Varvara Duminică-Neniţă: „Aș vrea ca societatea să primească romii la fel cum sunt primiți și alți membri”

Varvara Duminică-Neniţă

Interviu cu una din puținele consiliere locale rome din R. Moldova.

La alegerile locale generale din 2015 pentru funcția de consilier au candidat șapte persoane de etnie romă. Varvara Duminică-Neniţă este una dintre cele două femei de etnie romă din R. Moldova care, pentru prima dată în istoria scrutinelor locale, a fost aleasă în funcția de consilier în satul Chetrosu, raionul Drochia. La apropiatele alegeri locale intenţionează să candideze pentru a deveni consilieră raională.

Europa Liberă: Se spune că în Republica Moldova ar exista o comunitate de peste 200 de mii de romi. Dvs. ați fost educatoare la o grădiniță de copii, ați ajuns și șefă de grădiniță, ați avut și alte joburi. La un moment dat, însă ați devenit o activistă în problemele romilor, încercând să integrați cât mai mult posibil această etnie în societate. Cele mai multe reușite bănuiesc că vin după 2015, anul când ați câștigat mandatul de ales local.

Varvara Duminică-Neniță: „Eu sunt una dintre primele rome care au devenit consiliere locale în alegerile din 2014...”

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Varvara Duminică-Neniţă, una din cele două consiliere locale rome alese în premieră în 2014


Europa Liberă: Ați mers pe listă de partid?

Varvara Duminică-Neniță: „Am mers pe listă de partid.”

Europa Liberă: Pe lista Partidului...

Varvara Duminică-Neniță: „...Democrat.”

Europa Liberă: Și vă avantajează faptul că partidul e în spatele Dvs.?

Vreau să candidez și mai departe, să devin consilier raional, nu vreau să mă opresc aici...

Varvara Duminică-Neniță: „Sigur că da, dar nu numai atât. Eu în calitate de consilieră nu am beneficiat numai de faptul că în spatele meu este partidul, eu tot timpul am fost un activist civic, am și un ONG, am implementat și multe proiecte în localitate și prin aceasta am fost mai mult menționată și de aceea am și fost inclusă în lista de partid, și anume în lista Partidului Democrat, dar vreau să candidez și mai departe, să devin consilier raional, nu vreau să mă opresc aici. Mă preocupă întrebările etniei mele. Aș vrea ca societatea să primească romii la fel cum sunt primiți și alți membri, adică de populația majoritară.”

Europa Liberă: Dar uneori se zicea că trebuie să accepte și ei să se integreze ușor în societate...”

Varvara Duminică-Neniță: „Este adevărat!”

Europa Liberă: Pentru că pe unii trebuia să-i iei de mână și să-i duci la școală, să le demonstrezi că educația este o prioritate, iar ei în multe cazuri neglijau...

Varvara Duminică-Neniță: „Este corect, deoarece știm cu toții că romii sunt acea etnie care au fost cei mai marginalizați, cei mai discriminați și de aceea le vine foarte greu. În primul rând, în privința școlarizării au foarte multe probleme, mulți nu frecventează școala, dar cu apariția funcției de mediator comunitar pentru romi situația s-a îmbunătățit radical. În localitățile în care sunt mediatori comunitari, copiii frecventează școala 100%. E un beneficiu, e o performanță și sperăm pe parcurs să mai fie inaugurate așa funcții de mediatori în localitățile populate de romi. Că de unde începe totul? De la educație și instruire! Integrându-i în educație pe copii și pe parcursul vieții le vine mai ușor să se integreze, să termine colegii, instituții universitare ș.a.m.d.”

Europa Liberă: De la nivel local, așa se zice că problemele societății se văd mult mai bine. Iată, dacă ar fi să propuneți trei probleme prioritare pentru aleșii poporului din Legislativ, pe care le-ați prioritiza?

Varvara Duminică-Neniță: „Ecologia, infrastructura și implicarea civică a cetățenilor. Dacă cetățenii din localități s-ar implica în activități voluntare, civice, ar fi mult mai ușor ca societatea noastră să prospere și să se implice mai mult...”

Europa Liberă: Dar cum vă explicați că cetățeanul mai degrabă reacționează cu nepăsare decât cu implicare?

Varvara Duminică-Neniță: „Deseori, într-adevăr, mulți nu doresc să se implice. În primul și în primul rând ar fi mentalitatea, în al doilea rând ar fi și inițiativa din partea administrației publice locale și în al treilea rând, voluntariatul, adică activismul civic, pentru că, dacă o să continuăm în așa mod, o să rămânem fără populație.”

Europa Liberă: Acum se chinuiesc cei din Parlament să facă această majoritate parlamentară. Ce sfaturi aveți pentru cei 101 deputați, pentru că așteptați de la ei roada promisiunilor s-o culegeți?

Varvara Duminică-Neniță: „Le-aș da un sfat: să formeze o coaliție, o coaliție de înțelegere, de conlucrare, de cooperare...”

Europa Liberă: Cine cu cine?

Toți împreună să facă o coaliție...

Varvara Duminică-Neniță: „Eu aș socoti că toți împreună să facă o coaliție...”

Europa Liberă: Ei spun că sunt prea diferiți când e vorba de ideologie...

Varvara Duminică-Neniță: „Sunt prea diferiți ca ideologie, dar în spatele lor este poporul, este poporul moldovenesc care suferă, sunt tinerii care pleacă peste hotare și asta ar trebui să-i oprească, să se așeze la o masă și să discute problemele, ca să poată forma o coaliție, o coaliție spre o cale europeană integrată.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, ar fi un deznodământ?

Varvara Duminică-Neniță: „Eu personal n-aș dori să fie alegeri anticipate, fiindcă totuși noi suferim și financiar, și moral. Eu pledez pentru o coaliție.”

Ultima zi de şcoală la Vulcăneşti, Nisporeni

Europa Liberă: Și viitorul Moldovei Dvs. cum îl vedeți? Cum ați vrea să fie țara peste 5, 10 ani?

Varvara Duminică-Neniță: „Viitorul... În primul rând aș vrea ca între populația noastră să fie toleranță, să fie stimă, respect, să nu fie discriminare, să fie un popor unit. Și numai atunci o să fim și o țară dezvoltată și din punct de vedere economic, moral și spiritual.”

Europa Liberă: Și totuși, s-ar părea neobișnuit pentru o femeie romă să aibă o asemenea carieră, pentru că tradițiile acestei etnii rezervă mai degrabă rolul de lider bărbaților, femeile sunt privite mai mult casnice. Dar acordurile pe care le are Republica Moldova cu structurile europene prevăd participarea femeilor în politică, pentru că ar reprezenta un pas important pentru asigurarea egalității de gen, indiferent de etnia acestora. Înțeleg că doriți ca prin exemplul Dvs. și alte femei, inclusiv de etnie romă, să se implice în politică și să participe activ în luarea deciziilor. De unde vine ajutorul?

Mă atrage politica și-mi pare rău că târziu m-am implicat...

Varvara Duminică-Neniță: „Eu am participat de la alegerile precedente la multe instruiri din partea Organizației Internaționale UN Women și am căpătat multe cunoștințe, foarte multe cunoștințe, dar îndeosebi la acest proiect care-i acum – niște instruiri perfecte, niște instruiri care ne învață lucruri..., măcar că eu am participat la multe.”

Europa Liberă: Deci pentru Dvs. politica rămâne a fi un domeniu tentant?

Varvara Duminică-Neniță: „Mă atrage și-mi pare rău că târziu m-am implicat...”

Europa Liberă: Și ce sfaturi aveți pentru tinerii care ar vrea să se implice în politică?

Varvara Duminică-Neniță: „Am un sfat: Dacă eu pot, înseamnă că și tu poți să faci țara ta mai frumoasă, mai prosperă și mai dezvoltată!