Vicepreședintele Adunării de la Comrat, demis după critici la adresa lui Guțul și Șor

Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Alexandru Tarnavschi, a fost demis într-o ședință extraordinară a legislativului autonomiei găgăuze, marți, cu votul majorității deputaților.

Tarnavschi este un oponent al bașcanei Evghenia Guțul și al oligarhului fugar Ilan Șor, pe care l-a acuzat recent că ar urmări destabilizarea situației din autonomia găgăuză și răsturnarea guvernului pro-european de la Chișinău.

Captura lui Alexandru Tarnavschi din timpul ședinței extraordinare a legislativului autonomiei găgăuze

Pentru demiterea vicepreședintelui adunării de la Comrat au votat 19 deputați din cei 21 prezenți, în timp ce fracțiunea socialistă a boicotat ședința, transmite nokta.md.

Inițiatorii demiterii lui Tarnavschi l-au acuzat că ar face jocul puterii centrale de la Chișinău și că ar submina autonomia găgăuză „din interior”. De asemenea, i s-a reproșat că s-a opus adoptării unor decizii, inclusiv a declarațiilor în sprijinul televiziunii locale GRT și acordării pentru limba rusă a statutului de limbă de comunicare interetnică.

În replică, Alexandru Tarnavschi a calificat drept „ridicole” acuzațiile ce i se aduc, spunând că este demis nu pentru că ar fi comis vreo încălcare, ci pentru poziția sa critică față de actuala conducere a autonomiei, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor care a fost condamnat pentru frauda bancară din 2014.

Într-o emisiune recentă la TV8, vicepreședintele Adunării de la Comrat a spus că Ilan Șor ar urmări debarcarea guvernării PAS de la Chișinău, folosind în acest scop actuala conducere de la Comrat.

„Odată cu alegerea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei, Ilan Șor, care i-a oferit acesteia sprijin politic, s-a ales cu puterea politică în autonomie. Scopul acestui politician este de a destabiliza situația din regiune, precum și de a răsturna puterea oficială de la Chișinău”, a spus Tarnavschi, adăugând că Șor se opune oricărui dialog constructiv dintre Comrat și Chișinău.

Demiterea vicepreședintelui Adunării Populare de la Comrat a fost deplânsă de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks. Într-o emisiune la TV8, din 7 mai, el a spus că Tarnavski a promovat activ ideea dialogului între Chișinău și Comrat.

„Faptul că autoritățile găgăuze optează din ce în ce mai mult pentru calea autoizolării este cu siguranță alarmant”, a declarat oficialul european.

### Vezi și... ### Maia Sandu, întâmpinată cu proteste la Comrat, în timp ce guvernatoarea Găgăuziei este la Moscova