În 2020, Institutul meteorologic din Marea Britanie (Met Office) a elaborat un model de prognoză pentru ziua de 23 iulie 2050, bazat pe proiecțiile climatice britanice.
Your browser doesn’t support HTML5
În acea zi viitoare, îndepărtată, la Londra urmau să se înregistreze aproape 40 de grade. Prognoza s-a adeverit cu aproape 30 de ani mai devreme, marți, 18 iulie, făcându-i pe unii savanți să se teamă că schimbarea climatică este mai accelerată decât se credea până acum.
### Vezi și... ### Temperaturile ridicate și incendiile au cuprins sudul EuropeiWashington Post, una din multele organizații de presă care analizează semnificația valului de căldură care a lovit Marea Britanie, amintește că vreme de două săptămâni, luna aceasta, modelele meteo computerizate au semnalat posibilitatea ca temperatura maximă să ajungă în Marea Britanie la 40 de grade – un nivel nemaiîntâlnit din 1850, cel puțin. Mulți meteorologi nu au crezut însă că asta se va întâmpla cu adevărat. În urmă cu o săptămână, Met Office evalua probabilitatea atingerii pragului de 40 de grade la 10%.
Dar modelul care păruse unora absurd s-a dovedit corect. Marți, 18 iulie, termometrele au urcat la peste 40 de grade Celsius în cinci locuri din Marea Britanie, inclusiv la Heathrow, lângă Londra.
„Nu mă așteptam să apuc să văd asta”, a spus prof. Stephen Belcher, șeful departamentul științei și tehnologiei la Met Office, într-un video online.
„Cercetări (anterioare) sugerau că este practic imposibil ca în Marea Britanie să se înregistreze peste 40 de grade Celsius. Dar clima este în schimbare, și această posibilitate devine realitate sub ochii noștri”, a mai spus savantul britanic. Prof. Belcher a avertizat că, dacă omenirea continuă să tolereze un scenariu cu emisii înalte, asemenea temperaturi extreme se vor înregistra odată la trei ani. „Singura cale de a stabiliza clima este să ajungem la zero emisii... curând”, a conchis Belcher.
Hannah Cloke, profesoară de hidrologie la Universitatea din Reading, este citată de Guardian cu afirmația că recordurile de săptămâna aceasta sunt „un semnal de alarmă al urgenței climatice”. „Dacă nici extremele meteo (...), nici șocul prețurilor la energie nu-i conving pe liderii noștri că trebuie luate măsuri, atunci chiar că nu știu ce i-ar putea convinge”, a spus Cloke.
### Vezi și... ### Secetă, alerte cu bombe, reforme controversateAlți savanți, citați de New York Times, spun că Europa, în special, mai mult decât America de Nord, de exemplu, este și va fi afectată de temperaturi-record din mai multe motive: unul este încălzirea climatică globală, provocată de omenire. Există însă și alți factori - spun savanții - care fac din Europa un loc fierbinte al planetei, unii dintre ei legați de circulația atmosferei și de ocean.
Asemenea factori sunt, în general, în afara controlului nostru – spun promotorii combaterii încălzirii climatice – dar asta nu ne scutește să ne facem datoria, acolo unde putem. „Avem o alegere de făcut. Între acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Este la latitudinea noastră” – a spus secretarul general ONU António Guterres adresându-se liderilor din peste 40 de țări adunați săptămâna aceasta la Berlin, la o reuniune pe teme climatice. El a cerut țărilor lumii să coopereze pentru a reduce emisiile rezultate din arderea combustibililor fosili, să investească în adaptare, iar țărilor dezvoltate să-și țină cuvântul și să le ajute pe cele mai sărace să facă față schimbărilor.
### Vezi și... ### Cum este afectată R. Moldova de schimbările climatice și ce poate face pentru a le preveni