Veronica Dragalin: Procuratura Anticorupție va servi cu onestitate statul și cetățenii | Focurile de artificii, interzise de sărbători

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin la Forumul de integrare europeană, Chișinău, 13 decembrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Portalul Newsmaker.md scrie că șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a comentat hotărârea Judecătoriei Chișinău, prin care un ofițer al CNA a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de influență în proporții deosebit de mari, cu confiscarea sumei de 100 000 euro în folosul statului. „Asta se va întâmpla cu fiecare slujitor al legii care va pretinde și va estorca bani pretinzând că poate influența justiția”, a spus Dragalin, adăugând că „justiția trebuie să fie în slujba cetățenilor, în apărarea lor, trebuie să fie în slujba funcționalității statului, nicidecum în interese corupte personale sau de grup”.
  • Centrul pentru Jurnalism Independent a monitorizat postul public de televiziune Moldova 1 pentru a identifica dacă în materialele jurnalistice difuzate se conțin elemente de dezinformare și încălcări ale normelor deontologice, anunță Ziarul de Gardă. Potrivit raportului de monitorizare, televiziunea publică a reflectat în mare parte neutru informația inclusă în principalul buletin de știri al zilei, totuși s-a observat o ușoară favorizare a reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate atât din punct de vedere al frecvenței acestora în calitate de surse citate direct, cât și al spațiului de emisie oferit, scriu jurnaliștii citând portalul Mediacritica. În articol se mai menționează că Moldova 1 a reflectat neutru și echidistant informația privind partidele și politicienii de opoziție, dar Partidul Șor nu a fost vizat aproape deloc în conținuturile informative ale postului de televiziune.
  • Radio Chișinău publică opinii ale experților despre decizia Comisiei de la Veneția privind controlul constituționalității Partidului Șor. Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, documentul emis de Comisia de la Veneția nu este o recomandare, ci o opinie amicală pronunțată la solicitarea Curții Constituționale moldovenești, iar elementul cheie al acesteia ține de proporționalitatea unei astfel de decizii - precum declararea neconstituțională a unui partid politic. Va fi un exercițiu mai deosebit, a precizat Tănase, adăugând că „Curtea va trebui să examineze faptele și probele, ceea se întâmplă foarte rar în practica Curților Constituționale.”
  • Biroul politici de reintegrare acuză repetat Tiraspolul de lipsă de deschidere pentru identificarea soluțiilor pe cazurile individuale de încălcare flagrantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană, scriu reporterii de la agora.md. Reprezentanții biroului spun că la ședințele anulate urmau să fie discutate cazurile lui Adrian Glijin, Victor Pleșcanov, Vadim Pogorlețchii, Vladimir Dudnic și mulți alți cetățeni ai Republicii Moldova, drepturile cărora au fost lezate în urma acțiunilor ilegale și discriminatorii, practicate de către structurile de la Tiraspol, se menționează în comunicatul instituției.
  • Portalul tv8.md îl citează pe ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care a anunțat despre instituirea unui filtru antifraudă la stabilirea categoriei superioare de vulnerabilitate, pentru consumatorii care beneficiază de cele mai mari compensații la căldură. „Este vorba despre gospodăriile care nu declară de loc venituri, deși sunt apți de muncă. Deci, familia în care sunt oameni apți de muncă, care nu declară venituri și pentru care vedem un consum istoric de energie și dacă veniturile declarate sunt mai mici decât un sfert din echivalentul consumului istoric, atunci aceste gospodării nu pot fi încadrate într-o categorie mai mare decât cea medie”, a declarat Spatari.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • „ANSA, cu ochii pe comercianți: Mai multe produse neconforme, retrase”- titrează știri.md, postarea portalului fiind una dintre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean în ultimele 24 de ore. Jurnaliștii precizează că magazinele, depozitele și restaurantele din toată țara sunt verificate de către inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în perioada 1-16 decembrie, fiind efectuate 509 controale care au scos la iveală comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat; încălcarea regulamentelor sanitare; activitate în lipsa autorizației sanitar-veterinare, inclusiv înșelare la cântar, respectiv și achitare.
  • Pe Instagram, a trezit interes o postare a tv8.md despre anunțul Poliției R. Moldova, potrivit căruia în perioada stării de urgență se interzice comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice, articolelor pirotehnice de divertisment, articolelor pirotehnice de scenă, bateriilor de petarde, bateriilor de petarde luminoase, petardelor și petardelor luminoase. Decizia a fost luată de către Comisia pentru Situații Excepționale.