Victima de la Bucea, un simbol al suferinței din Ucraina

Unghiile în culori vii - patru erau roșii, iar a cincea avea o mică inimă mov cu un chenar de lac argintiu - au dezvăluit identitatea femeii. Irina Filkina avea 52 de ani și lucra la stația de termoficare a unui centru comercial când a fost ucisă în Bucea, oraș situat la nord-vest de capitala ucraineană, Kiev.

Când jurnaliștii au intrat în Bucea, după retragerea forțelor rusești, au găsit cadavrul Filkinei lângă bicicleta ei.
 

Filkina a murit pe strada Iablunska, o arteră lungă, acum celebră, de la marginea sudică a orașului Bucea, unde au fost descoperite și alte cadavre de civili, unele cu mâinile legate la spate. Primarul din Bucea spune că 400 de civili au fost uciși de forțele rusești.

 

Esteticiana Irinei, Anastasia Subaceva, care locuiește acum în Vilnius, Lituania, își amintește seara din aprilie când a dat peste o postare pe rețelele de socializare care arăta mâna fără viață. „M-am uitat prin mesajele noastre și am comparat pozele pe care i le-am făcut cu acea imagine. Și era ea. Am început să țip.... Am plâns pe umărul mamei mele, mă simțeam pustie și rănită de moarte.”

O altă persoană care încă încearcă să înțeleagă cum a fost ucisă este partenerul ei, Anatoli Șciruk, care este fotografiat aici ținând în mână unul dintre puloverele ei.

Svitlana Safonova, care are 60 de ani,  se uită la o fotografie a Irinei Filkina, care i-a fost soră. Ea a aflat de moartea acesteia de la fiicele Filkinei.
Conform martorilor, Irina a fost ucisă de un soldat rus pe când se îndrepta pe bicicletă către casă. 

 

Într-o zi rece de februarie, Safonova și Șciruk au vizitat mormântul Irinei Filkina la Bucea. S-au străduit să-și stăpânească lacrimile după ce au pus 12 trandafiri roz lângă crucea simplă care marchează locul ei de odihnă.

"Pentru mine, lumea s-a sfârșit pe 5 martie (considerată a fi ziua morții lui Filkina)", a spus Safonova, care plângea lângă mormântul surorii sale. „Una este când cineva moare după o boală îndelungată și este înmormântat. Este altceva dacă cineva este ucis pe neașteptate și fără motiv”.
Martorii spun că Irina Filkina a fost ucisă de un soldat rus pe când se îndrepta pe bicicletă către casă.