Veste anti-glonț ucrainene transformate în opere de artă

Această icoană a Sfântului Gheorghe ucigând balaurul a fost pictată pe o placă blindată care i-a salvat viața unui militar ucrainean. Două găuri de gloanțe pot fi văzute la gura și în burta dragonului.

Această operă de artă unică este expusă dintr-o expoziție intitulată ArtArmor care a fost deschisă în orașul Liov din vestul Ucrainei pe 27 decembrie.

O lucrare de artă inspirată pe o piesă de armură care a fost lovită din plin de un glonț.

Expoziția din Liov prezintă 12 lucrări realizate din plăci de armură care au oprit gloanțe sau schije în timp ce erau purtate de soldații ucraineni în lupta contra invadatorilor ruși.

O placă Kevlar deteriorată în luptă cu o hartă a Ucrainei.

Organizatorii expoziției spun că intenționează să strângă bani din vânzarea acestor lucrări de artă pentru a cumpăra mai multe armuri pentru trupele ucrainene.

Vizitatorii expoziției examinează urma unui proiectil pe o vestă anti-glonț.

Site-ul web al expoziției arată „veste antiglonț care au salvat viața cuiva pe câmpul de luptă, care au o a doua șansă de a salva o viața cuiva cu ajutorul unor artiști celebri”.

Două dintre lucrările expuse la expoziția ArtArmor, care este deschisă la Muzeul de Istorie din Lviv și a fost finanțată de ministerul ucrainean al Apărării.

 

Între artiștii ucraineni care au luat parte la proiect se numără Ivan Marciuk, Tiberiu Silvași, Nazar Bilîk, Petro Bevza, Iuri Vakulenko și Anton Logov. Plăcile blindate poartă semnăturile militarilor sslvați de ele.

Curatoarea expoziției, Irina Iuferova, a spus la lansarea proiectului că deși toți artiștii au folosit propriile metafore în lucrările lor, fiecare din ele „duce invariabil la o concluzie axiomatică: nimic nu e mai valoros în lume decât viața omului”.

Organizatorii expoziției spun că ea va fi prezentată în Europa, locațiile exacte urmând să vie anunțate ulterior. 

O expoziție de lucrări de artă realizate pe plăci de blindaj care au salvat vieți de soldați ucraineni a fost deschisă la Liov pe 27 decembrie.