Vedetă trans din Georgia, înjunghiată mortal la o zi după adoptarea legii anti-LGBT+

Kesaria Abramidze (stânga) într-un colaj realizat de Serviciul Georgian al RFE/RL

Poliția din Georgia a anunțat joi că a arestat un bărbat de 26 de ani sub bănuiala că a omorât-o cu multiple lovituri de cuțit pe Kesaria Abramidze, cunoscută ca model trans, în vârstă de 37 de ani.

Bărbatul, numit în presă Beka Jaiani ar putea fi condamnat la 16 până la 20 de ani de închisoare.

Motivele omorului comis la 18 septembrie în locuința Kesariei din Tbilisi nu sunt cunoscute.

Poliția a modificat prima încadrare a crimei, anume de „omor premeditat” în „omor premeditat cu circumstanțe agravante, de gen”.

Site-ul Civil.ge spune că asasinul ar fi iubitul Kesariei. Ea ar fi publicat înaintea crimei, în premieră, pe rețele, o fotografie cu ei doi ca un cuplu – încălcând interdicția proclamată de bărbat de a face relația publică.

Vecinii victimei au declarat că bărbatul ar fi tratat-o rău pe Kesaria, în trecut, că ea s-ar fi plâns chiar poliției, dar autoritățile nu au luat-o în serios.

Georgia, fostă republică sovietică devenită recent candidată la aderare la UE, țară predominant creștin-ortodoxă, are una din cele mai conservatoare și patriarhale societăți din Europa, cu o rată ridicată a violenței domestice.

„Negare a umanității”

Moartea Kesariei a fost deplânsă de președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, într-o postare pe Facebook.

„O crimă oribilă! O negare a umanității! Sper ca uciderea acestei femei minunate să ne facă măcar mai umani și mai creștini”, a scris președinta.

Omorul a avut loc la o zi după ce parlamentul Georgiei, țară condusă de un guvern mai prietenos cu Moscova decât altele din trecut, a aprobat o lege care scoate practic în afara legii orice fel de discuții despre persoanele LGBT+.

Sunt interzise căsătoriile gay, adopțiile de către astfel de persoane, marșurile Pride etc. Rusia a fost prima țară est-europeană care a adoptat asemenea lege în 2013. Moldova a avut și ea o tentativă legislativă de acest fel în 2016, dar a abandonat-o rapid, după proteste.

Chiar în ziua omorului Kesariei, premierul georgian Irakli Kobahidze s-a arătat „uimit” de protestele internaționale împotriva legii anti-LGBT+, spunând că ea nu face decât să reflecte valorile creștine pe care se bazează societatea georgiană.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te