Verișoara Maiei Sandu și-a dat demisia de la Guvern 

Anastasia Taburceanu a fost numită purtătoare de cuvânt a prim-ministrei Gavrilița în august, 2021

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, și-a depus demisia, a anunțat luni, 9 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița, întrebată de jurnaliști dacă vor urma și alte demisii după cea a ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari.

Potrivit șefei guvernului, Taburceanu pleacă din funcție din motive personale. În același context, prim-ministra a spus că, pentru persoanele care dețin funcții cu o responsabilitate înaltă, este complicat să fie departe de familie, „mai ales într-o perioadă de criză, când trebuie să stai foarte mult în afara orelor de serviciu”.

Comunicatoarea a precizat ulterior pentru presă că va pleca peste hotare, acolo unde se află soțul său.

Anastasia Taburceanu a fost numită purtătoare de cuvânt a Nataliei Gavrilița în august 2021, la scurt timp după învestirea cabinetului de miniștri. Numirea ei a fost criticată de opoziție și de unii membri ai societății civile, pe motiv că este verișoara președintei Maia Sandu și că ar fi fost avantajată la angajare.

Taburceanu a explicat atunci că a primit propunerea de la Natalia Gavrilița. Într-o declarație oferită pentru Ziarul de Gardă, ea a precizat că legislația nu prevede desfășurarea unui concurs pentru această funcție și că nu ar exista niciun conflicte de interese la mijloc.

Nici Maia Sandu nu a văzut un conflict de interese în numirea verișoarei sale drepte purtătoare de cuvânt în guvernul format de partidul pe care l-a condus anterior – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Maia Sandu a spus că verișoara ei chiar „s-a sacrificat”, acceptând postul de la guvern, unde a mers la un salariu mai mic „pentru că a fost rugată de doamna prim-ministru s-o ajute în cabinet”.

Anastasia Taburceanu are o experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și a lucrat anterior la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și la USAID Moldova.