Vicepremierul Andrei Spînu: Oferta Gazprom-ului, pentru moment, nu este în avantajul cetățenilor noștri

Andrei Spînu

Republica Moldova își dorește un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, care avantajează ambele părți, însă oferta furnizorului rus de gaze, până în acest moment, „nu este în avantajul cetățenilor noștri”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, după negocierile purtate la Moscova.

El a precizat, într-un mesaj pe rețele, că prețul cerut de Gazprom „care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz”.

„Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a spus oficialul de la Chișinău.

Andrei Spînu a adăugat că guvernul își dorește o nouă rundă de discuții cu Gazprom, dar în același timp va căuta furnizori alternativi pentru asigurarea țării cu gaze și diversificarea surselor de aprovizionare.

Potrivit lui, la negocierile de la Moscova, Gazprom a dat asigurări că „va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte 5 milioane de metri cubi de gaze zilnic”.

În cadrul rundei de negocieri din această săptămână, la Moscova, vicepremierii Andrei Spînu și Vlad Kulminski au discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației de la Kremlin, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și cu Nikolai Șulghinov, ministrul Energiei din Federația Rusă.