Veterani iranieni, arestați la un protest în fața Parlamentului din Teheran

Protest al veteranilor în fața Fundației pentru martiri și veterani, Teheran

Mai mulți veterani iranieni care protestau în fața Parlamentului iranian pentru că nu le-au fost plătite pensii și compensații financiare au fost arestați de forțele de securitate la sfârșitul săptămânii trecute.

Veteranii, dintre care cei mai mulți au luptat în războiul dintre Iran și Irak din 1980-1988, s-au adunat în fața legislativului, afirmând că nu și-au primit pensiile, compensațiile de război și alocațiile de subzistență promise. Hassan Nowrozi, membru al parlamentului, a recunoscut că plângerile veteranilor sunt îndreptățite, spunând că guvernul le datorează veteranilor și familiilor acestora „despăgubiri medicale”.

Situația a devenit și mai tensionată după ce au fost publicate rapoarte potrivit cărora Amir-Hossein Ghazizadeh Hashemi, șeful Fundației pentru Martiri însărcinată cu ajutorarea familiilor celor care au luptat în război, a descoperit că zeci de milioane de dolari alocate fondului au fost deturnate.

A fost declanșată o anchetă în acest sens. Fundația are zeci de companii sub supravegherea sa. Potrivit unor rapoarte, între 320 000 și 500 000 de iranieni au fost răniți în războiul dintre Iran și Irak. Mulți dintre ei s-au adunat în fața clădirii Fundației Martirilor din Teheran pentru a protesta față de condițiile lor de trai, de neplata salariilor și de neglijarea de către guvern a cererilor lor.