La un briefing de presă de marți, 3 septembrie, procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, a spus că presupusul asasin a acționat alături de alți trei complici, doi dintre care au fost puși sub învinuire și reținuți de autorități.
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că crima a fost planificată în cele mai mici detalii, iar principalul suspect a folosit o identitate furată. Presupusul asasin alături de unul dintre complici au ajuns în R. Moldova pe 15 iunie, cu cursa aeriană Chișinău-Larnaca. Cei doi au mai fost anterior în țară.
- Vezi și: Doi complici la omorul din Chișinău, reținuți de Poliție. Cazul va fi discutat în Parlament
De la aeroport, aceștia au fost preluați de o femeie, cetățeană a R. Moldova, care figurează și ea în calitate de complice în dosar, fiind și concubina unuia din complicii la realizarea crimei.
Femeia a fost reținută de procurori, iar locuința și mașina ei au fost percheziționate luni, 2 septembrie, a precizat șeful interimar al PCCOCS, Victor Furtună. Ea a asigurat transportarea presupusului ucigaș prin capitală, iar ulterior a avut sarcina de a distruge probele.
Un alt complice a venit în R. Moldova pe 7 iulie, și a preluat rolul femeii asigurând deplasarea presupusului ucigaș prin oraș, cu o mașină închiriată de la Iași. El a părăsit țara în ziua asasinatului pe la Leușeni, plecând în Germania.
Datele Poliției arată că presupusul asasin și unul dintre complici au frecventat mai multe tiruri pentru exerciții de tragere. Bicicleta electrică utilizată la realizarea crimei a fost cumpărată dintr-un mall din capitală pe 15 iunie. Cumpărătorul a refuzat să furnizeze datele personale pentru a obține o reducere sau garanție.
Unul dintre complici, potrivit oamenilor legii, a închiriat un apartament prin aplicația „Airbnb” în preajma localului unde a avut loc crima, iar de la balconul acestuia prin intermediul unei camere video monitoriza zona.
Șeful IGP afirmă că omorul ar fi fost comis din răzbunare, întrucât cetățeanul turc ucis l-ar fi omorât în 2012 pe fratele presupusului asasin.
Ultimul, potrivit oamenilor legii, a părăsit R. Moldova la câteva ore după ce a săvârșit omorul pe la vama Sculeni. Apoi, din Iași, acesta a plecat cu avionul spre Bergamo, Italia.
Unul dintre complici a plecat din R. Moldova cu o săptămână înaintea producerii crimei, cu ruta Chișinău - Istanbul. El a fost reținut în Marea Britanie la 30 august, iar autoritățile moldovene urmează să verifice dacă pot solicita extrădarea acestuia.
Omorul cetățeanului turc, Eren Izzet, care era și solicitant de azil în R. Moldova, a avut loc în amiaza zilei de miercuri, 10 iulie. Victima se afla la o terasă din sectorul Rîșcani al capitalei, când o persoană cu fața acoperită, care se deplasa pe o bicicletă, a tras șapte focuri în capul și spatele bărbatului, după care a fugit de la locul crimei.
- Te-ar putea interesa: Știau că prezintă pericol, dar nu au grăbit extrădarea. Asasinarea cetățeanului turc dezvăluie lacunele din sistemul de azil
În urma acestui caz, autoritățile au identificat mai multe lacune în legislația privind imigrația și azilul, printre care și tergiversarea dosarului azilantului prin instanțele de judecată, deși era cerută extrădarea sa. În urma consultărilor publice, Parlamentul a votat modificarea legislației în lectură finală, pe 31 iulie.
În același timp, o anchetă a Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) a Ministerului Afacerilor Interne a dus la demiterea conducerii Inspectoratului General pentru Migrație, fiind relevate mai multe nereguli în cadrul instituției și a cetățeanului turc asasinat la 10 iulie.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te