Veşti noi-triste de la CEDO

A mai venit o nouă veste tristă de la CEDO. Vasăzică, Republica Moldova s-a aflat anul trecut în topul statelor împotriva cărora a pronunțat decizii Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au mai spus că în baza deciziilor CEDO, statul moldovean a fost obligat să achite reclamanților peste o jumătate de milion de euro. Vladislav Gribincea, președintele CRJM, a declarat că cele mai mari compensații s-au dat în cauza expulzării profesorilor turci de la liceele Orizont: 125 de mii de euro, câte 25 de mii de euro pentru fiecare reclamant. La conferința de presă s-a mai spus că în 2019, adresările moldovenilor la CEDO au depăşit de 3,4 ori media europeană.

Vedeţi ce se întîmplă? Ziariştii discută ani de zile despre banii pe care contribuabilii moldoveni îi pierd la CEDO din cauza judecătorilor şi cinovnicilor moldoveni, dar nimic, absolut nimic nu se schimbă. Suntem acum campioni ai neregulilor la CEDO! Jumătatea asta de million de euro plătită de statul moldovean sunt banii noştri, care ar fi trebuit altfel să fie folosiţi. Şi doar mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au avertizat autorităţile că expulzarea profesorilor turci e un abuz. Ce au făcut conducătorii moldoveni? Le-a fost totuna de soarta acelor profesori şi, fireşte, i-a durut în cot de banii contribuabililor moldoveni. Frumoase autorităţi, frumoşi judecători.


Nu suntem campioni ai prosperităţii, nu suntem lideri în economie, învăţămînt, medicină sau ecologie. În schimb, suntem campioni ai nedreptăţilor la CEDO. Cît va mai dura chestia asta? Probabil, multă vreme. Mi se pare că a venit demult timpul ca aceşti cinovnici şi judecători care comit nereguli să poarte o răspundere, să fie penalizaţi.

Păi, e normal asta? E normal să iei decizii care golesc buzunarele statului şi să dormi liniştit cu burta la soare, ca şi cum nimic rău n-ai făcut? Chiar cît va mai dura anormalitatea asta?