Viața-i atât de trecătoare, atât de repezită...

Profesorul Grigore Vasilescu

Jurnalul săptămânal semnat de Grigore Vasilescu.

Născut la 20 ianuarie 1951 în orașul Orhei. A absolvit școala medie nr.2 din Orhei, actualmente Liceul Alecu Russo. A studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova și la Facultatea de Filozofie a Universității de Stat din Rostov-pe-Don, Rusia. A absolvit aspirantura Universității din Rostov-pe-Don și doctorantura Institutului de Filozofie a Academiei de Științe din Federația Rusă din Moscova. Este doctor habilitat în științe filosofice, profesor universitar, profesor Jean Monnet în integrare europeană. Actualmente activează în calitate de profesor universitar la Departamentul Relații Internaționale, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat din Moldova, director al Centrului de Studii Europene din cadrul Universității de Stat din Moldova. Este autor a circa 150 de lucrări științifice, inclusiv monografii, lucrări colective, articole științifice în domeniul filosofiei, esteticii, științelor politice, relațiilor internaționale. Autor a doua volume de versuri „Surprize” (2016); „Drumuri” (2018).

Luni

Viața unui profesor universitar nu este atât de monotonă și plicticoasă, cum uneori se crede. Da, în fiecare zi ore, ore, ore. Dar pe lângă ore, prelegeri, seminare pe care le am cu studenții la licență, masterat, școala doctorală, mai am o mulțime de alte activități, treburi profesionale, pe lângă cele casnice, de familie etc. Vorba e de activități extra-curriculare cu studenții, activități pe linia diferitor proiecte, pregătire de publicații, de conferințe științifice etc., etc. De aceea este importantă ziua de luni pentru a pune la punct, a planifica cât de cât activitățile pe săptămâna curentă. Asta pentru a reuși și cu acele ce vor interveni neapărat pe parcurs, pentru că așa e viața unui profesor.

Iată pentru azi, pe lângă cele obișnuite, trebuie, în calitate de coordonator, să reușesc anumite lucruri stabilite pentru această săptămână pe linia pregătirii activităților în cadrul Proiectului internațional ENACTED în politici de vecinătate europeană, care al doilea an îl implementăm în parteneriat cu Centrul de Studii Europene de la Universitatea Al.I.Cuza, Iași, România, în consorțiu cu alte câteva universități europene. Este vorba în primul rând de Masa rotundă „Cooperarea în contextul politicii de vecinătate a Uniunii Europene: instrumente, soluții și oportunități pentru Republica Moldova”, care va avea loc pe 12 aprilie și la care vor participa experți din România, Ucraina, Republica Moldova, invitați de la Delegația UE în țara noastră, de la câteva ministere implicate în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

La amiază, cum am și consemnat într-un vers, Cerul a stropit Pământul cu o ploiță proaspătă de primăvară, / Ce un miros a împrăștiat de o plăcere rară, / Ne-a bucurat, ne-a alinat sufletul însetat, / Mulțumim și de puținul ce ni l-a dat… Ar fi fost bine desigur daca ar fi plouat mai apăsat, pentru că pământul s-a cam uscat cu vânturile de primăvară. Dar, cum se spune, mulțumim și pentru atât… Tot la amiază a venit o veste tristă – a trecut în neființă cel care a fost Platon Fruntașu, cel care mi-a fost Rector la fostul Institut de Studii Politice și Relații Internaționale din cadrul USM în perioada în care am activat aici ca șef al Catedrei Relații Internaționale, un om de o înaltă ținută intelectuală și de o cumsecădenie rară. Dumnezeu să-l odihnească! A câta oară constatăm cum este viața noastră, cu de toate, și mai cu bucurii, dar și cu mai triste, foarte imprevizibilă, șubredă, trecătoare…

După amiază am avut un alt gen de activități. La propunerea Domnului Nicolae Dabija am selectat pentru a publica în „Literatura și Arta” un recital de versuri din noul meu volum „Drumuri”, apărut la finele anului 2018 și lansat pe 25 ianuarie 2019 la Biblioteca Centrală Municipală „B.P.Hașdeu” . În general anul curent a început și continuă să se deruleze sub semnul „Drumurilor” – aproape în fiecare zi ceva nou legat de această carte – sau o nouă prezentare, un nou articol, interviuri, discuții, mai dau cartea celor interesați, așa încât deja aproape mi s-a epuizat tirajul. Mă gândesc că poate ar fi necesar să mai scot un anumit tiraj suplimentar, pentru că mai sunt doritori să aibă cartea mea, iar la unele biblioteci încă nici n-am ajuns să le duc, mai ales că și pe la patria mea – Orhei, cartea încă n-a dovedit să ajungă, inclusiv la ai mei de acasă, de unde mi-am pornit de fapt drumurile vieții…

Marți

Dimineața e cam rece. Deși aproape e sfârșit de martie și deja au început să înflorească copacii, dar vremea încă nu prea ține cu primăvara, e instabilă, cu mari diferențe de temperaturi dintre zi și noapte. În plan politic însă ziua promite a fi mai caldă. Președintele Dodon, cum a fost anunțat în ajun, a invitat pentru consultări reprezentanții partidelor politice care au acces în Parlament în vederea posibilității creării unei majorități parlamentare după scrutinul din 24 februarie.

Grigore Vasilescu

Pe lângă obișnuitele ore m-am ocupat în plan extracurricular cu activități organizatorice de pregătire a Conferinței Inter-universitare Științifice Studențești „Parteneriatul Estic și europenizarea Republicii Moldova”, care va avea loc la Universitatea de Stat pe 4 aprilie curent și la care vor participa studenți și masteranzi de la mai multe instituții universitare din republică. În general, în acest an se împlinesc 10 ani ai Parteneriatului Estic al Uniunii Europene și 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere RM-UE și cu acest prilej avem și noi pe linia Centrului de Studii Europene de organizat mai multe evenimente.

Spre seară s-a anunțat că totuși au avut loc întrevederile președintelui țării cu liderii partidelor politice care au acces în parlament, respectiv cu liderii socialiștilor, democraților și celor de la Blocul ACUM. Discuțiile însă nu s-au soldat cu vreun rezultat concret, doar cu anumite declarații.

Seara mai aștern versurile care mi-au fost inspirate pe parcurs...

E greu acum de spus dacă se va reuși până la urmă crearea unei majorități parlamentare. Cei de la ACUM au declarat că sunt gata să-și asume responsabilitatea și să preia guvernarea, înaintându-se și candidaturile lui Andrei Năstase pentru funcția de speaker, iar a Maiei Sandu pentru cea de premier. Pe cât e de posibil un guvern minoritar în condițiile lipsei unui sprijin majoritar parlamentar la fel e greu de spus. Așa dar, deznodământul situației postelectorale se pare ca încă e departe.

Seara mai aștern versurile care mi-au fost inspirate pe parcurs. Selectez vreo două poezii din „Drumuri” despre drumurile vieții și le trimit noii mele cunoștințe de pe Facebook, Dnei Manuela Cerasela Jerlăianu de la București, o adevărată luptătoare pentru poezie, creație, luptătoare pentru viață. Mulțumesc Dnei Lidia Grosu, cunoscută poetesă de la noi, pentru posibilitatea de a o cunoaște pe talentata scriitoare de la București, care , la rându-i, mi-a trimis o selecție de versuri ale sale pe care le-am citi și savurat cu mare plăcere.

Miercuri

27 Martie. Aniversarea de 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918. Pe lângă aceasta e și Ziua Internațională a Teatrului. Deci, s-o luăm pe rând.

De dimineață e încă mai rece decât ieri. În general la meteo se anunță o zi cu o vreme instabilă, cu precipitații inclusiv în formă de lapoviță și chiar ninsoare la nordul țării, iar la noapte minimele vor coborî în centru până la -4, iar la nord până la -5… Se vede că Baba Dochia se mai ține de noi la acest sfârșit de martie…

La Facultate avem un eveniment interesant în cadrul tradiționalelor deja Conferințe FRIȘPA (Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative). Invitatul studenților și profesorilor de această dată a fost Dl Sergiy Korsunsky, cunoscut diplomat din țara vecină, Directorul Academiei Diplomatice din Ucraina, care în cadrul acestor Conferințe a prezentat prelegerea la tema „Viziunea Ucrainei asupra geopoliticii lumii post-liberale”. Este un prim proiect organizat împreună cu Institutul Diplomatic recent creat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova.

De dimineață e încă mai rece decât ieri...

A fost o prezentare extrem de interesantă mai ales pentru cei din domeniul științelor politice și a relațiilor internaționale, întrucât lumea de astăzi într-adevăr se schimbă foarte rapid în situația în care aceasta trece de la liberalism, de la valorile tradiționale liberale, la o lume post-liberală, bazată aproape totalmente pe interese, bani, bogății, o lume în care scade dramatic valoarea și importanța instituțiilor, inclusiv celor internaționale, dar și regionale, europene, crește populismul, decalajele, disproporțiile, inegalitățile, crizele devin tot mai evidente și cu consecințe tot mai imprevizibile.

După amiază particip la o ședință ordinară a Consiliului Facultății. Pe ordinea de zi câteva întrebări importante ce țin de activitatea cotidiană și de viitor a Facultății, inclusiv despre organizarea stagiilor de practică a studenților în acest an, despre impactul socio-economic al programelor de formare profesională în cadrul specialităților de la facultate, monitorizarea elaborării de către studenți a tezelor de licență și master, bilanțul desfășurării la Facultate a Zilelor Studentului FRIȘPA din acest an care s-au desfășurat în perioada 4-8 februarie. Problemele de pe ordinea de zi au fost dezbătute cu participarea cadrelor didactice și a studenților cu luarea unor decizii concrete în vederea perfecționării activităților la Facultate.

Seara, pentru că e 27 Martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, și pentru că e si Ziua Internaționala a teatrului mergem împreună cu soția Ludmila la teatru și să vizionăm tocmai un spectacol-document dedicat Unirii - spectacolul "Sfatul Tarii", prezentat pentru prima dată la Chișinău - o coproducție a Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași si Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău, consacrat Unirii Basarabiei cu Romania din 27 Martie 1918. Sigur că Actul Unirii actuale nu se face prin careva acțiuni culturale, spectacole etc. Pentru a apropia Unirea, inevitabilă și necesară, trebuie de depus eforturi, de muncit. Totuși, sunt absolut de acord cu Petru Hadârcă, Directorul Teatrului Național “Mihai Eminescu”, care, cu prilejul prezentării acestui spectacol la Chișinău, atrăgea atenția cât de important este să cultivăm admirația și respectul pentru faptele meritorii și constructive realizate de personalitățile istorice, insistând asupra convingerii că somnul conștiinței istorice naște monștri politici. Din păcate este ceea ce avem acum în societatea noastră…

Joi

În drum spre Facultate observ cât de frumos și plăpând mai înverzesc copacii, de o gingășie deosebită! Și cu toate că e cam la fel de rece dimineața, dar și cerul, și ciripitul păsărilor – toate atestă că primăvara e în toi. Mai ales că și cocostârcii – acești prevestitori ai primăverii, deja au și sosit pe plaiurile noastre.

Grigore Vasilescu

La Facultate mai multe lucruri de făcut, dar principalul e că azi e ziua Globalisticii – unul din cursurile mele preferate care le predau. La ore discutăm cu studenții ultimele evoluții globale, ultimele evenimente, impresiile studenților de la întâlnirea din ajun cu Directorul Academiei Diplomatice din Ucraina. Vorbim și de ziua de azi – Ziua Pământului, care se marchează anual pentru a sensibiliza opinia publică globală privitor la utilizarea energiei electrice și la consecințele legate de încălzirea globală. În general obișnuim să discutăm cu studenții despre consemnările zilelor globale, care în ultima perioadă se practică tot mai activ în lume. Bunăoară, săptămâna trecută am consemnat și Ziua mondială a fericirii, Ziua mondială a poeziei, Ziua mondială a apei, petrecută sub genericul „Apă pentru toți!”. Pentru că eri a fost și Ziua mondială a Teatrului, am vorbit puțin și despre artă. Iar tema principală a prelegerii de azi a fost aspectele și formele principale ale globalizării – proces definitoriu pentru lumea de azi.

La amiază primesc o veste bună legată de creația mea poetică. Jurnalista Mariana Roler de la Canal Regional m-a anunțat că a fost pus pe post reportajul despre lansarea volumului meu de poezii „Drumuri” la Biblioteca Centrală Municipală „B.P.Hașdeu . Am povestit și am remarcat drumul care l-am parcurs până la publicarea „Drumurilor”, cât și prin ce este interesantă cartea pentru cititor.

Seara obișnuiesc să mai privesc știri, emisiuni de analiză politică, ceea ce este și necesar pentru mine în calitatea de profesor în științe politice și relații internaționale. Deseori urmăresc cu interes „Politica” Nataliei Morari, „Cabinetul din umbră” a lui Val Butnaru, „Ora expertizei” cu Dumitru Mișin și desigur „La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă”, o emisiune a Valentinei Ursu. Azi este „Cabinetul din umbră” a lui Val Butnaru, care pune în discuție situația care persistă după alegerile parlamentare și posibilele scenarii de evoluție a vieții politice de la noi. Recent mi-am spus și eu opinia la Europa Liberă despre situația postelectorală.

Vineri

Ce repede mai trec zilele! Parcă mai ieri a fost luni și deja săptămâna nu-i. Așa ne trec zilele, anii. Viața-i atât de trecătoare, atât de repezită, încât nici nu observăm uneori ce-i în jur. De abia azi dimineața am reușit să zăbovesc puțin în grădina noastră, aflată și ea în așteptarea timpului mai cald când vor începe să înflorească florile. Deja lalelele își arată gămăliile, și liliacul își pregătește ciorchinele. Degrabă grădina va prinde culoare…

Merg la Facultate. Principala preocupare azi, pe lângă ore desigur, începem pregătirile pentru procedurile de re-acreditare a specialităților noastre de masterat. În calitate de responsabil pentru programul de masterat la Studii Europene am obligațiunea de a pregăti tot pachetul de documente pentru acreditare.

Nici nu observăm uneori ce-i în jur...

Avem de depus un mare efort. Dar cred că se va merita, cu gândul că nu numai vom obține acreditarea pe următorii cinci ani, dar și vom reuși păstrarea specialității ca suport important pentru pregătirea specialiștilor atât de necesari în vederea asigurării orientării europene a țării noastre.

După amiază am o întâlnire importantă cu Dl Vitalie Răilean, critic literar de la noi, Directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” din Chișinău, cel care săptămâna trecută mi-a prezentat „Drumurile” la „Buna dimineața” de la Televiziunea Națională. Îmi comunică o veste bună: în numărul următor în curs de pregătire a revistei „Cronica literară” îmi va apare o pagină tot despre „Drumuri”.

Seara am fost la o serată de poezie și muzică a unei tinere și talentate poetese de la noi, stabilită la București, Laura Muruzuc, acompaniată de interpretul Victor Cociug, iar sâmbătă, mergem la un alt eveniment de poezie și caritate, la Eugen Doga Muzic Cafe organizat de tânăra și talentata poetesă Alina Zbancă. Așa se face că cotidianul, munca, poezia, creația – toate se împletesc natural și frumos. E bine!