Valeriu Pașa (Watchdog.md): războiul președintelui Dodon cu legea ONG-urilor și Rusia

ONG „Watchdog.md”, pagina de internet, 1 iunie 2020

De ce refuză președintele Igor Dodon să accepte legea ONG-urilor?

Sau se teme că nu-și va putea folosi fundațiile în campania prezidențială, sau nu știe de ce se teme. Acestea sunt variantele în jurul cărora gravitează explicațiile celor care s-au apucat în aceste zile să caute motivul din care Igor Dodon a declarat război legii ONG. Într-un interviu la Europa Liberă, Valeriu Pașa, co-fondator al organizației neguvernamentale Watchdog.md, explică de ce crede el că la mijloc e totuși Rusia.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul matinal cu Valeriu Pașa, Watchdog.md

Valeriu Pașa: „Eu o tratez din perspectiva interesului electoral al lui Igor Dodon, și anume dorința de a avea susținerea în continuare a Federației Ruse. Dacă vom analiza cronologic cum au început să apară aceste atacuri la legea privind organizațiile necomerciale, vom vedea că primii care au vorbit public negativ despre această lege și au făcut apel să fie blocată în tot felul de surse media filoruse, să le spunem așa, în mod special vorbesc despre dna Pahomova și câteva surse media, îndeosebi canale de Telegram pe care dumneaei le coordonează și altele care, chiar dacă sunt, în general, critice la adresa lui Igor Dodon, duc o politică editorială filorusească. Practic, putem spune că acolo, în această zonă gri a Telegramului moldovenesc, a pornit acest atac. Și personajele: Bogdan Țîrdea, Ernest Vardanean, adică oameni care sunt, pe de o parte, apropiați lui Igor Dodon, dar în special promovează agenda Federației Ruse în Republica Moldova. După aceste declarații în zona asta, așa, mai gri, au fost și ieșirile publice. Atât socialiștii, cât și Igor Dodon nu sunt capabili să formuleze nici un fel de problemă clară. Da, eu am văzut o analiză pseudo-juridică, publicată tot de un canal de Telegram mai cunoscut, deci e o aberație pură, adică acolo formulau că, uite, au să fie anumite probleme, că au să poată să se implice în alegeri prin monitorizare sau au să facă nu știu care apeluri. Nu este adevărat, pentru că și în cadrul mediei actuale ONG-urile care primesc finanțare externă fac observarea alegerilor, participă la dezbateri publice, iau atitudini și asta nu se datorează faptului că primesc indicații sau nu primesc indicații. Noi facem ceea ce considerăm noi necesar pentru țară, dar argumentele aduse sunt false. Respectiv este pur și simplu o campanie a Federației Ruse de a bloca această lege și de a stârni un val de atitudine negativă în societate față de sectorul asociativ. Este o linie generală pe care ei o duc la nivel internațional, dar și pe interiorul Federației Ruse să discrediteze ONG-urile, să încerce să le transforme într-un gen de inamic public, că, uite, imixiune externă și alte chestii sau mai ales argumente precum că ar fi niște instrumente pentru finanțarea ilegală a partidelor de peste hotare. Când spune asta Igor Dodon, omul care a primit nestingherit finanțare ilegală din Federația Rusă, asta e cel puțin ridicol. Deci, e parte din politica lor. Eu bănuiesc că în cazul de față punctul de coordonare se află în Ambasada Federației Ruse și de acolo încearcă ei să facă lucrul acesta, este parte din războiul lor nedeclarat împotriva valorilor democratice și a Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, de ce Igor Dodon ar avea nevoie tocmai acum de asta, când știm cu toții că se află în pragul unui proces electoral?

Valeriu Pașa: „Eu nu cred că el o face cu mare plăcere. Mai mult ca atât, eu nici nu cred că el și Partidul Socialiștilor sunt sinceri în efortul acesta. Pur și simplu sunt nevoiți să execute o comandă de la cei de care depind, inclusiv electoral, probabil și financiar. Asta e. Și până la urmă cred că legea va fi votată și faptul că Partidul Democrat a declarat că o votează, mă rog, a stârnit anumite atitudini publice, dar nu va genera nici un fel de conflicte. Igor Dodon are interese mult mai mari de menținere a guvernării, de menținere a parteneriatului pe care îl are cu PD și care este foarte bun, la acest moment ei nu au disensiuni majore. Faptul că Partidul Democrat va vota această lege nu va schimba absolut nimic în relația aceasta. Sunt sigur de asta.”

Europa Liberă: Dar de ce ziceți asta? Din declarația dlui președinte rezultă că un vot al democraților în favoarea acestei legi ar putea să constituie un motiv de ceartă, de disensiuni, zice președintele că chiar de rupere a coaliției.

Valeriu Pașa: „Se face de ochii lumii, pentru că Igor Dodon nu poate merge împotriva stăpânilor săi, asta e exclus pentru el. Dacă el se ceartă cu Federația Rusă, pierde ultima sursă de legitimitate, el și așa o duce prost electoral vorbind și dacă mai pierde și susținerea Federației Ruse, atunci e și mai prost pentru el. Vedem că el declară drept o mare realizare faptul că a fost invitat la această paradă militară. El încearcă de luni de zile să obțină o convorbire bilaterală cu Vladimir Putin și n-o poate obține. Aduceți-vă aminte când ultima dată au comunicat sau când ultima dată a avut loc o vizită în cadrul căreia el s-a întâlnit cu Vladimir Putin, deci foarte demult.”

Europa Liberă: Deci, eu vă înțeleg corect, credeți că scopul acestor declarații belicoase împotriva legii e bunăvoința Rusiei?

Valeriu Pașa: „Sigur! Și doar asta! Mai mult ca atât, iarăși revin la cine au fost personajele care au ieșit în prima linie de atac împotriva acestei legi. Deci nu sunt deputații socialiști, care în mod obișnuit își asumă; nu este ministrul justiției, care este exponentul PSRM și în mod normal el ar trebui să fie primul vizat, pentru că autorul oficial al acestei legi rămâne Ministerul Justiției. Ei tac, au ieșit tot felul de personaje secundare, cum e Bogdan Țîrdea, care are un discurs atât de antieuropean, xenofob pe alocuri, încât chiar și Igor Dodon a fost nevoit să se disocieze pe alocuri și să spună că Bogdan Țîrdea nu îl reprezintă, sau același Ernest Vardanean, care nu a făcut-o prima dată și față de care Igor Dodon tot a fost nevoit să se disocieze, să zică că nu este consilierul lui, că e un angajat și zice ce vrea el. Asta se întâmplă, în interiorul PSRM tot sunt diferite grupuri, dintre care unele au conexiuni la diferite centre de putere din Federația Rusă și încearcă să-i forțeze mâna lui Igor Dodon.”

Europa Liberă: Dincolo de această dispută politică, aș vrea să ne clarificăm un pic cu acel articol 6 al legii, pentru că înțeleg că acolo este mărul discordiei. Ce prevede, de fapt, acest articol 6? Aș vrea acum să explicăm foarte exact ce permite legea și ce nu permite, pentru că președintele zice că tocmai acel articol ar permite finanțarea ilicită a partidelor din străinătate.

Valeriu Pașa: „Dacă toată problema ar fi fost acolo, ei ar fi venit cu niște amendamente punctuale, care să clarifice niște lucruri. După mine, nu permite. Mai mult ca atât, este o prevedere destul de restrictivă, care arată că asociațiile obștești pot oferi unele servicii gratuite partidelor numai dacă sunt fondate de partide. Eu unul nu sunt adeptul acestei formulări. După mine, practica existentă acum este OK. Chiar și noi ca asociație obștească, dacă avem un proiect și vrem să invităm tineri sau femei, sau cei care se ocupă de politicile din interiorul partidelor să-i instruim gratuit, oferindu-le până la urmă serviciul acesta gratuit, acum o putem face, în redacția nouă nu știu dacă o vom mai putea face. Până la urmă, după mine este mai restrictiv. Mai mult, ca să înțelegeți și care e problema noastră, a ONG-urilor cu această lege: cadrul de reglementare existent acum nu est prost, chiar dacă este unul destul de învechit, este destul de bun. Această lege a venit să clarifice mai multe lucruri, inclusiv să pună niște restricții, cum ar fi aceste fundații care sunt utilizate în scop electoral și chestii de genul acesta. Nouă nu ne arde această lege. Problema mare cu ea este că stă de doi ani aprobată în prima lectură, iar înainte să ajungă pe masa Guvernului Filip ex-ministrul justiției Cebotari a introdus, la un moment dat, niște completări la această lege, prin care efectiv îngrădea finanțarea externă pentru toate ONG-urile, care participă în orice tip de dezbateri publice, pe politici, pe proiecte de legi, pe situația politică din țară. Apoi, el l-a retras, pentru că s-a iscat un mare scandal și această lege stă ca un instrument de șantaj acolo și în orice moment o majoritate parlamentară o poate completa cu acele restricții după modelul rusesc și unguresc și s-o voteze, astfel periclitând activitatea ONG-urilor, inclusiv elementara observare independentă a alegerilor. Pentru noi este important să ne lămurim, odată și odată să fie aprobată în lectură finală sau respinsă definitiv. După mine, e mai bine să fie aprobată, pentru că sunt niște inovații necesare, inclusiv sincronizarea cu noul Cod Civil și chestii de genul acesta, dar problema mare pentru sectorul asociativ este exact că această lege stă în aer, ca un pericol permanent. Și asta a fost, de fapt, tactica lui Vladimir Plahotniuc, când majoritatea controlată de el în 2018 a votat-o în prima lectură și a lăsat-o acolo, ca să fie ca un instrument de presiune oricând asupra societății civile. Asta-i problema noastră.”

Europa Liberă: Dat fiind faptul totuși că, așa cum se știe, președintele Igor Dodon patronează, dacă nu oficial, cel puțin neformal, niște fundații, ne amintim de fundația „Soluția”, ne amintim de fundația primei doamne. Sunt fundații care nu sunt declarate ca și fundații constituite de partide, dar toată lumea vede că ele oferă servicii partidelor. Am putea presupune că tocmai de acolo vine vreo nemulțumire a președintelui legată de această lege, eventual că va trebui să declare aceste fundații ca și fundații de partid, dacă va vrea să beneficieze de ele în campanie?

Valeriu Pașa: „Bine, eu am văzut și declarația Maiei Sandu, eu sunt departe să cred că pe Igor Dodon îl duce capul să înțeleagă specificul acestor reglementări juridice și să vadă niște pericole acolo. În același timp, eu aș vrea să atrag atenția, ca să nu punem pe același cântar activitatea unor fundații care se ocupă de coruperea alegătorilor și le-aș numi: „Soluția”, fundația primei doamne, „Edelweiss”, fundația lui Șor, fundația lui Usatîi. Da, aceste fundații sunt finanțate netransparent, foarte probabil din surse criminale, adică din bani obținuți ilegal, nu dau nici un fel de rapoarte, nu prezintă cine le susține. Acestea sunt instrumente de corupere a alegătorilor, nu sunt de prestare a serviciilor pentru partide, cum ar fi instruiri, consultanță etc., sunt lucruri diferite. În mod normal, într-un stat de drept astfel de activitate nu ar fi permisă, indiferent de ce spune legea acum, deci ei nu au activitate legală. Și sunt lucruri diferite. Acum, legea nouă vine să completeze cadrul legal și să complice un pic lucrul acestor fundații.”

Europa Liberă: Nu le oprește de tot?

Valeriu Pașa: „Nu cred că le oprește de tot, pentru a le opri de tot, nu că avem nevoie de o lege anume, avem nevoie de o procuratură independentă, care nu se uită cine stă în față și aplică legea dur, avem nevoie de o Comisie Electorală Centrală instituțional mai puternică și mai independentă, și decisă sută la sută să intervină dur atunci când vede orice derapaj, să-l vadă și în cazul lui Igor Dodon, și al lui Vlad Plahotniuc, și al lui Șor, și nu doar o dată la niște alegeri prăpădite la Hâncești, dar în general în cadrul proceselor electorale. Asta e. Deci, nu cred că printr-o simplă modificare de lege rezolvăm problema coruperii alegătorilor prin aceste fundații finanțate de peste hotare, apropo, că același Igor Dodon a recunoscut, practic, că fundația soției sale primește bani din Federația Rusă. Cu ce ocazie?”

Europa Liberă: Pe final, dle Pașa, aș vrea totuși să înțeleg de ce credeți că legea va fi votată, din moment ce tot Dvs. spuneți că Igor Dodon probabil va prefera exact ca Plahotniuc să țină această lege de șantaj acolo în sertare și să activeze acest element de șantaj atunci când va vrea el?

Valeriu Pașa: „Eu cred că Igor Dodon nu își dorește cu tot dinadinsul o ceartă intenționată în plus cu Uniunea Europeană, nu își dorește o alienare și mai puternică a sectorului asociativ, care, deși este critic, dar totuși păstrează foarte mult echilibrul. Eu cred că mulți colegi exagerează atunci când nu iau poziții publice față de multe derapaje inclusiv ale acestei guvernări. Asta-i unu și doi: Igor Dodon înțelege că are nevoie de această finanțare. El este într-o derută, dar eu nu cred că el cu adevărat sau partidul său, cu atât mai mult, își doresc să blocheze aceste legi. Ei își doresc să ia o poziție publică electorală și în fața partenerului lor – Federația Rusă. Atâta tot.”

Europa Liberă: Și acum chiar pe final. Dat fiind faptul că există o părere, așa, că în plan politic lui Igor Dodon acum i-ar fi avantajos să provoace o cădere a guvernului, alegeri anticipate, un fel de resetare, am putea presupune că dl Dodon forțează, de fapt, și prin opunerea sa să promulge o lege dorită de democrați, zic forțează demisia guvernului?

Valeriu Pașa: „Nu astea sunt aparențe, lui nu-i convine. Dacă îi convenea lui Igor Dodon să provoace alegeri anticipate, în momentul în care Curtea Constituțională a anulat creditul rusesc, genera căderea guvernului, își prezenta dl Chicu demisia, intra în cadrul acela de 45 de zile necesare până la intrarea în ultima jumătate de an din mandatul prezidențial și dizolva parlamentul și aveam alegeri anticipate acum, în iulie. El nu a făcut-o, pentru că, dincolo de ratingurile pe care i le desenează lui sociologii de curte și iese cu ele public, situația electorală a PSRM-ului este foarte proastă. Avem o volatilitate enormă a alegătorilor, ei deloc nu sunt siguri că sunt capabili să câștige alegerile. Da, el înțelege că acest guvern ar putea să cadă, dar nu dorește să fie el sau PSRM-ul responsabil pentru căderea guvernului și, respectiv, i-ar împinge pe cei din Blocul ACUM să voteze cu Candu, cu Șor lucrul acesta și să-i facă pe ei vinovați de faptul că nu avem un guvern funcțional în plină criză, iar formarea unui nou guvern, pe de o parte, este blocată de neînțelegerile între partidele parlamentare, Blocul ACUM a zis că nu face alianță cu Șor, cu Candu, pe de altă parte, președintele tot ar putea să se opună și să nu înainteze un candidat, fie el chiar și susținut de o majoritate parlamentară, și în felul acesta să ducă la imposibilitatea alegerii unui guvern și împinge alegerile anticipate hăt după prezidențiale. În alegeri prezidențiale lui Igor Dodon îi este vital să controleze guvernul, fie el și interimar, altfel pierde resursa administrativă și controlul întregului proces electoral. Pentru sine, el are nevoie să controleze guvernul, pentru partid lucrul acesta este mai prost, pentru că acest guvern este un dezastru și le strică imaginea publică și ei pierd alegători. Deci, Igor Dodon este într-o dilemă enormă – ce să facă, să se salveze pe sine sau partidul? De aia ipoteza asta că Igor Dodon ar vrea să forțeze demisia guvernului mie mi se pare exagerată, pentru că el intră într-o zonă foarte și foarte turbulentă și oricum va fi responsabil de toate problemele din țară, inclusiv de criza economică, care nu va putea fi gestionată, pentru că un guvern interimar nu poate nici măcar credite să contracteze.”

Europa Liberă: Da, e limpede. Și credeți că legea asta i-ar putea certa pe socialiști cu democrații sau nu?

Valeriu Pașa: „Nu! Revin cu aceeași afirmație – nu! Au priorități mult mai mari. Legea asta este prioritară pentru cineva acolo în Ambasada Rusiei, pentru cineva la Moscova, dar nicidecum nu pentru PSRM și pentru Igor Dodon.”