Vasile Costiuc: „Pentru noi e important să transmitem societății că Unirea face puterea și este soluția”

Vasile Costiuc

Platforma electorală a Partidului „Democrația Acasă”, prezentată de președintele său.

Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția naţională să-și prezinte aspecte din programul electoral. Partidul „Democraţia Acasă" participă la alegerile parlamentare din 24 februarie fiind înscris pe poziția a 11-a în buletinul de vot. Președintele formațiunii, Vasile Costiuc prezintă oferta lor electorală.

Your browser doesn’t support HTML5

Vasile Costiuc și Platforma electorală a partidului său - un interviu cu Valentina Ursu

Vasile Costiuc: „Ar fi o soluție să ne lansăm și noi în promisiuni electorale, așa cum vedem de fapt la televizor că de fiecare dată politicienii noștri se întrec la promisiuni, dar suntem conștienți de faptul că de multe ori anumite promisiuni nu pot fi realizate într-un stat capturat, într-un stat care în 27 de ani așa și nu a reușit să demonstreze că își poate asuma responsabilitatea pentru cetățeni, pentru propria soartă și pentru viitorul lor.

De aceea pentru noi e important să transmitem societății că

Pentru noi e important să transmitem societății că Unirea face puterea și că Unirea este soluția...

Unirea face puterea și Unirea este soluția pentru o bună parte din problemele pe care le-am acumulat de-a lungul celor 27 de ani, aproape 30 de ani, iar salariile și pensiile, și multe alte lucruri despre care vorbesc acum public politicienii noștri și care sunt majorate în prag de campanie sau chiar în campania electorală și cu adaosurile de rigoare nu sunt altceva decât o momeală electorală și care nu știi dacă ține după ce terminăm campania electorală, pentru că bază financiar-fiscală nu avem. Și acum propunerea noastră pentru Unire de la Democrația Acasă este eliminarea hotarului de la Prut. Asta este unica soluție viabilă pentru următorii ani de a ieși din impasul economic, social și politic.”

Europa Liberă: Segmentul acesta unionist e curtat de mai mulți actori politici, se înghesuie prea mulți competitori să obțină simpatia și votul alegătorului unionist. De ce nu s-a reușit să vă uniți?

Vasile Costiuc: „Dacă în 2005 Partidul Liberal, care venea pe firimiturile PPCD-ului, care trădase electoratul în cârdășia cu Voronin avea să se asocieze cumva cu PPCD-ul ca să consolideze unioniștii, nu avea să mai ajungă nici primar general de Chișinău și nici alte lucruri care s-a reușit să se facă între timp. Acum, PL-ul a reușit să compromită elitele politice de la vârful partidului, care nu s-au dat la o parte, dar au făcut rocadă moșul cu nepotul și n-am putut să găsim un numitor comun, pentru că ei ne invitau nu la cooperare, la dialog, dar să venim în listele lor, ceea ce colegii mei au respins integral.

În rest, nu le putem spune decât „Baftă!” celor care s-au lansat în această cursă electorală. Concurență trebuie să existe, pentru că

Nu putem vorbi despre coagulare sau despre o uniune a forțelor unioniste ca să fie un pol de putere pentru toată lumea...

acolo unde nu există concurență nu poate să existe nici dezvoltare și nu putem vorbi despre coagulare sau despre o uniune a forțelor unioniste ca să fie un pol de putere pentru toată lumea. Eu cred că discernământul și capacitatea celor care votează pentru reunire este atât de mare, încât vor reuși să aleagă grâul de neghină și vor da votul pentru cei care nu s-au compromis, pentru cei care au stat pe baricade în ultimii zece ani cu mesaj civic sau în activități civice și au făcut multe lucruri vizibile. De asta nu vrem să ne întoarcem înapoi la coagulare și la unificare.”

Europa Liberă: În campania electorală se acreditează ideea că partidele mici, partidele care nu participă activ în viața politică din Republica Moldova patru ani, aceste formațiuni mici ar fi ghidate de cineva, stau în buzunarul cuiva, fac jocul altcuiva, dispersează și mai mult alegătorii... Ce le răspundeți celor care promovează ideea asta?

Vasile Costiuc: „Celor care promovează asta, da, eu știu care vorbesc despre furtul votului, despre dispersare și multe altele de multe ori cam același lucru îl fac ei. Noi nu suntem în drept să vorbim despre furtul cuiva, pentru că nu aparține nimănui, nu i l-a lăsat tatăl prin moștenire, noi suntem la un început de drum și noi nu că n-am fost implicați, noi am participat și la locale, și am participat de fiecare dată când am avut ocazia, doar noi nu suntem o parte a unui sistem oligarhic să stăm cu sacul de bani sau să avem televiziunile noastre care să ne permită să avem poziții zi de zi atunci când ne abate nouă.

Am avut o singură televiziune, 10TV, la care am avut acces cu băieții tineri din mișcarea unionistă și pe care au luat-o tot acei care conduc Republica Moldova, că la cele 10 televiziuni pe care le aveau au mai adăugat una. Concurența trebuie să fie una sănătoasă și am transmis semnale clare pentru cei care se consideră Blocul electoral ACUM, care sunt de dreapta sau pro-europeni, că ei nu răspund așteptărilor întregului spectru electoral de dreapta, mai ales vorbind de unioniști, și unioniștii nu se vor regăsi integral în vot pentru Blocul ACUM și era necesară o alternativă sănătoasă.

Și doi: o mobilizare fără precedent pentru ca să nu permitem stângii să ia majoritatea parlamentară în aceste alegeri. Am văzut rezultatele de la locale. Au votat în primul tur 35 la sută. Eu am așteptări că și în această campanie, pe fundalul lipsei unei alternative sănătoase pe dreapta, o parte bună din populație să nu iasă la vot. Și mai ales luptele dintre segmentele de dreapta încă mai rău dau pe acest plan și de asta noi cu colegii am avut o declarație politică publică, în care am susținut partidele de

Nu există partide mari și partide mici; sunt partide cu verticalitate și cu un mesaj clar și partide oligarhice care vin cu sacul de bani și cumpără alegătorii...

dreapta, inclusiv Blocul ACUM și mai mulți candidați unioniști care sunt pe listele lor și independenți și le-am transmis semnal că nu le suntem dușmani, adversarii noștri sunt de stânga, PD, PSRM, iar cu cei de dreapta am putea face o coaliție parlamentară după alegeri.

Așa că nu există partide mari și partide mici; sunt partide cu verticalitate și cu un mesaj clar și partide oligarhice care vin cu sacul de bani și cumpără alegătorii sau își fac televiziuni în prag de campanie și la ei întrebări nu sunt, dar sunt întrebări la noi.”

Europa Liberă: Dar această nouă reformă electorală, care se aplică acum în baza votului mixt, va aduce deputatul mai aproape de cetățean? Aveți întâlniri cu alegătorii...

Vasile Costiuc: „Nu, nu, dna Valentina! Eu am văzut și materialul de la Europa Liberă. Am fost învinuit pe nedrept că am susținut acest sistem electoral modificat. Nu-i adevărat! Eu am mers de fiecare dată la Parlament și le-am spus punctul de vedere foarte dur, chiar dacă n-am fost luat în considerare. Este un sistem electoral care nu răspunde așteptărilor și distorsionează noțiunea de reprezentativitate, de deputat, de ales al poporului. Este o ipocrizie și o falsitate nemărginită.

Oamenii care pretind acum că vor să fie mai aproape de popor, pe site-ul Parlamentului nici acum majoritatea din Partidul Democrat

Oamenii care pretind acum că vor să fie mai aproape de popor, pe site-ul Parlamentului nici acum nu au poză de profil, nu au un număr de telefon, nu au un e-mail prin care să comunice cu oamenii...

nu au poză de profil, nu au un număr de telefon, nu au un e-mail prin care să comunice cu oamenii, chiar să vreau să mă plâng. Așa că e o făcătură întreagă și grosolană. Și au derutat atât de mult, dna Valentina, vreau să vă spun că au derutat atât de mult societatea noastră că lumea nu mai înțelege cum să voteze, pe cine să voteze, care deputat, care circumscripție, cum să-l retragă înapoi și tot așa.

Și bonus la toate am primit și un referendum ilegal, neconstituțional, imoral, care și mai mult a derutat cetățenii și în loc de două vor primi patru buletine. Majoritatea dintre ei nici habar nu au ce facă cu aceste patru buletine, iar mesajele noastre unde reușim să mergem le spunem oamenilor să deseneze cu stiloul pe buletinele de la referendum Unirea, iar cei din diasporă nici măcar să nu se atingă de ele, pentru că îngreunează procesul de votare și vor vota foarte puțini oameni din diasporă sau cel puțin de două-trei ori mai puțini decât data trecută. Știind că n-au fost deschise secții de votare, știind că data trecută nu s-a reușit să se voteze, acum cu sistemele acestea complicate și cu referendumul riscăm să pierdem încă o parte din cetățenii care ar putea să voteze, iar votul celor din diasporă este vital pentru prezentul nostru românesc și viitorul nostru european, că aceștia chiar sunt de dreapta și chiar sunt progresiști și nu sunt cumpărați cu macaroane, cu hrișcă și cu alte elemente nocive. De asta noi mergem și vorbim cât îi de periculos sistemul acesta, dar nu suntem în putere să-l schimbăm acum.”

Europa Liberă: Societatea moldavă e profund dezbinată. Asta o arată și sondajele de opinie. Ce mesaj aveți Dvs. pentru alegătorul care nu este unul unionist?

Vasile Costiuc: „Unica poartă care ne-a rămas deschisă ca să ne apropiem de civilizația europeană este reunirea cu România. Și au spus-o și președintele Traian Băsescu, și mulți alți demnitari, iar Europa și civilizația europeană înseamnă responsabilitate și

Unica poartă care ne-a rămas deschisă ca să ne apropiem de civilizația europeană este reunirea cu România ...

respectarea tuturor minorităților etnice care se află pe teritoriul Republicii Moldova și care au emoții provocate de propaganda rusă că vor fi eliminați, că vor fi marginalizați. Noi le spunem celor care nu văd cu ochi buni integrarea europeană și apropierea de România sau reunirea că pot să rămână în picioare acasă, să se dezvolte, să-și dezvolte activitățile economice și să rămână ca entități dacă vor sociale, etnice numai într-o Europă reunită, într-o Românie Mare, unde li se vor respecta și drepturile fundamentale, și libertățile de bază, și dreptul la o existență decentă. Acesta-i mesajul pe care îl promovăm fără agresivitate, fără extremisme. Noi pe nedrept suntem împinși spre extremism, noi ne dorim ca Republica Moldova să facă parte din România Mare și să fie parte a civilizației europene, să avem siguranța pentru ziua de mâine...”

Europa Liberă: Dar cunoașteți foarte bine mesajele pe care le-au promovat partidele de stânga. Mă refer, în primul rând, la Partidul Socialiștilor și la șeful statului, care spunea că, dacă majoritatea va fi obținută de către Partidul Socialiștilor, curentul unionist, mișcările unioniste vor fi interzise prin lege în Republica Moldova.

Vasile Costiuc: „Doar că președintele nostru pe care nu-l vrem recunoscut a venit prin ușa din spate, prin greșelile politicienilor de la Chișinău, prin greșelile opoziției și ajungem la fraza celebră a lui Eminescu: „Greșelile politicienilor sunt crime”. Noi nu am avut nevoie în 2015 de strânsul semnăturilor pentru funcția de președinte și atunci, vreau să vă amintesc, că actuala opoziție tot a strâns semnături și pentru reducerea numărului de deputați, care din nou e o măsură foarte populistă, iar ceea ce vorbește președintele referitor la eliminarea unioniștilor s-ar putea să fie și pus în realizare, pentru că au în spate grupuri de interese, grupuri de presiune politică din Federația Rusă și înțeleg foarte bine că mesajul unionist de la an la an prinde teren și chiar cele mai pesimiste sondaje arată că deja nu mai suntem 10-15 la sută, dar suntem în jur de 25-30.

Cei care înțeleg nici nu sunt fanii reunirii, mulți sunt ruși, vorbitori de limba rusă, care au activități economice, care sunt conștienți că piața de desfacere și activitățile economice pot să se dezvolte numai într-o Românie reunită. Și atunci acesta este un pericol iminent de a ieși de sub influența Federației Ruse și s-ar putea să fie o ultimă carte acest Dodon cu grupul pe care îl reprezintă pentru sporirea prezenței și prestației Rusiei aici, la Chișinău, și Dodon să declare că îl va elimina, dar nu cred că va reuși și nici nu-i vom permite lucrul acesta, luxul acesta măcar să se gândească. Noi vom fi prezenți în Parlament și atunci vom vedea cum va reuși să elimine sau să scoată în afara legii o fracțiune parlamentară sau un grup parlamentar.”

Europa Liberă: La ce surprize vă mai așteptați până la 24 februarie?

Vasile Costiuc: „Mă aștept la surprize, pentru că campania electorală nu este nici una liberă, nici echidistantă, nici obiectivă, nici legală, pentru că se utilizează la greu presiunile administrative, se utilizează la greu diferite forme de corupere a alegătorului, sunt utilizați bani enormi în această campanie de câțiva jucători politici sau concurenți politici, în rest, practic nu avem dezbateri electorale. Nici Jurnal TV, pe care îl considerăm o televiziune de opoziție, nu organizează dezbateri și privează alegătorul de posibilitatea de a se informa și din alte surse sau de a vedea o altă alternativă.

Se organizează, cu regret, dna Valentina, în mare parte chiar și la holdingul Partidului Democrat se organizează dezbateri electorale pe referendum și ne-am înregistrat și la referendum pentru a avea tribună mediatică, în schimb nu se vorbește despre alegerile parlamentare de parcă nici n-ar exista, iar colegii mei au fost la una din imprimări, pentru că ei nu fac emisiuni directe, o imprimare și au dat-o dimineață, la ora 6, când nu se uită nimeni.”

Europa Liberă: O Moldovă postelectorală cum o vedeți?

Vasile Costiuc: „O vedem mai boțită, mai șifonată decât am intrat în această campanie electorală, pentru că sistemul acesta e perfid, el va denatura votul alegătorului și mulți dintre colegii noștri se tem că aceste alegeri nu vor fi recunoscute dacă se va întâmpla ca partidului de guvernare să nu-i placă rezultatele alegerilor, s-ar putea să nu recunoască per ansamblu, dacă nu local, anumite rezultate și va neutraliza anumite mandate de deputat.

Am citit în legislație că în o treime din circumscripții pot fi anulate alegerile, iar per total să fie recunoscute ca valabile, ca legale și democratice, așa că noi încă suntem pregătiți de partidul de guvernare cu scenarii: scenariul a), scenariul b), scenariul c) chiar ca în filmele astea polițiste. Ei sunt pregătiți de orice scenariu, doar că realitatea arată că societatea noastră este pe genți și așteaptă să o ia de la un capăt și să plece în continuare acolo unde nu-i așteaptă nimeni. De asta și vorbim noi, unioniștii, în această campanie electorală că reunirea este o soluție viabilă, viabilă și pentru cei care cred cu adevărat și au trăit cu acest sentiment toți acești 27 de ani de ani de independență și cei mai nou pragmaticii, oamenii de afaceri care nu vorbesc public despre lucrul acesta, fiindcă sunt persecutați și se tem acum și de umbra lor, dar sunt conștienți că reunirea este soluția.”