Către Varnița (raionul Anenii Noi) a fost construită o linie electrică de tensiune medie (10 kV) cu lungimea de circa 8 km, cu instalarea unui transformator de legătură 10/6 kV, iar spre Copanca (raionul Căușeni) – o linie electrică de tensiune medie cu o lungime de circa 1 km.
Rețelele electrice construite au fost deja testate, dar „vor putea fi puse în funcțiune în regim de rezervă, în caz de situații excepționale”, a transmis Biroul de reintegrare.
Lucrările de racordare au fost efectuate de compania Premier Energy Distribution, distribuitorul de energie electrică în centrul și sudul R. Moldova, ca urmare a dispoziției Comisiei Situații Excepționale (CSE), condusă de premierul Dorin Recean, de la începutul lunii ianuarie.
Atunci, la câteva zile după ce compania rusă Gazprom a oprit livrările de gaze către regiunea transnistreană, CSE a decis conectarea câtorva localități subordonate Chișinăului din Zona de Securitate de pe Nistru la rețelele electrice de pe malul drept, după ce aceste localități au fost afectate de întreruperile de curent din regiunea transnistreană.
Printre ele sunt Varnița și Copanca, care sunt subordonate Chișinăului, dar rămân dependente energetic de Tiraspol. Lucrările de racordare au fost marcate de protestele localnicilor, care s-au opus conectării la rețelele din dreapta Nistrului, unde prețurile la energie sunt mai mari.
- Te-ar putea interesa și: Unii se opun, alții așteaptă compensații. Extinderea rețelelor electrice moldovene în Zona de Securitate începe cu scandal
Într-o discuție cu Europa Liberă în ianuarie 2025, locuitorii din Copanca au spus că nu doresc conectarea la rețeaua de pe malul drept pentru că aici tarifele la curentul electric sunt mai mari.
Începând cu anul 2003, Guvernul compensează diferența dintre tarifele stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și cele din regiunea transnistreană pentru mai multe sate din Zona de Securitate, aflate sub jurisdicția Chișinăului. Acum, această diferență este de circa 16 lei pentru un metru cub de gaze și de peste 3 lei pentru un kWh.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te