În declarația sa, Șor l-a numit pe fostul socialist drept un „prieten de încredere” și o persoană care „va lupta pentru ideea și echipa sa până la capăt”.
„De aceea, echipa blocului „Victorie” susține candidatura sa la funcția de președinte al Republicii Moldova”, a spus Șor, care este și liderul blocului creat în aprilie la Moscova.
- Te-ar putea interesa: Șor spune că a primit cetățenia Rusiei. Deputații afiliați lui Șor creează grupul „Victorie-Pobeda”
Din blocul „Victorie” fac parte patru partide: „Șansă” - condus de Alexei Lungu, „Renaștere” - condus de Natalia Parasca, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” - condus de Alexandru Beschieru, și „Victorie” - condus de Vadim Grozavu. Secretara executivă a blocului este deputata Marina Tauber, care a preluat recent și funcția de șefă a staff-ului de campanie a parlamentarului.
Bolea a anunțat că își propune să restabilească relațiile Republicii Moldova cu Rusia și CSI, dar și să aducă țara în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA), dominată de Moscova, și BRICS - organizație internațională din care fac parte nouă țări: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Țările BRICS sunt considerate un rival geopolitic al blocului G7.
Printre alte promisiuni se numără „restabilirea statutului limbii ruse”, asigurarea Moldovei cu resurse energetice ieftine și majorări de pensii.
Vasile Bolea a acces în Parlament pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), dar a părăsit ulterior fracțiunea, devenind deputat neafiliat. Încercarea de a crea grupul parlamentar „Victorie-Pobeda”, al cărui lider Bolea a fost numit, a fost respinsă de Direcția juridică a Parlamentului, care a comunicat că ex-deputații fostului Partid Șor, declarat neconstituțional, nu se pot asocia în fracțiuni sau grupuri parlamentare, potrivit hotărârii Curții Constituționale.
Până în prezent, 15 persoane (inclusiv Bolea) și-au anunțat intenția de a participa la prezidențialele din toamnă. Este vorba despre președinta în funcție, Maia Sandu; fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi; liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi; liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu; fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase; liderul PLDM, Vlad Filat; fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, sprijinit de Partidul Socialiștilor; fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah; fosta jurnalistă, Natalia Morari; fostul premier, Vasile Tarlev; doctorul în drept, Alexandru Arseni; fosta procuroare anticorupție, Victoria Furtună; ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleșca, și vicepreședintele ALDE, Ștefan Savițchi.
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea R. Moldova la UE vor avea loc în aceeași zi, pe 20 octombrie 2024.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te