Președintele american Joe Biden s-a alăturat liderilor mondiali care avertizează împotriva pericolului reprezentat de varianta Delta a noului coronavirus, mult mai agresivă lși care este pe cale de a deveni dominantă în lume. Biden i-a îndemnat pe americanii nevaccinați să facă, cât mai repede, cel puțin prima doză de vaccin anti Covid-19.
Se așteaptă ca varianta Delta să devină și tulpina dominantă din Statele Unite, potrivit Centrului pentru Prevenirea Bolilor, care a reamintit că persoanele vaccinate sunt protejate și de varianta Delta.
Țările UE au administrat cel puțin o doză de vaccin la aproximativ jumătate din populația adultă a blocului, în timp ce mai mult de o treime au primit două doze.
Cancelara germană Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii Europene să-şi coordoneze politicile în privinţa redeschiderii frontierelor în contextul pandemiei de COVID-19 şi să ia măsurile necesare împotriva noilor variante ale virusului.
În acest moment, varianta DELTA a noului coronavirus, detectată inițial în India, este pe cale de a deveni varianta dominantă în lume, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății. O variantă mult mai agresivă și contagioasă decât cea inițială sau decât cea care fusese detectată în Marea Britanie. Varianta indiană este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.
Potrivit Public Health England (PHE), circa 99% dintre cazurile de COVID-19 înregistrate în prezent în Marea Britanie corespund variantei Delta.
În Germania deocamdată numai 6% din cazurile de COVID-19 sunt cu varianta Delta, dar directorul Institutului german de boli infecţioase Robert Koch a declarat că ''întrebarea nu este 'dacă', ci 'când' " ea va deveni dominantă în Germania. Specialistul estimează că acest lucru se va întâmpla la toamnă, relatează RFI.ro.
În acest context, vineri la Berlin, președintele Franței, Emmanuel Macron a spus că ţările UE ar trebui să manifeste vigilenţă pentru a nu permite propagarea noilor variante de coronavirus, adăugând că Uniunea Europeană urmăreşte evoluţiile din Marea Britanie, care a înregistrat o creştere accentuată a cazurilor raportate săptămânal de contaminare cu varianta Delta.
„Unele ţări şi-au redeschis frontierele mai devreme din motive legate de industria turismului, dar trebuie să fim atenţi pentru a nu importa noile variante"', a declarat el într-o conferinţă de presă comuna cu Merkel, înainte de o cină de lucru la cancelaria din Berlin.