Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că R. Moldova a început să achite avansul pentru gazele livrate în luna ianuarie, dar că nu va reuși până la data de 20 ianuarie să transfere la Moscova jumătate din sumă, așa cum prevede contractul semnat cu gicantul rus.
Între timp, președintele Consiliului de Administratie „Moldovagaz”, Vadim Ceban a declarat că o soluție temporară ar fi „ restituirea către Moldovgaz a TVA”. Potrivit lui Ceban citat de IPN, astfel va fi evitată creșterea devierilor de tarif în valoare de cel puțin 22 de milioane de dolari.
Cel mai probabil, Moldovagaz nu va reuși să acumuleze 30 – 32 de milioane de dolari, din totalul de 63 pe care ar trebui să-i achite, a explicat vicepremierul Andrei Spânu la ProTV Chișinău. Asta din cauza că tariful achitat de cetățeni nu acoperă prețul cu care gazele intră în țară. De la 1 ianuarie, Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce tariful aprobat în noiembrie, de 11,08 lei, cu TVA inclus, pe care-l achită cetățenii, a fost calculat la un preț de achiziție de 450 de dolari. În consecință, Moldovagaz a acumulat datorii de peste 30 de milioane, a mai spus Spânu.
### Vezi și... ### Efectul dominoului: după majorarea prețului la gaze urmează curentul electric„Am discutat cu Alexei Miller că situații din astea au mai fost și este logic ca Gazprom, în calitate de acționar majoritar, care controlează 65% din acțiunile Moldovagaz, să ofere o vacanță de plată, să ne ofere un termen prelungit până pe 20 sau până la finalul lunii februarie, ca Moldovagaz să poată să-și onoreze toate plățile”, a spus Spânu, citat de IPN.
Potrivit contractului semnat cu Gazprom, în cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului. O situația de acest fel s-a întâmplat în noiembrie, când gigantul rus a diminuat volumele livrate, cerând plățile datorate.