Vicepremierul Andrei Spînu a respins criticile concernului rus Gazprom privind organizarea unui audit independent al datoriilor Moldovagaz, afirmând că guvernului de la Chișinău acționează în baza protocolului negocierilor semnat la Sankt Petersburg, în octombrie 2021.
Gazprom cere Chișinăului să achite o datorie istorică de peste 700 de milioane de dolari pentru consumul de gaze pe malul drept al Nistrului. Guvernul are dubii privind corectitudinea cererii și vrea ca datoria să fie examinată într-un audit externe, independent, de o firmă care va fi aleasă în baza unei proceduri de selecție publică, în conformitate cu legislația în vigoare.
Compania de stat Gazprom a difuzat un comunicat de presă marți, 8 februarie, în care sugerează că ar putea să nu recunoască rezultatele auditului independent organizat de guvernul moldovean asupra datoriilor pentru consumul de gaze de pe malul drept al Nistrului, întrucât Chișinăul ar fi acționat în mod unilateral și nu a ținut cont de propunerile furnizorului rus de gaze.
Totodată, Gazprom a reproșat guvernului moldovean că nu și-a trimis reprezentanţii la ședința din 8 februarie a Consiliului de observatori al Moldovagaz, la care ar fi urmat să se discute despre modul în care să fie organizat auditul datoriilor acumulate pe malul drept al Nistrului.
### Vezi și... ### Igor Grosu: guvernul „are situația sub control” și va continua să ajute „populația, nu Moldovagaz”Vicepremierul Andrei Spînu a replicat, într-un mesaj pe Facebook, că partea moldovenească este acționar minoritar la Moldovagaz, „respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea din 29 decembrie 2021 privind efectuarea auditului independent al datoriilor”, iar Agenția Proprietății Publice „a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului”. „Informațiile respective au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar SAP Gazprom, care, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor”. Vicepremierul a mai scris că va continua discuțiile cu Gazprom „pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens”.
Din 20 ianuarie, R. Moldova se află în stare de urgență în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile. Măsura a fost necesară pentru a adopta în regim extraordinar o serie de măsuri și a face plățile la timp către furnizorul rus de gaze care amenința cu sistarea livrărilor către R. Moldova.