Nu mai este mult până la deschiderea oficială a campaniei pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Oricâte îndoieli ar exista, și aceste alegeri constituie un prilej pentru cetățeni de a nu da greș. Europa Liberă va fi alături de Dvs. în efortul de a înțelege cât mai bine cine, de ce și cu câtă îndreptățire vă solicită votul, care sunt mizele scrutinului, astfel încât, în fața urnei de vot, alegerea să fie cea mai chibzuită. O convorbire cu Valentina Ursu, colega noastră care va prezenta în curând emisiunea electorală specială a postului nostru de radio.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Bună dimineața, Valentina! Îți mulțumim că te-ai alăturat nouă pentru această emisiune matinală. Vei prezenta, așadar, în mod tradițional deja, emisiunea electorală a Europei Libere, o emisiune care va acoperi campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Ai o experiență vastă, am putea spune, în acest sens. Prin ce consideri că va fi deosebită această emisiune acum?
Valentina Ursu: „Mai întâi, o precizare: începând de luni, 21 ianuarie, vom veni în casele ascultătorilor noștri nu doar dimineața și seara, dar și la prânz, mai exact la ora 13, cu acest program electoral pentru a-i ajuta pe alegători să fie cât mai bine informați. Emisiunea va fi pregătită și prezentată de la Praga, acolo unde este sediul nostru central.
Atunci când merg în teritoriu, constat că multă lumea, deocamdată, cunoaște prea puțin despre aceste alegeri legislative, fie din mare lehamite de clasa politică, fie că e cu gândul să-și facă valiza și să meargă peste hotare să-și caute existența. Oamenii se îngrijesc cum s-o scoată la capăt de azi pe mâine. Așadar, îmi propun ca această emisiune să-i ajute pe alegători să-și dea votul pentru acei viitori deputați care vor putea să facă legi bune și să propună un Guvern capabil să aducă stabilitate și să știe să aducă și bunăstare în casa cetățeanului din Republica Moldova.
Apropo, alegătorul trebuie să știe că prezența la vot va fi decisivă. Recent, Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale, a declarat Europei Libere că atâți câți vor ieși la alegeri, atâta va fi suficient. Adică, în legea care este aprobată nu ar exista prag de validare. „Dacă moldovenii vor alege un Parlament cu zece la sută, înseamnă că asta merită”, l-am citat pe Ciocan.”
### Vezi și... ### Iurie Ciocan: „Puterea e în mâinile omului, dacă o să alegem un Parlament cu 10% înseamnă că noi asta merităm”Europa Liberă: Apropo, Valentina, despre lege. Va fi un nou sistem electoral, sistemul mixt. În urma comunicării extinse, ca să zicem așa, pe care o ai în mod constant cu cetățenii, cât de informați sau, dimpotrivă, prost informați sau chiar dezinformați ai aprecia că sunt în privința schimbărilor ce țin de acest nou sistem electoral?
Valentina Ursu: „E o întrebare bună. Pentru prima dată în acești ani de independență a Republicii Moldova votul la aceste parlamentare se face în baza sistemului electoral mixt 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid și 51 în circumscripții. Din discuțiile pe care le am cu votanții, cu oamenii din mai multe regiuni și pe care-i ascultați „La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă” constat că lumea vorbește despre crearea unei distanțe foarte mari între cetățeanul de rând și cel de la guvernare și că doar o dată la patru ani se intersectează interesele acestora.
Politicienii vin în fața alegătorilor, promit și după asta cam uită ce au
Politicienii ar trebui să facă mult mai mult ca să-și motiveze electoratul să iasă la vot în această zi...
promis. O altă constatare e că întâlnesc foarte, foarte multă lume indecisă. Spuneam asta și la început, ei se declară nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, de drumul pe care merge astăzi Republica Moldova și cred că politicienii ar trebui să facă mult mai mult ca să-și motiveze electoratul să iasă la vot în această zi. Oamenii ăștia, nu știu, sau că din mare sărăcie, sau că din mare disperare spun că aproape că nu le mai arde de alegeri...”
Europa Liberă: Dar cum ai aprecia, de fapt, în contextul acestei discuții, cum ai aprecia gradul de ceea ce s-ar numi educație electorală? Poți afirma că există suficientă înțelegere a exercițiului electoral, astfel încât, iată, majoritatea alegătorilor să-și poată utiliza votul în modul cel mai, să spunem, judicios pe 24 februarie?
Valentina Ursu: „Gradul de cultură și educație electorală depinde iarăși de prestația politicienilor, ei ar trebui să vrea să existe această cultură politică, această educație electorală. Eu am să-l citez aici pe un domn de la Ștefan Vodă cu care am discutat recent, Sergiu Caraman. El spunea că „cei de la putere ar prefera mai degrabă să țină lumea în întuneric”. Nu știu de ce, dar puterea, deocamdată, demonstrează că e mai ușor ca lumea să rămână la acest grad de educație care este sau aproape că nu este. Alegătorii ar trebuie să fie mult mai preocupați de această educație, să știe că trebuie ales grâul de neghină, ca după 24 februarie să nu se plângă că au ales iarăși răul cel mic, așa cum o spun tot ei.”
### Vezi și... ### „Cum să înțelegi indiferența, inclusiv a tinerilor? Încotro mergem? ”Europa Liberă: Ce ai spune despre jurnaliști? Iată, față de jurnaliști în această perioadă electorală, ce așteptări au alegătorii sau pe care le-ai scoate tu în evidență în mod special?
Valentina Ursu: „Aici sunt vulnerabilități, există autorități, cum ar fi CCA-ul, dar și cei care monitorizează campania electorală. Nu știu, datele ce se conțineau în mai multe rapoarte de monitorizare arătau în anii precedenți că unele medii se comportă ca niște instrumente de propagandă în campania electorală, unii concurenți electorali sunt susținuți masiv de televiziuni care au proprietari cu interese politice, iar alții sunt prezentați preponderent în context negativ. Și iată aici îngreunează foarte mult decizia alegătorului. Tare mult îmi doresc să nu se mai vorbească că mediile din Republica Moldova au reflectat campania electorală tendențios, neechilibrat, nu au oferit acces egal tuturor concurenților electorali și în anumite cazuri s-au comportat chiar și ca instrumente de propagandă, de agitație electorală.”
Europa Liberă: „Societatea, Valentina, este puternic polarizată, știi foarte bine acest lucru. În plus, numeroși politicieni și-au făcut o obișnuință să comunice doar cu jurnaliștii din propria curte, ca să zicem așa, evită să se confrunte cu interlocutori incomozi. Cum depășim această situație?
Valentina Ursu: „Din practica alegerilor precedente, pot spune că la microfonul Europei Libere au avut acces și s-au prezentat toți concurenții electorali, nu a trebuit să umblăm prea mult după ei. Sper că va fi așa și în această campanie, mult depinde și de instituțiile media, de colegii care vor să modereze aceste emisiuni electorale, dezbateri care vor începe de curând. Poate că și noi, jurnaliștii, am putea să ajutăm să
Republica Moldova are o societate profund dezbinată, de la geopolitică și până la dușmănie pe viață între frați, între neamuri...
fie o luptă crâncenă de idei și nu atac la persoană, pentru că, spre regret, acest lucru se întâmplă încă de la proclamarea independenței, se atacă persoana și nu ideea. Să nu lăsăm loc pentru ură și dispreț, să creștem gradul de cultură politică, dar testul ar trebui mai întâi să-l treacă politicienii. Republica Moldova are o societate profund dezbinată, de la geopolitică și până la dușmănie pe viață între frați, între neamuri... Asta constat când merg în teritoriu.”
### Vezi și... ### Vladimir Socor: „Miza alegerilor este aducerea situației din Moldova la mai multă sau mai puțină normalitate”Europa Liberă: Ce teme le vei considera, Valentina, prioritare în interviurile pe care le vei realiza cu interlocutorii tăi pe parcursul următoarei campanii electorale?
Valentina Ursu: „Temele astea sunt sugerate tot de cei care îmi sunt interlocutori: Ce preț are votul? Ce preț are promisiunea electorală? Cum vor fi cheltuiți și cum se cheltuiesc banii publici? Despre politică și geopolitică, despre sărăcie, despre tot ce macină astăzi societatea moldavă.”
Europa Liberă: O campanie electorală nu este tocmai un schimb de drăgălășenii, să spunem așa, între rivalii electorali. Vocile au tonalități ridicate, stridente, acuzațiile sunt tăioase, calificativele pe care și le aruncă concurenții sunt de cele mai multe ori, cum spuneai adineauri, incalificabile. Cum garantăm în asemenea condiții echidistanța, imparțialitatea necesară, cum asigurăm o cât mai bună informare a publicului evitând, iată, reproducerea limbajului violent, cum să zic?, minciunile pe care le vociferează deseori și interlocutorii cu care discutăm?
Valentina Ursu: „De asta și venim cu această ofertă radiofonică, această emisiune electorală. Vreau să cred că programul va fi de un real folos pentru publicul nostru. O să informăm și despre referendumul, iată,
O să avem trei emisiuni și în ziua alegerilor pentru a prezenta în timp util și interesant informațiile despre ceea ce se întâmplă ...
care se organizează în ziua alegerilor, despre unde și cum pot vota cei din diasporă, cei din stânga Nistrului; o să avem trei emisiuni și în ziua alegerilor pentru a prezenta în timp util și interesant informațiile despre ceea ce se întâmplă în ziua alegerilor. De fapt, noi vom mai difuza această emisiune electorală încă o săptămână și va fi o emisiune post-electorală. Nu știu, o să încercăm să facem totul ce ne stă în puteri ca cetățeanul din Republica Moldova să fie bine informat și să nu se lase manipulat, pentru că despre manipulare se vorbește foarte mult. E o decizie grea, e o decizie pe care trebuie s-o conștientizeze fiecare, că de votul lui va conta ce viață vor duce oamenii în următorii patru ani.”