Valeriu Timuș: „E interesant să vezi istoria Moldovei prin prisma știrilor filmate chiar și de mine”

Valeriu Timuș, producător PRO TV Chișinău

Rubrica „Jurnal săptămânal” la Europa Liberă.
Valeriu Timuș: Născut la 10 august 1970 în orașul Chișinău. A studiat la facultatea de economie și contabilitate, Universitatea Agrară. A fost cameraman la Televiziunea Națională și Catalan Tv. Din 2004 este producător la PRO TV Chișinău.

LUNI

Ziua a început la ora 7 dimineața, puțin mai devreme ca de obicei. E o zi cu soare și în sfârșit se pare că a venit vara adevărată. Se așteaptă o săptămână încordată și plină de politică. Azi încep dezbaterile la PRO TV și eu în calitate de producător al emisiunii trebuie să pun tot la punct ca să nu îmi scape ceva. De azi ies de pe știri și mă dedic numai emisiunii electorale. În premieră, emisiunea o pregătim cu mai mulți parteneri, așa că este o muncă de echipă. Ne dorim să facem cea mai tare emisiune de pe piața media în acest scrutin, dar asta înseamnă că și răspunderea e foarte mare. Cu unii dintre parteneri ne cunoaștem personal de mulți ani, cu alții am făcut cunoștință recent. Chiar dacă am făcut probe acum câteva zile, oricum trebuie să fiu conștient că în ultima clipă poate să apară ceva imprevizibil, așa că trebuie să fim gata la orice și de aceea experiența mă ajută în așa caz foarte mult. După micul dejun și un schimb de vorbe cu soția plec la serviciu. Chiar dacă emisiunea va începe la ora 21, până atunci trebuie încă multe de pus la punct. Pierzând o oră prin ambuteiajele din oraș, în sfârșit ajung la muncă. Colegele mele îmi spun că sunt prea serios azi. Posibil. Gândul acum e numai la emisiune. Mai privesc încă o dată betele ce vor fi în emisie și le mai retușez, mai răscolesc arhiva și mai găsesc niște cadre mai interesante, mai „colorate”. Apoi pun mâna pe telefon și sun partenerii pe rând să punem ultimele detalii la punct. Sun invitații să văd daca au înțeles corect ora și adresa unde să vină. Ora 17 și eu deja sunt în drum spre Europa Liberă unde înregistrăm întrebările Domnului Botnaru pentru fiecare candidat în parte. Întrebările sunt ca de obicei pipărate și își așteaptă cât mai curând răspunsurile. Ora 19. Echipa tehnică este gata și plecăm spre platoul de filmare. Astăzi sunt invitați reprezentanții primilor trei partide înregistrate la CEC. Văzând cine vor fi invitații mi-am dat seama că va fi o emisiune fierbinte. Am putut să răsuflăm din plin numai după ce am pornit genericul de final al emisiunii. Îndată am fost sunat de directorul general de la PROTV și am auzit un cuvânt. EXCELENT. Asta a fost cea mai mare mulțumire pentru munca noastră de azi. Cu dispoziția bună am plecat acasă.

MARȚI

Am fost trezit de o mașină de la salubritate care pe la ora șase jumătate dimineața evacuează gunoiul din curtea blocurilor din apropiere. Cred ca numai în spațiul ex-sovietic așa se întâmplă. Îmi amintesc că în anii de copilărie venea dimineața o mașină de luat gunoiul și șoferul avea în mână un clopoțel și suna ca să iasă lumea cu căldările de gunoi și să le răstoarne singuri în mașină, dacă cineva nu reușea să iasă sau îi era lene, mașina pleca și rămâneau cu gunoiul în casă până a doua zi. Așa că nu am mai avut somn după ce a plecat autospeciala și, cu gândul la o nouă emisiune, m-am ridicat din pat și m-am conectat la calculatorul de la serviciu să mă pregătesc pentru emisiune. Peste o oră se trezește și soția și după micul dejun plecăm la o plimbare de dimineață. E ora 11 și trebuie să mă pornesc la serviciu că mai am multe de pus la punct. Ca prin minune nu au fost ambuteiaje și am ajuns în 20 de minute la birou. După ce am modificat betele pregătite pentru emisiune și sunt asigurat că invitații au reținut ora și locația unde va avea loc emisiunea totuși reușesc să iau prânzul în 10 minute. Domnul Botnaru, punctual ca de obicei, deja ne așteaptă cu o porție nouă de întrebări pentru invitații din această seară. Emisiunea a fost grea. Un invitat a întârziat, altul încerca sa dea emisiunea peste cap și cum cele rele se adună a picat și controlul contorului de monitorizare a timpului pentru invitați. Am plecat acasă obosiți, dar plimbarea de seară cu familia la aer curat și plin de miros de tei ne-a făcut să adormim foarte repede.

MIERCURI

Ziua a început cu o rază de soare care ne-a trezit pe ambii odată. Conectându-mă la calculatorul de la serviciu și punând totul la punct de pe loc, am hotărât să îi îndulcesc puțin viața soției mele. Am plecat după căpșune la piață înainte de muncă. La serviciu deja eram așteptat de colegele de la arhivă cu un braț de discuri. Acum la PROTV digitalizăm arhiva noastră de 22 de ani și eu fiind unul din cei mai „bătrâni” angajați ai postului sunt responsabil ca să fie totul arhivat și pus la locul său, ca imaginile să le putem găsi simplu și ușor în caz de necesitate. E interesant să vezi istoria Moldovei prin prisma știrilor filmate chiar și de mine. Îți amintești de unii eroi ai știrilor noastre și mă gândesc cam ce fac ei acum? Și-au realizat visurile? Vezi unii politicieni care cândva erau atotputernici aici în Moldova, dar acum a uitat mai toată lumea de ei. Unii din ei puteau să scoată această țară din sărăcie și să rămână în cărțile de istorie, alții și-au trădat alegătorii și acum stau la un loc călduț și trăiesc din banii celor care cândva le era dușman de la tribuna politică.

Emisiunea a fost fierbinte cu întrebări interesante și bine documentate. Totuși a fost bună ideea să adunăm atâta lume bună pentru a realiza această emisiune. Că până la urmă câștigă cei de acasă care ne privesc. Cu cât îi știi mai bine pe cei care își doresc fotoliul de deputat, cu atât mai simplu și corect îți dai votul pentru unul sau pentru altul.

JOI

Ziua începe cu gândul la mare. Deja de doi ani nu am văzut marea din cauza pandemiei. Nu știu dacă vom reuși și în acest an să ajungem pe litoral, dar să visăm încă nu ne-a interzis nimeni. Căpșuna de ieri a fost gustoasă și dulce așa că azi dimineața am fost alintat cu micul dejun mai deosebit. Azi se așteaptă o emisiune pe cât de interesantă pe atât de imprevizibilă. Două din trei partide prezente în studio au delegat reprezentanți care nu prea se împacă unul cu altul când sunt împreună, mai ales că vor fi nevoiți să stea alături pe platoul de filmare. Unul din ei chiar a venit cu șoferul și bodyguardul ca în caz de necesitate să intervină. Așa că eram gata la orice. Dezbaterile au pornit înainte de a se începe emisiunea. Așa că după startul emisiunii cei doi deja erau gata de luptă”. Cu greu Lorena Bogza a reușit să calmeze spiritele din studio, dar cum a sunat genericul de final al emisiunii dezbaterile deja s-au mutat afară. Azi e Super Lună, un eveniment astronomic. O luna mare și frumoasă. După o zi grea și plină de emoții am ieșit cu familia să o admirăm împreună înainte de somn.

VINERI

Nu știu cum să îmi explic, dar parcă am un deșteptător în mine. Mă trezesc cu câteva minute înainte ca să sune. Numai o data în viață nu m-am trezit și după mulți ani am înțeles că așa cred că trebuia să fie. Era ziua primei mele întâlniri cu viitoarea soție. Ne cunoșteam numai la telefon. Cum arăta nu știam. Pe atunci erau numai telefoane fixe. Și iată după ce toată noaptea vorbisem cu ea la telefon și înainte de asta nu mai dormisem încă o noapte, am ratat întâlnirea. Și bine, pentru că apoi am aflat că ea îmi pregătise o farsă. Voia pe prietena ei să o dea drept ea și să vadă reacția mea. Cine știe cu ce s-ar fi terminat până la urmă. Mă bucur că am ratat acea întâlnire și am devenit soț și soție. Așa trebuia să fie ca să rămânem împreună, cred eu, cu toate că aveam toate șansele să îi descopăr șmecheria.

Azi e ultima zi de dezbateri din această săptămână, dar pentru mine și familia mea va fi o zi deosebită. Azi eu devin socru mic.

Fiica noastră e mireasa. Fiindcă e pandemie și nu preferă ambii mese pompoase cu multă lume, au hotărât să înregistreze căsătoria și să petreacă această zi împreună, călătorind prin cele mai frumoase locuri din Moldova.

După ce am felicitat tinerii însurăței am plecat la serviciu. Aici deja eram așteptat de colegi și tot mă întrebau dacă nu îmi este dor de știri și când voi reveni. Dezbaterile electorale au trecut fără incidente.

Echipa deja e formată, fiecare știe ce trebuie să facă. Partenerii noștri ne bucură de fiecare dată cu întrebări interesante pentru candidați. E ora patru și jumătate dimineața. Afară se aude ciripitul păsărilor și începe să se lumineze și în curând începe o nouă zi cu noi emoții, noi întâlniri sau poate o nouă aventură.