Procurorii au cerut guvernului să-l suspende pe Triboi din funcţie, iar membrii Partidului Democrat, care l-au propus în această funcţie, au spus că-i oferă sprijinul pentru se apăra în instanță. Reţinerea şi anchetarea acestui demnitar trezeşte interes mai ales ca
Your browser doesn’t support HTML5
urmare a mai multor coincidenţe. Detalii de la Liliana Barbăroşie relatează.
Prima coincidenţă, ce pare nelipsită de rost, e că reţinerea lui Valeriu Triboi, responsabil cu domeniul energetic în ministerul economiei, s-a produs chiar în ziua în care s-a luat o decizie extrem de importantă în acest domeniu – Republica Moldova a renunţat la curentul electric pe care îl procura în ultimii ani de la un producător ce operează în regiunea transnistreană - Centrala de la Cuciurgan, deținută de compania gigant din Rusia inter RAO EES – şi a semnat contractul de livrare cu un producător ucrainean.
Faptul că demnitarul şi mai mulţi presupuşi complici ai acestuia din Ministerul Economiei au fost reţinuţi chiar în ziua în care urma să fie anunţat rezultatul licitaţiei pentru aceste livrări a trezit nedumerire, printre cei deveniţi suspicioşi fiind şi Sergiu Tofilat, expert în energetică:
„Nu cred în astfel de coincidenţe. Până la urmă, este limpede că nu Triboi este cel care ia deciziile, prin urmare nu cred că ar fi fost el factorul care trebuia să fie influenţat. Mai degrabă aceste descinderi şi arestul lui au fost folosite ca pretext, pentru ca CNA să vină în acea zi la Ministerul Economiei şi să influenţeze cumva lucrurile. Eu aşa percep această situaţie. Pentru că nu cred că şmecheriile pe care le făcea dl Triboi nu erau cunoscute dinainte, şi că era nevoie ca aceste acțiuni să aibă loc chiar în ziua licitației.”
O altă coincidenţă e că atât acest caz, cât şi unul anterior, legat de un ministru din guvernul Filip - Eduard Grama de la agricultură, la fel reţinut recent pentru presupuse fapte de corupţie - au avut loc în momentul în care Republica Moldova se pregătea să raporteze la Bruxelles progresele obţinute inclusiv în lupta cu corupţia.
Anchetatorii şi poliţiştii anticorupţie au deiscins la Ministerul Economiei chiar în ziua în care premierul Pavel Filip participa la Bruxelles la şedinţa Consiliului de asociere în care se examinau aceste progrese.
L-am întrebat pe Vladislav Gribincea, directorul centrului de Resurse Juridice din Moldova, dacă cazuri ca cele ale ministrului Triboi au relevanţă în contextul dorinţei Chişinăului de a-şi impresiona partenerii de dezvoltare cu măsurile anti-corupţie întreprinse:
„Aş vrea să cred că într-adevăr a început lupta cu marea corupţie în Republica Moldova, dar totuşi finalitatea contează. Anterior au mai fost pornite dosare, care nu au ajuns însă în judecată. Eficienţa luptei cu corupţia nu trebuie calculată după numărul de dosare pornite, ci după sentinţele judiciare de condamnare date de judecători,” ne-a spus Vladislav Gribincea, liderul unei organizaţii neguvernamentale ce monitorizează îndeaproape mersul reformelor anti-corupţie şi din justiţia moldovenească.
În sfârşit, o altă coincidenţă care nu a scăpat presei, mai ales în ziua reţinerii lui Valeriu Triboi, e că urmărirea acestuia a început la scurt timp după anunţul liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, că începe o verificare şi curăţare din interior a partidului.
Vlad Plahotniuc nu a vorbit totuşi despre integritate, ca unul dintre criterii, atunci când anunţa marea evaluare, ci mai degrabă despre eficienţă, dar presei de la Chişinău nu i-a scăpat totuşi acest amănunt.
Vorbind luni în faţa jurnaliştilor după o întrunire de partid, premierul Pavel Filip a spus că îl întristează cazul vice-ministrului Vlariu Triboi şi că, până la dezlegarea lui în justiţie, demnitarul trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie, iar purtătorul de cuvânt al formaţiunii a anunţat că PD este gata să pună umărul la organizarea unei apărări cât mai eficiente a vice-ministrului în procesul din justiţie.
Valeriu Triboi a căpătat faima unuia din cei mai prosperi membri ai guvernului Filip după ce presa a relatat despre afacerile şi proprietăţile impresionante ale acestuia.
Când a fost reţinut vineri, 31 martie, anchetatorii au spus că Triboi este suspectat că a procurat la un preţ subestimat un imobil de la întreprinderea de stat Moldtelecom din subordinea Ministerului la care lucra, iar ulterior a determinat, prin abuz de putere, renovarea acestuia din banii altor întreprinderi de stat, operatori în domeniul energetic.