Viața printre ruinele din Mariupol

Un bărbat trage un cărucior într-un cartier distrus de lupte, în Mariupol, 29 octombrie 2022

Jucători de fotbal antrenându-se în fața unei clădiri puternic avariate. 

Aceste fotografii, care au fost publicate de Reuters pe 30 octombrie, sunt dintre puținele din orașul Mariupol ocupat de Rusia, la cinci luni după ce Moscova a preluat controlul asupra orașului-port ucrainean. 

Constructori într-o clădire de apartamente distrusă de război.

Imaginile orașului devastat au devenit emblematice pentru invazia distrugătoare a Rusiei în Ucraina, dar în ultimele luni astfel de fotografii au fost publicate rar de agențiile de știri de stat ale Rusiei. . 

O fotografie realizată pe 19 octombrie arată camioane militare rusești în fața unei clădiri grav avariate în centrul orașului Mariupol.

Un bărbat din Mariupol și tânărul său nepot lucrează în curtea unei clădiri avariate. 

Mariupol a fost capturat de forțele rusești în luna mai, după luni de lupte care au avariat sau distrus aproximativ 90% din clădirile orașului. Mii de oameni au murit în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de asediul Mariupolului.

O fotografie din 21 august de la reconstrucția clădirii Filarmonicii din Mariupol. 

Lucrările de reconstrucție au început aproape imediat după preluarea puterii de către Rusia la unele clădiri din centrul Mariupol, dar imaginile din această galerie, publicate de Reuters la 30 octombrie, par să arate că zone vaste din oraș rămân nelocuibile. 

Unul dintre nenumăratele blocuri distruse, fotografiat pe 29 octombrie.

Combinatul siderurgic Azovstal, grav avariat, fotografiat pe 29 octombrie.

Vechea uzină metalurgică Azovstal a fost ultimul refugiu pentru membrii Azov, un regiment ucrainean controversat care a arborat anii trecuți imagini neonaziste pe uniformele sale.

Președintele rus Vladimir Putin a invocat inițial „de-nazificarea” ca justificare a invaziei din februarie a Ucrainei, dar Kremlinul a încadrat mai recent conflictul ca fiind un război împotriva „satanismului”.

Ruinele oțelăriei Azovstal. 

Potrivit TASS, perimetrul pe care se află combinatul Azovstal, acum în ruină, urmează să fie transformat într-un „parc industrial, un parc tehnologic, un parc ecologic și un centru de transport și logistică”, la un cost de aproximativ 831 de milioane de dolari.

Un loc de joacă pentru copii în curtea unui bloc de apartamente în ruină, pe 29 octombrie. 

În Mariupol locuiau cândva aproximativ 431.000 de persoane. Se estimează că mai puțin de un sfert dintre aceștia au rămas în oraș.