O organizație umanitară afirmă că, la un an de la revenirea la putere a talibanilor, fetele afgane se confruntă cu o criză economică gravă, o secetă paralizantă și noi restricții care le-au distrus viața, excluzându-le din societate și lăsându-le flămânde. Ca urmare, un sfert dintre fetele afgane prezintă semne de depresie, a declarat organizația Salvați copiii, într-un nou raport publicat pe 10 august.
Raportul, intitulat Punctul de cotitură: Viața copiilor la un an de la preluarea puterii de către talibani, a constatat că 97 la sută dintre familiile afgane se luptă să asigure suficientă hrană pentru copiii lor, iar aproape 80 la sută dintre copii au afirmat că s-au culcat flămânzi în ultima lună. Fetele au fost de aproape două ori mai predispuse decât băieții să se culce frecvent flămânde și să mănânce mai puțin în general.
Foametea afectează sănătatea și dezvoltarea copiilor, 90% dintre fete spunând că faptul că au mâncat tot mai puțin în ultimul an le-a făcut să slăbească și să nu mai aibă energie pentru a munci sau chiar pentru a se juca. Bunăstarea mintală și psihosocială a fetelor a fost, de asemenea, periclitată grav, se arată în raport.
De când au preluat puterea în urma retragerii forțelor conduse de NATO, în august anul trecut, talibanii nu au reușit să obțină recunoașterea internațională a guvernului lor, mulți occidentali cerând grupului să respecte drepturile femeilor și ale minorităților din țară.