Vicepremierul Spînu: Anunțul Air Moldova privind reluarea curselor spre Moscova - iresponsabil

Air Moldova a anunțat că va relua operarea zborurilor spre Moscova începând cu 1 octombrie.

Anunțul companiei Air Moldova privind reluarea curselor Chișinău-Moscova este iresponsabil, afirmă ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Noi credem că astfel de zboruri sunt riscante și eu rog cetățenii să nu se lase cumva amăgiți de acest anunț, pentru că încă nu este nimic clar ”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la Moldova 1. Acesta a precizat că Autoritatea Aeronautică Civilă va investiga posibilitatea efectuării curselor și va ieși cu clarificări în perioada următoare.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a califica anunțul Air Moldova drept „o minciună”, iar persoanele din spatele declarației ar avea interes de destabilizare a situației din R. Moldova.

„Este o minciună lansată în spațiul public ca multe altele care au menirea de a ridica niște așteptări la unii și de a crea tensiuni. A fost un instrument de manipulare și de dezinformare a acestei companii care este încă a unor pușcăriabili”, spus Igor Grosu la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

### Vezi și... ### Air Moldova reia zborurile spre Moscova 

În dimineața zilei de vineri, 9 septembrie, compania aeriană Air Moldova a anunțat că va relua operarea zborurilor spre Moscova începând cu 1 octombrie.

Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a anunțat că s-a autosesizat și va examina posibilitatea efectuării zborurilor spre Federația Rusă sub aspectul securității pasagerilor.

Air Moldova deține autorizație valabilă pentru a efectua curse în Federația Rusă, iar potrivit directorului AAC, Vasile Șaramet, zborurile în Federația Rusă nu au fost interzise.

R. Moldova și-a închis spațiul aerian imediat după izbucnirea războiului în Ucraina, inițial până la 4 martie, iar ulterior s-a decis că AAC poate autoriza utilizarea spațiului aerian în anumite cazuri. Pe 21 martie, o porțiune a spațiului aerian național a fost redeschisă pentru aeronavele civile și de stat, astfel fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri. Toate zborurile au direcția spre și dinspre România, evitând deci Ucraina.

### Vezi și... ### Air Moldova nu a coordonat cu Autoritatea Aeronautică Civilă reluarea zborurilor spre Moscova