Premierul Ion Chicu a promis polițe de asigurare medicală gratuite veteranilor, în urma protestului pe care l-au organizat luni în capitală, la aniversarea izbucnirii războiului de pe Nistru. Autoritățile au mai spus că vor crea un departament pentru problemele veteranilor, cerându-le să-și aleagă și să-și delege reprezentanți în acest departament. Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a declarat că atât el, cât și membrii Consiliului național pentru problemele veteranilor de război pe care îl conduce, au depus și continuă să depună eforturi pentru a le ușura viața veteranilor.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Reprezentanții din rândurile veteranilor vor să fie creată o subdiviziune pe lângă guvern care le-ar apăra interesele. E posibil acest lucru?
Victor Gaiciuc: „Da, e posibil. Cu toate că eu vreau să spun că și la ziua de astăzi și Ministerul de Interne, și Ministerul Apărării, și alte structuri abilitate ale statului ajută. Mai mult ca atât, este hotărârea de guvern prin care este creat Consiliul Național în a cărui componență intră, practic, toți președinții organizațiilor obștești ale veteranilor, dar este normal că un grup de veterani mai doresc ceva.
Este normal că un grup de veterani mai doresc ceva...
Și asta este normal. Această idee de a crea un departament am auzit-o, câțiva ani deja se vehiculează. Lor li se pare că, dacă va fi creată această entitate, li se va acorda mai mare atenție. De ce nu? Se duc discuții acum, cunosc că prim-ministrul a dat dispoziție de a crea un grup de lucru care să elaboreze, să vedem unde e mai bine, câte persoane lucrează, cum, care sunt obligațiunile ș.a.m.d. Nu văd probleme în asta.”
Europa Liberă: Dar din câte se cunoaște, se cere să fie evaluată eficiența activității Consiliului Național pentru problemele veteranilor și veteranii spun că totuși nu li se respectă întru totul drepturile pe care le au.
### Vezi și... ### Revolta veteranilor de Ziua Memoriei (FOTO/ VIDEO)Victor Gaiciuc: „Apropo, Consiliul Național a activat mai mulți ani, însă anul trecut, practic, nu a activat din considerente pe care cred că le cunoaște toată lumea. Nu a activat, de aceea a fost înnoit consiliul. Prima ședință a consiliului al cărui președinte sunt eu a avut loc la 24 februarie, apropo, cu prezența primului ministru, cu prezența mai multor miniștri și s-au rezolvat un șir de probleme. Eu cred că s-a făcut foarte mult...”
Europa Liberă: Dar ce s-a făcut concret?
Victor Gaiciuc: „S-au identificat surse pentru a da poliță de asigurare medicală la toți veteranii de război care nu au vârsta de pensionare și nu sunt implicați în câmpul muncii.”
Europa Liberă: Dar pe lângă faptul că vor acordarea poliței de asigurare gratuită tuturor veteranilor, ei doresc ca toți camarazii să dispună de un buget anual pentru a beneficia de tratament?
Victor Gaiciuc: „Asta și este acordarea asigurării medicale la toți veteranii de război. Nu putem să dăm de două ori, noi dăm gratis la acei care nu sunt în câmpul muncii și nu beneficiază sau nu sunt pensionari, pentru că pensionarii și așa, și așa, sunt veterani sau nu, au poliță de asigurare. E corect sau nu?”
Europa Liberă: Din câte înțeleg, ei vor tratament gratuit.
Victor Gaiciuc: „Dar tratament gratuit și așa au. Mai mult ca atât, s-au alocat surse financiare suplimentare la Centrul de reabilitare și la Spitalul municipal. Deci, am mărit numărul de locuri, de paturi, așa aș spune; toate văduvele deja este decizie ca nu 250 de lei indemnizația să fie, dar să fie 500 de lei; asigurarea suplimentară pentru 124 de veterani de război cu servicii de reabilitare în cadrul Centrului de reabilitare experimental protezare ortopedică și reabilitare și acordarea serviciilor medicale în cadrul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale suplimentar pentru 600 de veterani de război.
În spatele la orișicare cifră stau surse financiare...
Asta nu-i așa de ușor, fiindcă în spatele la orișicare cifră stau surse financiare, dar și e normal că cineva mai vrea încă ceva. Mai mult ca atât, eu astăzi am auzit că ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că se caută surse ca indemnizația care de la 1 ianuarie de la 100 a devenit 300, se caută surse ca să fie de 500 de lei, așa că lucrăm. Poate s-ar putea și mai bine. Eu toată vremea știu că este loc pentru mai bine.”
Europa Liberă: Din aceste nemulțumiri ale celor care protestează, Dvs. ați înțeles că au doar revendicări de ordin social-economic sau și revendicări politice?
Victor Gaiciuc: „Aici e mai complicat deja. Nu vreau să dau aprecieri politice la tot ceea ce a fost, însă eu pot numai să presupun că desigur cuiva asta îi trebuie, chiar luând în considerare faptul că într-o așa zi asta a fost organizat. Când voi avea date concrete, operative, o să vă spun mai concret.”
Europa Liberă: Consensul poate fi găsit?
Victor Gaiciuc: „Desigur! Eu toată vremea am fost pentru consens. Și dacă în ‘92, în ’91 se căuta consensul, noi poate izbuteam să depășim această criză. Consider că mai bine la masa de tratative să pierzi 10 ore, decât să ai conflict.”
Europa Liberă: Ați văzut că ei sunt nemulțumiți și pentru că se fac declarații politice de către demnitarii de stat care nu ar spune că războiul de la Nistru a fost unul moldo-rus?
Victor Gaiciuc: „Este opinia fiecărui cetățean, dar, știți, în ultimul timp chiar mă tem să spun public ceva, fiindcă se ia din context orice cuvânt, eu personal am trecut prin 2016, când la Academia de Științe absolut cu alt context, în absolut altă situație am adus un exemplu, poate nefericit, și mai nu s-a terminat cu o împușcătură. Apoi, asta-i când se dorește anume de a ațâța spiritele, nu se dorește de conciliere, de toleranță, de a ne concentra pe problemele economice, de a rezolva ca noi să trăim mai bine, să trăim prosper, dar se caută anume destabilizare.
În ultimul timp chiar mă tem să spun public ceva...
Dacă ceva nu-ți place, jos și, gata, s-a terminat discuția. Și tot constructivismul, toată acea începere de a merge spre rezolvarea situației, de a construi se distruge și se caută pe urmă surse ca să construim din nou.”
Europa Liberă: Și credeți că totuși Republica Moldova va insista ca armata Federației Ruse să fie evacuată din stânga Nistrului?
Victor Gaiciuc: „Dna Valentina, cunoașteți foarte bine conceptul meu de neutralitate a Republicii Moldova. Ideea mea e ca noi să trăim ca în Elveția sau poate și mai bine, ideea mea e că mai devreme sau mai târziu noi vom fi recunoscuți ca un stat neutru la nivel internațional. La momentul când vom fi recunoscuți internațional ca un stat neutru, când va fi consens între Federația Rusă, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, când va fi acest consens și vor accepta ideea neutralității noastre internaționale, atunci desigur sunt toate premisele ca teritoriul nostru să fie părăsit de trupele străine, să nu fie trupele Federației Ruse, atunci desigur noi vom fi atractivi pentru investitori, atunci desigur noi vom fi o zonă stabilă în centrul Europei, vom fi într-adevăr o punte între Vest și Est, se va dezvolta economia, vom avea o conciliere socială absolută, vom trăi încă mai bine ca în Elveția.”