Președintele Comisiei Electorale Central (CEC), Dorin Cimil, a declarat că CEC va „studia în profunzime” decizia justiției care o obligă să majoreze numărului secțiilor de votare pentru diaspora și apoi va decide dacă o execută sau o atacă. Veaceslav Codreanu s-a stabilit de 15 ani în Spania. El spune ca s-a integrat în societatea spaniolă și nu este sigur dacă își mai vede viitorul acolo unde s-a născut, dar spune că participă la toate alegerile pentru a vota schimbarea.
Your browser doesn’t support HTML5
Veaceslav Codreanu: „Am deja 15 ani de când mă aflu în Spania și eu tot mă simt migrant. Întrebarea este: de ce noi migrăm? Noi migrăm pentru o viață mai bună, pentru un viitor mai frumos, pentru copiii noștri, așa că dorim o viață mai bună. Și cei care vin peste hotare sunt două tipuri de migranți, aș spune. Unii vin doar la muncă, stau două-trei luni, își câștigă niște bani și pleacă înapoi, iar a doua categorie sunt acei care și-au adus familia, copiii. Păi, aceștia deja cred că nu se vor mai întoarce.”
Europa Liberă: Dar familia ta ce intenție are, să revină în Republica Moldova, să rămână acolo în Spania?
Dacă aș fi avut în Republica Moldova o viață mai bună, cred că aș veni în Spania, în Italia doar în vacanță, la munte, la mare...
Veaceslav Codreanu: „Mi-e greu să vă răspund la întrebarea asta și mi-e complicat. Băiatul meu are acuși șase ani, s-a născut aici, deja are prietenii lui aici. Nu știu, nu știu, îi greu de spus, pentru că nu știm ce se va întâmpla mâine. Sincer, dacă aș fi avut în Republica Moldova o viață mai bună, cred că aș veni în Spania, în Italia doar în vacanță, la munte, la mare. Când am venit aici, în Spania, în 2006, mi-a fost foarte greu. Nu știam limba, sunt alte obiceiuri, este altă cultură, dar încet-încet, învățând limba, mi-a fost mai ușor, mi-am găsit un job mai bun, deja m-am încadrat, aș spune.”
Europa Liberă: Dar de câte ori te-ai gândit că, totuși, ca și cetățean al Republicii Moldova ai lăsat țara orfană?
Veaceslav Codreanu: „De câte ori m-am gândit?... Mi-i trist că am lăsat țara, dar n-am avut încotro, pur și simplu. Am terminat Universitatea Tehnică, nu aveam un loc de muncă, trebuia să fac ceva și de asta am plecat în Spania.”
Europa Liberă: Acești 15 ani de ședere peste hotare te-au făcut să nu mai fii preocupat de ceea ce se întâmplă acasă sau, din contra, urmărești ce se întâmplă inclusiv pe scena politică? Și ajungând la politică, să te întreb: ce importanță au aceste alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie pentru tine, pentru familia ta, pentru voi, cei plecați în străinătate?
Veaceslav Codreanu: „Urmăresc zi de zi orice schimbare ce se petrece în Republica Moldova, așa că sunt la curent. Uitați-vă, avem alegeri la fiecare patru ani și tot sperăm că va fi mai bine, dar, din păcate, trec anii și nimic nu se schimbă. S-au schimbat doar guvernul și parlamentul, dar aceste alegeri anticipate trebuiau să se întâmple, pentru că era un haos total, era un parlament „colorat”, care avea mai mult grijă de geopolitică decât de viața cetățenilor și era foarte, foarte important ca aceste alegeri să se producă.”
### Vezi și... ### Curtea de Apel obligă CEC să deschidă 190 de secții în străinătate. Ce va face CEC?Europa Liberă: Deseori cetățenii cu drept de vot spun că au trăit și mai trăiesc marea dezamăgire, pentru că interesele politicienilor cu ale cetățenilor se intersectează doar în timpul campaniei electorale.
Veaceslav Codreanu: „Foarte corect...”
Europa Liberă: Ce așteptări aveți de această dată de la cei care vor obține încrederea voastră, vor obține aceste mandate de deputat? Ce ar trebui să rezolve ei, în primul rând, ajungând acolo în legislativ?
Unii deputați vin, alții pleacă, dar cetățenii Moldovei tot așa de săraci rămân...
eaceslav Codreanu: „Dna Valentina, așteptările sunt foarte mari. Eu sincer sper că deputații se vor apuca de treabă din prima zi pentru a face o viață mai bună, pentru că unii deputați vin, alții pleacă, dar cetățenii Moldovei tot așa de săraci rămân. Din păcate, Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, migrația-i peste limite, tineretul pleacă, nu are de lucru, așa că eu aștept ca ei să se apuce de lucru din prima zi.”
Europa Liberă: Și concret ce să facă?
Veaceslav Codreanu: „Să lase geopolitica, să lase „limba” și să se apuce de treabă. În primul rând, să facă viața cetățenilor mai ușoară și să rezolve problema migrației, problema salariilor, să lupte cu corupția. Sunt o mulțime de probleme, dar cred că problema principală-i corupția la noi în Moldova, însă nu știu când au să aibă ei voința aceasta.”
Europa Liberă: Păi trebuie să-i aleagă cetățenii pe cei care au această voință politică și care ar putea, printr-o reformă veritabilă în justiție, să aducă prosperitate în casa cetățenilor. Ce miză are votul din diasporă? Până la urmă s-a decis că 190 de secții de votare să fie deschise în străinătate.
Veaceslav Codreanu: „Da, am văzut și eu că s-a decis și cred că-i corect, pentru că dacă ne referim la diasporă, miza e foarte mare. Diaspora cine sunt? Tot cetățeni ai Republicii Moldova care au plecat în lume pentru o viață mai bună. Noi nu suntem o lume paralelă, suntem tot cetățeni ai acestui stat. Bunăoară, mi-a plăcut un exemplu pe care l-a spus o colegă de a mea: „Cine este diaspora? E mama mea care muncește în Italia? E băiatul meu care studiază în România? E tatăl meu care lucrează în Franța?”. Așa că suntem tot noi și miza e foarte mare. Din câte eu știu, sunt în jur de 700 sau 800 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova plecați peste hotare și dacă ne uităm la alegerile prezidențiale, au votat peste 250 de mii, dar ne uităm la statistică – în Italia sunt în jur de 200 de mii de moldoveni, plus cei din Franța, Statele Unite, Canada, Belgia, Spania, facem un calcul și ne dăm seama că 250 de mii totuși este o cifră care se poate de îmbunătățit și mai mult.”
Europa Liberă: Există o deosebire între felul cum gândește cetățeanul cu drept de vot să-și exercite această opțiune acolo în străinătate și cum face acest lucru cel rămas acasă?
Veaceslav Codreanu: „Eu cred că da. Cei care suntem peste hotare, suntem informați și, aș spune, suntem mai proeuropeni.”
Europa Liberă: De ce?
Veaceslav Codreanu: „Noi, cei de peste hotare, nu așteptăm un kilogram de hrișcă, nu așteptăm un kilogram de orez, cartofi sau altceva, nu, votul nostru nu poate fi cumpărat cu pomeni electorale, cu bani...”
Europa Liberă: Unii spun că votul din diasporă ar putea să decidă inclusiv ce guvernare va avea Republica Moldova după alegerile din 11 iulie. Atât de important să rămână acest vot din afară?
Votul din diasporă este un vot mai european, pentru o viață fără corupție, pentru ca legea să fie în capul mesei...
Veaceslav Codreanu: „Dacă ați văzut la alegerile prezidențiale câte procente a luat Maia Sandu și câte procente a luat candidatul electoral al socialiștilor, din diasporă am în vedere. Cred că a fost în jur de 90%, așa, aproximativ. De asta, votul din diasporă este un vot mai european, pentru o viață fără corupție, pentru ca legea să fie în capul mesei.”
Europa Liberă: Și cum ai descrie Republica Moldova ajunsă la aceste trei decenii de independență?
Veaceslav Codreanu: „Foarte tristă și necăjită-i sărmana Moldovă. Sincer, haideți să ne aducem aminte când au ieșit oamenii în stradă în anii ‘89-’90 și cereau independență, cereau suveranitate, ei cereau o viață mai bună, dar la ce ne-au adus politicienii? Câte guverne am avut, câte partide de diferite culori și nimic nu s-a schimbat? Am avut și „rândunele”, și „stejar”, și „seceră și ciocan”, am avut și „spic”, am avut și „soare”, și „trandafir”, am avut diferite, o mulțime de partide am avut, de diferite culori și, uitați-vă, în 30 de ani nimic nu s-a schimbat. Haideți să luăm, de exemplu, Estonia, care făcea parte ca și Moldova din aceeași URSS și cum ei au putut ajunge la un nivel atât de înalt, cum ei pot să aibă un salariu mediu pe economie de 1.500 de euro și la noi îi de 300 și ceva? Înseamnă că politicienii noștri nu și-au făcut treaba. Dacă estonienii au putut ajunge la un așa nivel, înseamnă că e posibil. Pe 11 iulie putem face adevărata schimbare. De fiecare din noi depinde, e nevoie de o mobilizare totală pentru ca să participe cât mai multă lume la vot. Să nu ne fie lene și să participăm la vot, pentru că de fiecare din noi depinde viitorul acestei țări.”