Valeriu Pașa: „Procesul politic, procesul electoral este denaturat”

Watchdog logo

Interviul dimineții cu activistul civic al comunității WatchDog.

În două săptămâni în R. Moldova va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Până atunci continuă înregistrarea în cursă a pretendenților la fotoliul de deputat. 50 dintre ei ar urma să fie aleşi pe liste de partid, iar alţi 51 în circumscripții uninominale. Despre miza acestor alegeri şi cu ce s-ar putea încheia ele, un punct de vedere al activistului civic Valeriu Paşa de la comunitatea WatchDog.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Valeriu Pașa (WatchDog)

Valeriu Paşa: „Este un an care se prevede a fi foarte încărcat în R. Moldova. În același timp este foarte greu să prevedem ce o să fie, să putem să spunem cu siguranță care vor fi rezultatele acestui an, ce se va întâmpla în urma alegerilor şi după alegeri, şi pe parcursul campaniei electorale.”

Europa Liberă: Deocamdată se vede foarte clar că mulţi aspiră să obțină un mandat de deputat în Parlamentul R. Moldova după alegerile din 24 februarie.

Valeriu Pașa în studioul Europei Libere la Chișinău

Valeriu Paşa: „Da, vom avea mulţi candidaţi, nu cred că vor fi mai mulţi ca oricând pentru că, ne aducem aminte, au fost perioade când au participat foarte multe partide şi-au înaintat cu duiumul peste 100 de candidați. De data aceasta vor fi ceva mai puţini.”

Europa Liberă: Pentru că votul se va da în baza noii reforme, 50 de deputaţi vor ajunge în Parlament pe liste de partid, alţii 51, în circumscripții…

Valeriu Paşa: „Şi dincolo de asta trebuie să recunoaștem că mai multe partide au luat decizia să nu participe la aceste alegeri conștientizând că votul s-a tacticizat foarte mult, adică participarea unui număr mare de concurenţi înseamnă de fapt diluarea de voturi şi unele partide au luat o decizie responsabilă de a nu participa pentru a nu face mai mult rău.”

Europa Liberă: Campania pre-electorală a demarat cu dreptul?

Valeriu Paşa: „Nu pot să spun că a demarat cu dreptul. Avem o campanie care de la bun început este foarte murdară în sensul comportamentului a multor concurenți şi a celor care influențează aşa sau altfel procesul electoral. e foarte multă gălăgie informațională. Se discută foarte mult pe subiecte care nu prea sunt relevante. Procesul politic, procesul electoral este denaturat.”

Europa Liberă: Dar insistența partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova e ca aceste alegeri să fie libere, corecte, transparente şi, pe de altă parte, cei care au grijă de mersul bun al campaniei electorale asta promit.

Valeriu Paşa: „Una spun şi alta fac. Vedem că administrația centrală sau Guvernul este pe bune surd la cerințele care vin, unele formulate foarte precis din partea partenerilor externi, şi campania nu este deloc curată. Numai participarea lui Ilan Şor la alegeri cât face. Omul acesta nu îşi are loc în procesul electoral. Sau utilizarea nemaivăzută a resurselor administrative. Uitați-vă cum se colectează semnături pentru candidați pe circumscripții uninominale. În câteva ore se colectează semnături de trei oameni. Aşa ceva nu este posibil fără aplicarea resurselor administrative. Această electorală deja a fost viciată. Aceste solicitări din partea partenerilor externi deja au fost neglijate.”

### Vezi și... ### Alegeri parlamentare 2019: candidați clone și dezamăgirea diasporei

Europa Liberă: Aveţi o explicaţie totuşi de ce această mare coadă de a ajunge deputat în Parlament. Dacă despre R. Moldova se zice că rămâne a fi un stat sărac unde corupţia nu poate fi înfrântă, unde investiţiile întârzie să apară, unde populaţia continuă să plece, unde probleme sunt acumulate cu duiumul, de ce să aspiri cu tot dinadinsul să obţii acest mandat de deputat?

Valeriu Paşa: „Cred că motivațiile sunt diferite. În cazul unora este dorinţa de a-şi proteja confortul existent acum, aflarea la guvernare şi eschivarea de la orice răspundere în faţa legii. În cazul altora este vorba despre o dorinţă sinceră de a schimba lucrurile. Pentru unii motivaţia e că au fost introduşi în joc exercitând comanda cuiva şi în mare măsură a celor de la guvernare pentru a dezbina voturi. Unii au ambiţii sincere. Ei chiar cred că ar putea să schimbe lucrurile, în special unii care au făcut-o pe cont propriu, am mers practic individual. Ei chiar cred că ei sunt mai buni, că sunt capabili să facă ceva din funcţia de deputat. Asta vine în primul rând de la necunoaşterea unor baze a cum funcţionează parlamentul, un stat în sine. Un deputat singur nu prea poate face multe lucruri. Ambiţia contează foarte mult în aceste alegeri. Multă lume este pur şi simplu ambiționată, dar nu conștientizează că nu o să facă faţă şi din dorinţa sinceră de a face bine, vor face într-un final un deserviciu a acelei cauze pentru care luptă.”

### Vezi și... ### Vladimir Socor: „Miza alegerilor este aducerea situației din Moldova la mai multă sau mai puțină normalitate”

Europa Liberă: Dar cetăţenii cunosc totuși cu ce ar trebui să se ocupe un ales al poporului, ce trebuie să facă deputatul? Atunci când îi întrebi ce aşteaptă de la aceste alegeri, toţi vorbesc despre prosperitate, o viaţă decentă.

Valeriu Paşa: „Majoritatea cetăţenilor nu cunosc până în detalii procedurile, cum se formează guvernarea şi nici nu ar trebui să ştie. E firesc, e în toată lumea aşa. Cetăţenii conştientizează cum se petrec lucrurile în mare, că se formează o majoritatea parlamentară, ea instaurează un guvern care face politici, ia decizii, cheltuie banii publici cu maximă eficienţă astfel încât oamenii să trăiască mai bine, să aibă un viitor mai prosper, să aibă o actualitate decentă în condiţii de siguranţă socială şi de securitate a vieţii personale. Asta vor cetățenii şi asta vor în principiu lucru guvernului format sub conducerea unei majorități parlamentare.”

### Vezi și... ### Ce așteaptă moldovenii de la următorii deputați din Parlamentul R.Moldova? (VIDEO)

Europa Liberă: Dar tot alegătorii spun că foarte rar se intersectează interesul politicianului cu al cetăţeanului.

Valeriu Paşa: „Evident şi cetăţenii au perfectă dreptate în chestia asta atunci când au fost aleşi sub promisiuni de a face viaţa oamenilor mai bună şi s-au dus acolo şi s-au apucat de furat şi se protejează pe ei de răspundere în faţa legii în loc să facă ca legea să fie una pentru toată lumea.”

Europa Liberă: Promisiunile care se vor face de către concurenţii electorali câtă credibilitate mai au?

Valeriu Paşa: „Foarte puţină. Lumea nu prea crede în promisiuni.”

Europa Liberă: În ce trebuie să creadă lumea?

Valeriu Paşa: „Lumea trebuie să aprecieze cine sunt oamenii care sunt în faţa lor. şi la capitolul buna intenție a multor participanţi în procesul electoral nu am dubii. Am în schimb foarte mari griji în privința capacității lor de a face ceea ce au promis pentru că nici măcar acele promisiuni nu sunt suficient de detaliate şi argumentate astfel încât eu ca alegător şi observator al acestui proces să am încredere că uite oamenii aceștia chiar sunt capabili să facă ceea ce au promis.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să promită politicianul?

Valeriu Paşa: „Ca alegător vreau să ştiu foarte clar de la toţi participanţii la procesul politic cum au de gând să demonteze acest sistem politic şi de relaţii nelegale în stat care există acum. Sunt departe de a crede că dacă cumva Vlad Plahotniuc se vede

Ca alegător vreau să ştiu foarte clar de la toţi participanţii la procesul politic cum au de gând să demonteze acest sistem politic şi de relaţii nelegale în stat care există acum...

în situaţia că a pierdut posibilitatea de a-şi aranja o majoritate parlamentară aşa cum îi place lui, va pleca benevol de la putere. Vreau foarte clar să aflu răspuns la întrebarea ce vor face concurenţii în această situaţie, ce vor face atunci când Curtea Constituţională eventual va anula rezultatele alegerilor pentru că nu le convin lor. Iată la aceste întrebări aş vrea să am răspunsuri foarte clare ca să mă asigur că oamenii care merg să-mi ceară votul chiar ştiu ce să facă cu el ulterior.”

Europa Liberă: Întrebarea care se adresează frecvent e ce coaliţii pot fi create în următorul legislativ dacă societatea e atât de polarizată, acum şi mai mult se antagonizează relaţiile dintre putere şi opoziţie. Cum se va face o alianţă majoritară?

Valeriu Paşa: „La această întrebare deocamdată un răspuns relativ clar au dat doar socialiştii prin intermediul președintelui Dodon care a spus că ori socialiştii iau majoritatea, ori o să fie alegeri anticipate că ei nu vor să facă coaliţie cu nimeni. doar că avem o mică problemă cu președintele Dodon. El are un obicei foarte constant de a spune minciuni. El una spune şi cu totul alta

Ce urmează după alegeri nu este clar ...

face. El a promis să lupte cu Vlad Plahotniuc atunci când a fost ales de cetăţeni şi drept rezultat a făcut exact invers. Au convieţuit, s-au ajutat între ei. Ce urmează după alegeri nu este clar. Opoziţia de dreapta pro-europeană blocul ACUM spune foarte clar că nu are de gând să facă majoritate nici cu socialiştii, nici cu Vlad Plahotniuc.”

Europa Liberă: Iar exponenții PD spun că lasă portița deschisă și pentru cei de stânga şi pentru cei de dreapta.

Valeriu Paşa: „Ei de fapt dau de înțeles că au de gând să formeze o majoritate, fie una oficială cu socialiştii, fie vor asigura această majoritate prin transfugi de la diferite partide, nu contează. Estenţa este că se va păstra status-quo, adică actualul sistem de putere din R. Moldova va rămâne intact sau va suferi doar nişte modificări cosmetice.”

Europa Liberă: Credeţi că după această discuţie alegătorul e motivat să meargă să voteze?

Valeriu Paşa: „Nu vrea să insuflu pesimism, dar nu vrea nici să creez aşteptări exagerate. Cred că la alegeri trebuie de mers. Asta va fi cea mai bună modalitate de exprimare a cetăţenilor faţă de această putere. Ei vor da o notă în primul rând acestei guvernări, iar în al doilea rând preşedintelui Dodon. El acum trece testul – în ce măsură cetăţenii care l-au votat în 2016 consideră că el

Lupta nu va fi terminată după aceste alegeri ...

a îndeplinit ceea ce a promis. Aceste alegeri nu vor rezolva toate lucrurile doar prin aceste alegeri. E nevoie de ceva mai mult, de un plan după aceste alegeri. Lupta nu va fi terminată după aceste alegeri. Dacă actuala guvernare va pierde alegerile, dar ea le va pierde, chiar dacă se votează pentru socialiştii este pierderea actualei puteri, dacă actuala guvernare nu câştigă cinstit aceste alegeri, ea trebuie să plece.

Că vom ajunge la anticipate, că vom ajunge la unele decizii tehnice în următorul parlament rămâne de văzut. Eu m-aş bucura, deşi cred foarte puţin într-un astfel de scenariu, ca opoziţia şi cea de dreapta şi cea de stânga să voteze de comun anumite decizii tehnice. Eu nu presupun că ei vor face o majoritate reală, să instaleze guvern politic mixt.”

Europa Liberă: Până a vota ceva tehnic ei ar trebui să aleagă premierul, cabinetul de miniştri.

Valeriu Paşa: „Nu este obligatoriu. Apropo acesta poate fi un subiect tehnic prin care să instaleze şi un guvern tehnic, de tranziţie astfel încât până la eventuale anticipate să ne asigurăm de eliberarea din captivitate a unui şir de instituţii ale statului: Curtea Constituţională,

Am mari dubii însă despre bunele intenţii ale preşedintelui Dodon...

CEC, CCA – adică acele instituţii care sunt responsabile de desfăşurarea normală a unui proces democratic, precum şi instituțiile de aplicare a legii. Am mari dubii însă despre bunele intenţii ale preşedintelui Dodon în această direcţie. Sunt absolut sigur că dacă se pune problema unui vot pur tehnic, nu a unei alianţe politice, dar să zicem demisia Curţii Constituţionale şi instaurarea unor judecători independenți, acelaşi lucru la CCA, la CEC, la Procuratura Generală şi în multe alte locuri, opoziția de dreapta va susține un astfel de demers, iar apoi să se desfășoare alegeri anticipate în condiţii normale.”

Europa Liberă: Multe nemulţumiri vin din diaspora…

Valeriu Paşa: „Da, unele sunt exagerate, dar înţeleg şi motivele.”

### Vezi și... ### Victor Lutenco: „Diaspora așteaptă o schimbare de atitudine față de ea”

Europa Liberă: De ce se regăsesc puţini reprezentanţi ai diasporei pe listele partidelor.

Valeriu Paşa: „Nu este adevărat. Din ce am văzut eu, ei nu se regăsesc deloc.”

Europa Liberă: Credeţi că intenţionat s-a neglijat acest segment?

Valeriu Paşa: „Nu cred că intenţionat, ci din lipsă de timp, capacitate, lipsă de experienţă a acestor partide din opoziţie.”

Europa Liberă: Dar listele mai pot fi completate.

Valeriu Paşa: „Absolut şi sper foarte mult că măcar unii oameni din diaspora care ar accepta să vină acasă pentru o perioadă de patru ani sau mai puţin se vor regăsi în aceste liste pentru că aşa mi se pare corect. revenirea R. Moldova pe un făgaş de normalitate şi de dezvoltare este doar prin implicarea diasporei. Fără implicarea diasporei noi nu o să reușim să construim practic de la zero, începând din minus un stat care să fie funcţional şi care să asigure un viitor decent oamenilor care au cetăţenia R. Moldova.”