La Chișinău, au avut loc săptămâna trecută Zilele Filmului Ucrainean, ediția a III-a, consacrată colectării de fonduri pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, dar și cineaștii ucraineni care documentează invazia rusească din Ucraina. La centrele Artcor și Mediacor din Chișinău, au fost proiectate cinci filme documentare și artistice care redau aspecte ale vieții din Ucraina, amenințată constant de agresiunea rusească în ultimii nouă ani, de la anexarea Crimeii încoace. Una din organizatoarele festivalului, Veronica Arpintin, membră a comunității femeilor ucrainene din R. Moldova, a spus Europei Libere într-un interviu că evenimentul a fost un prilej de reflecție despre cum este perceput războiul de către locuitorii R. Moldova, inclusiv membrii comunității ucrainene.
Your browser doesn’t support HTML5
Veronica Arpintin spune că a fost șocată de procentul mare al cetățenilor moldoveni care spun în mai multe sondaje de opinie că sprijină Rusia în războiul contra Ucrainei. „Nu-mi vine să cred că aud aceste idei de la reprezentanții mediului de afaceri, de la reprezentanții sistemului educațional”, spune ea, adăugând: „Mă întreb ce pași, ce greșeli și ce acțiuni au fost făcute de toate guvernările până acum pentru ca rata aceasta să fie atât de reprezentativă.”
Inclusiv în comunitatea ucraineană din R. Moldova există astfel de opinii, chiar și printre refugiații ucraineni. „Toți fug de război, inclusiv cei care îl salută, inclusiv cei care îl admiră pe liderul Federației Ruse și susțin deciziile lui”, spune Arpintin în interviu.
Your browser doesn’t support HTML5
În familia Veronicăi Arpintin se vorbește deschis despre război. „Având rude foarte apropiate în orașul Harkov și în regiunea Zaporoje, care este acum ocupată parțial de armata rusă, copiii noștri știu foarte bine ce se întâmplă din discuțiile cu rudele. La telefon, când vorbesc, se aud «zgomote ale războiului», așa le numește fiul meu de nouă ani”, spune interlocutoarea Europei Libere.
Ceea ce o îngrijorează e felul în care a auzit că s-ar discuta despre agresiunea Rusiei în Ucraina în școli. „În unele școli, unde învață copiii prietenilor mei, toți cei din clasă sunt împotriva ucrainenilor și numai un singur copil are altă părere. Copii din comunitatea ucrainenilor din R. Moldova care fac studii în școli cu predare în limba rusă se simt rău. Părinții au fost nevoiți să-i învețe să-și ascundă punctul de vedere pentru că toată clasa și cadrele didactice susțin cealaltă parte”, spune Arpintin.
Pentru ucraineni, războiul a început în 2014, o dată cu anexarea Crimeii de către Rusia, adaugă ea. „Suferința și durerea pe care o simțim acum e atât de mare, încât devine insuportabilă”, afirmă Arpintin.
Ea reamintește că R. Moldova a cunoscut evenimente asemănătoare, care s-au produs în Transnistria, cu 30 de ani în urmă. Arpintin speră că cei care au vizionat filmele din cadrul festivalului au înțeles că războiul nu are loc doar pe câmpul de luptă, el afectează și relațiile de familie, când oamenii au viziuni diferite.
La festival, au fost proiectate cinci filme documentare și artistice, iar banii obținuți urmează să fie transferați pentru susținerea Centrului de ajutorare a refugiaților din Ucraina, situat pe str. Drumul Viilor, 38/1 din Chișinău, dar și pentru susținerea industriei de filme din Ucraina pe timp de război.
### Vezi și... ### Război în Ucraina |Putin justifică invazia. Regiunea Odesa, ținta unor noi atacuri cu rachete