Viața grea de la Herson după eliberare

Un panou pe care scrie „Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, un întreg” este rupt la Herson pe 14 noiembrie.

În prag de iarnă, locuitorii orașului se confruntă cu lipsa apei și a curentului electric.

Un vehicul blindat rusesc distrus la marginea șoselei care duce la aerodromul Ciornobaivka din apropiere de Herson, 14 noiembrie. 

Cea mai mare parte din infrastructura orașului Herson a fost distrusă în timpul celor opt luni de ocupație rusească.

Podul Antonivski peste râul Nipru a devenit inutilizabil în timpul verii din cauza multelor atacuri cu rachete.

Retragerea trupelor ruse din Herson a marcat încă o victorie a Kievului pe câmpul de luptă, ale cărui linii de front continuă să se modifice. 

Atmosfera în orașul-port din secolul 18 continua să fie euforică pe 15 noiembrie. Aici locuitorii le fac cu mâna și îngenunchează în fața militarilor ucraineni.

În ciuda avertismentelor autorităților ucrainene că minele și bombele capcană pot răni sau ucide civili, organizațiile internaționale au început să aducă ajutoare.

Speranța lor este să evite o catastrofă umanitară odată cu apropierea iernii.

Agențiile umanitare speră să ofere asistență alimentară celor aproape 100.000 de civili din Herson și din împrejurimi - zone la care nu au avut acces de când Rusia a ocupat regiunea în martie.

Locuitori eliberați profită de o stație de încărcare din piața centrală.

„Cea mai mare parte din regiunea eliberată Herson nu a avut electricitate din 6 noiembrie”, spune șeful Ukrenergo Volodimir Kudrițki. „Facem tot ce putem să le furnizăm oamenilor electricitate cât mai curând posibil”.

Centrul și turnul de televiune de la Herson au fost distruse în timpul luptelor.

În timpul vizitei sale la Herson, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că eliberarea orașului a fost „începutul sfârșitului războiului”.

În timp ce locuitorii din Herson iau apă din râul Nipru, sunetul exploziilor este o constantă readucere aminte că războiul e departe de a se termina.