În cazul Moldovei și Italiei migrația ajută să apropie cele două state, promovează integrarea dintre cele două popoare. Comunitatea moldoveană este foarte apreciată în Italia. Din punct de vedere economic, ultimile date arată că Italia este unul dintre partenerii principali a Moldovei, printre investitori și numărul de întreprinderi înregistrate în țară, dar și una dintre principalele piețe pentru produsele moldovenești, fiind și exportator, și importator. Sunt declarații făcute de Valeria Biagiotti, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Italiene în R. Moldova în interviul acordat Europei Libere.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Pentru că suntem în ajunul Zilei internaționale a migrației, o să pornim această discuție vorbind despre exod, un fenomen care nu încetează să fie prezent în Republica Moldova. În general, dumneavoastră cum vedeți plecarea moldovenilor în străinătate? Și o să vorbim despre cei care au ales să-și câștige bucata de pâine în Italia. Cum vedeți acest fenomen?
Valeria Biagiotti: „La întrebarea dumneavoastră referitor la migrație, aș vrea să spun că migrația este un fenomen care a caracterizat viața umanității și care a atins în mod deosebit și țara mea - Italia -, dacă ținem cont că în perioada din 1876 până în 1976 peste 26 de milioane de italieni și-au lăsat propria țară. Este un fenomen care a atins și Republica Moldova, deși în proporții mai mici, raportate evident la dimensiunea și numărul populației.
Italia a devenit una din principalele țări de destinație a cetățenilor moldoveni. Comunitatea moldovenească este a noua în lista celor mai numeroase comunități de cetățeni extracomunitari prezenți în Italia. Conform ultimelor date oficiale, în Italia sunt circa 130.000 de imigranți moldoveni, la care trebuie să adăugăm și cetățenii care au și pașaport român și nu sunt înregistrați ca moldoveni. Este vorba de o comunitate foarte numeroasă ce reprezintă a doua cea mai mare în lume. Imigrația moldovenească în Italia este un fenomen pozitiv și prevalent feminin.
Numărul șomerilor în rândul comunității moldovenești este unul din cele mai mici în raport cu alte comunități...
Din totalul de imigranți moldoveni, 66,9% sunt femei. Aceasta are și caracteristici pozitive, de exemplu, numărul șomerilor în rândul comunității moldovenești este unul din cele mai mici în raport cu alte comunități de imigranți străini. Este, prin urmare, o comunitate integrată bine, care se bucură de un mare respect și apreciere din partea populației italiene.”
Europa Liberă: Pentru că vorbiți cu atâta respect față de moldovenii care s-au stabilit în Republica Italiană, să vă întreb despre felul cum reușesc ei să se integreze în mediul de acolo. Undeva ați mai spus că peste o mie de căsătorii au și fost înregistrate între moldovence cu italieni. Cum reușesc să se integreze în societatea italiană cei care au ales ca destinație Italia?
Valeria Biagiotti: „Gradul de integrare este, într-adevăr, foarte mare. Acest lucru este demonstrat și de numărul mare de căsătorii mixte înregistrate. Datele din 2015 indică 780 de căsătorii înregistrate între cetățenii italieni și moldoveni. Iar acest lucru este o dovadă în plus a bunei integrări între popoarele noastre.
Trebuie să menționăm și rolul pe care îl are comunitatea moldovenească compusă, cum spuneam, în mare parte din femei, angajate în proporție de 48% în sectorul asistenței pentru bătrâni și bolnavi. Este un rol foarte delicat, care creează relații deosebite de familiaritate și de încredere între cetățenii italieni și femeile moldovence, care lucrează în acest domeniu.
În afară de aceasta, se observă un dinamism în creștere din partea comunității moldovenești de a-și crea propria afacere pe teritoriul Italiei. Astfel, la momentul actual sunt înregistrate circa 5.000 de întreprinderi moldovenești în Italia, în special de tip individual. Iar acest lucru contribuie la integrarea populației la toate nivelurile. Alte date interesante care ne vor ajuta să înțelegem și mai bine modul în care s-au integrat moldovenii în Italia țin și de numărul mare de studenți și elevi care își fac studiile în Italia. Astfel, la momentul actual sunt circa 25.000 de elevi care învață în școlile italiene și circa 2.500 de studenți fac studii universitare. Prin urmare, în toate sectoarele se observă o creștere a prezenței cetățenilor moldoveni.
Your browser doesn’t support HTML5
În sfârșit, pentru a prezenta un exemplu interesant, menționez că la ultimul concurs diplomatic, care dă dreptul de a accede la cariera diplomatică, printre câștigători s-a numărat și un tânăr diplomat cu cetățenie italiană, dar de origine moldovenească. Cred că acest lucru confirmă un rezultat foarte important.”
Europa Liberă: Să ne referim și la cadrul legal bilateral, acordurile care au fost semnate între cele două state. Știu că se încearcă să se ajute mult familiile care vor să se reintegreze, actualmente, înțeleg că se negociază și un acord privind pensiile moldovenilor.
Valeria Biagiotti: „Întâi de toate, aș vrea să subliniez că drepturile cetățenilor moldoveni în Italia sunt garantate, în primul rând, de Constituția italiană și de legile care reglementează șederea și condiția străinilor rezidenți legal pe teritoriul Italiei. Străinii aflați legal pe teritoriul țării noastre au dreptul la pensie, la solicitarea de locuință socială, la amortizatorii sociali, cum ar fi indemnizația de șomaj, accesul universal la asistență sanitară, dreptul de a-și da propriii copii la școală în aceleași condiții pe care le au cetățenii italieni sau cetățenii altor țări din Uniunea Europeană.
Your browser doesn’t support HTML5
În afară de aceasta, am încercat să favorizăm și mai mult șederea cetățenilor moldoveni în Italia, ținând cont de numărul lor important și, cum ați menționat și Dvs., este în curs de finalizare un acord menit să faciliteze și mai mult sistemul deja existent care permite deja cetățenilor moldoveni să beneficieze de pensii italiene, fie că aleg să rămână în Italia, fie că decid să revină în patrie.
Prin intermediul acordurilor bilaterale, încercăm să ajungem în fiecare sector din viața moldovenilor din Italia și a cetățenilor italieni care stau în R. Moldova...
Pe lângă acestea, sunt și acorduri care țin de viața de zi cu zi a cetățenilor moldoveni în Italia și, evident, a celor italieni în Republica Moldova, cum ar fi Acordul de conversiune a permiselor de conducere. Totodată, la momentul actual este în curs de negociere un acord foarte important pentru recunoașterea titlurilor de studii.
După cum vedeți, prin intermediul acestor acorduri bilaterale, încercăm să ajungem în fiecare sector din viața moldovenilor din Italia și a cetățenilor italieni care stau în Republica Moldova, pentru a face șederea lor în cealaltă țară mai simplă. Mai sunt și alte inițiative foarte importante, cum ar fi cele promovate de Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia, și anume: organizarea cursurilor de limba italiană pentru cei care solicită reîntregirea familiei, precum și o serie de cursuri de calificare și instruire profesională pentru diasporă ce au drept scop favorizarea revenirii lor în Republica Moldova, precum și migrația circulară.”
Europa Liberă: Ziceam de la începutul acestei discuții că fenomenul migrației continuă și acum. Oficial se zice că 700 de mii de moldoveni s-ar afla la muncă peste hotare, neoficial se zice că cifra a depășit un milion de persoane. Cum vă închipuiți dumneavoastră Republica Moldova dacă acel milion de moldoveni aflați în afara țării ar fi rămas aici, acasă?
Valeria Biagiotti: „Cred că revenirea acasă a moldovenilor aflați peste hotare ar putea contribui enorm la dezvoltarea țării. Fiind împrăștiați în toată lumea, emigranții moldoveni au acumulat experiențe în diferite sectoare, iar acest lucru ar putea contribui la îmbunătățirea situației economice din țară. Sunt numeroase cazuri de moldoveni care, după o perioadă de trai în Italia, au revenit în Republica Moldova, unde, datorită experienței italiene în sectorul agroalimentar, au lansat afaceri de succes, aducând astfel o mică contribuție la creșterea economică a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Ce evoluții pot să apară în cooperarea moldo-italiană? Cum vedeți dumneavoastră atragerea investițiilor italiene în Republica Moldova? E favorabil climatul investițional, e prietenos pentru cei care vor să-și aducă banii și să-i investească în Republica Moldova? Mă refer la oameni de afaceri din Italia.
Valeria Biagiotti: „Țin să menționez că investitorii italienii au fost printre primii investitori străini care au venit în Republica Moldova. Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 1.300 de întreprinderi cu capital italian sau mixt, chiar dacă nu toate sunt active. Prezența italiană este foarte puternică în toate sectoarele, începând de la cele mai tradiționale, cum ar fi sectorul textil, de producere a încălțămintei, pentru a se extinde ulterior către sectorul componentelor auto și tehnologiilor informaționale. Iar acest lucru a atras o prezență tot mai mare din partea întreprinderilor italiene, ce demonstrează un interes continuu de a investi în Republica Moldova.
Evident, sperăm că se va munci și se va face tot posibilul, astfel încât climatul investițional să devină mai favorabil, intervenind în sectoarele în care mai există încă unele momente critice, cum ar fi cel al justiției și al luptei împotriva corupției.”
Europa Liberă: Și pentru că suntem la hotarul dintre ani, ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova?
Valeria Biagiotti: „Aș vrea să le transmit moldovenilor pe această cale numai urări de bine și un 2019 plin de surprize pozitive. Țin să exprim poporului moldovean un sentiment profund de afecțiune și apropiere, nu numai din partea mea, ci și din partea tuturor italienilor, cu speranța ca această prietenie să crească și mai mult.”
Europa Liberă: Mulțumim tare mult pentru discuție. La mulți ani!
Valeria Biagiotti: „Mulțumesc! La mulți ani!”