină.

Între timp m-a sunat fiica Valentina din Chișinău cu care am discutat mai mult timp. A venit și timpul prânzului. După prânz am făcut ordine în șopronul unde am un mic atelier sau mai bine zis se păstrează diferite instrumente. Am fost contactat de un prieten din satul vecin Crasnoarmeiscoe, care are probleme cu televizorul. Din spusele prietenului am făcut concluzia că de vină e antena. Mâine vine la Cărpineni să procure o altă antenă pe care o vom instala împreună. Seara începe cu navigarea pe net, unde fac schimb de păreri cu mai mulți prieteni. Nu pierdem și știrile serii de la Jurnal TV și ” Secretele puterii ” cu Alex Cozer iar mai apoi și emisiunile de la TV 8. După privim serialul.

Moldova, Valentin Șelaru, iunie 2020

Joi

Azi la Cărpineni e zi de piață și după ce am servit prânzul am plecat la piață. La piața agricolă era aglomerație mare deoarece țăranii și-au crescut roada și acum au scos-o la realizare. Anume în această perioadă, când apar primele legume și prețurile sunt mai mari, deci și ei fac un ban mai bun. Producția agricolă autohtonă este diversă așa că poți alege produsele după bunul plac. Am cumpărat roșii, castraveți, cartofi la prețuri bunicele. La piață ne-am întâlnit cu mai mulți prieteni cu care nu ne-am văzut de mult timp. Am observat că oamenii sunt dornici de comunicare și vor mai multe întâlniri dar înțeleg și necesitatea respectării regulilor în timpul pandemiei. Speranța că vom reveni la normalitate este mare. Să dea Domnul să se întâmple cât mai degrabă posibil. Nu am ratat ocazia să trecem și pe la piața industrială. Aici am observat foarte puțini cumpărători și mi-am adus aminte cuvintele lui Ion Creangă: „goliciunea înconjoară iar foamea dă pe de-a dreptul ”.

Soția și-a procurat o pereche de încălțăminte și un halat (capotă). La ieșire din piața industrială ne-am întâlnit cu un coleg de clasă cu soția sa și iarăși s-a încins o discuție aprinsă. Ne-am întors acasă pe la vreo 12 și ceva.

După prânz am plecat cu prietenul din satul vecin și am procurat o antenă, un convertor. Am mers la el acasă și am instalat antena, am reglat convertorul și problema a fost rezolvată.

Seara am început-o cu știrile serii, apoi ”Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV urmat de ”Cutia neagră” de la TV8. Au fost dezbătute subiecte fierbinți dar din păcate puține soluții realiste. Jos Guvernul Chicu! Dar pe cine ridicam? Trebuie să câștige o Doamnă alegerile prezidențiale din toamnă. Cu mare speranță am trecut la serial.

Vineri

După o noapte de somn liniștită m-am trezit cu dispoziție bună. După dejun am pornit la irigarea roșiilor cu amestec de apă și cenușă, care este un îngrășământ natural pentru creșterea sănătoasă a plantelor. La o parte din plante am înlăturat lăstarii, care consumă în zădar energia lor. După o relaxare am udat bine gazonul din curte deoarece după ploile de la începutul săptămânii pământul a fost cam bătut.

Odată la două săptămâni în mahala noastră vinerea se colectează deșeurile menajere de cei de la Întreprinderea municipală și am pregătit tomberonul, care î-l scot în stradă lângă poartă. Ne apropiem de civilizație.

Așteptăm cu toții clipa întâlnirii cu mult dor.

M-au sunat fiicele de la Paris și de la Chișinău. Nepoțeii din Franța finisează anul de studii pe 3 iulie și așteaptă cu mare nerăbdare ziua când vor veni la Moldova dar cu situația de COVID-19 nu știm când va fi ziua ceia. Așteptăm cu toții clipa întâlnirii cu mult dor. Cei din Chișinău vin azi acasă. Bunica le-a pregătit plăcinte, dovlecei, tocană de roșii...

Așteptăm cu mare drag să luam prânzul împreună. După prânz ne-am odihnit toți împreună, ne-am jucat cu nepoțica, care fiind obosită de la drum a adormit. Am pornit la cules zmeura, care pe zi ce trece se coace masiv.

Următoarea lucrare este scoaterea usturoiului care nu mai poate fi lăsat în pământ din pricina ploilor. Între timp a sosit poșta , mi-a adus ziarul raional pe care-l citesc cu plăcere. Cineva zice că se poate de citit și pe internet dar eu prefer ziarul cu mirosul lui de vopsea tipografică.

La ora 17 își începe difuzarea Radio Pro Mingir pe care îl audiem cu plăcere. Seara o petrecem împreună cu copiii și nepoțica cu dispoziție bună și cu sufletul împăcat.

Vă doresc la toți weekend fericit !