Rețeaua de socializare online Facebook a închis aproape 200 de conturi și pagini adresate publicului moldovean și gestionate de troli, de persoane care-și ascundeau identitatea reală. În Republica Moldova, din 2016, de deconspirarea profilurilor false se ocupă echipa aplicației Trolless, care până în prezent a depistat câteva mii de profiluri dubioase. Co-fondatorul acesteia, Victor Spînu, care își afișează pe Facebook sprijinul pentru Blocul ACUM, spune că a oferit rețelei de socializare o listă de peste 700 de conturi suspecte. Facebook desfășura de mai mult timp propria investigație, prin urmare, a eliminat conturile în baza propriilor criterii. Corespondenta noastră a stat de vorbă cu Victor Spînu despre colaborarea Trolless cu Facebook:
Your browser doesn’t support HTML5
Victor Spînu: „Noi am trimis la Facebook o listă de 700 de profiluri, doar că merită de menționat aici că nu toate profilurile de acolo erau troli activi; o parte din aceste profiluri erau doar conturi false create și lăsate sau conturi trol, dar inactive și, respectiv, țin să menționez că noi nu am participat la procesul de decizie al Facebook care profiluri să fie șterse și care să rămână.
Ei au făcut investigația asta, ei au văzut prin instrumentele lor cum sunt legate profilurile fake. Noi deja am primit câteva mesaje, chiar cineva ne-a și amenințat că o să ne dea în judecată, pentru că noi i-am șters profilul de Facebook, ceea ce este total fals și total irelevant, pentru că noi doar am informat Facebook-ul despre problema care este, le-am oferit dovezi pe acest subiect și mai departe ei și-au făcut singuri treaba așa cum au considerat de cuviință.
Ei ne-au anunțat că de mai mult timp sunt cu ochii pe ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și cumva noi am reușit să ne coordonăm foarte bine, pentru că informația oferită de noi a ajuns la ei la timp, practic, a durat foarte puțin timp, dacă e să luăm că de la primul contact până când au fost șterse profilurile a trecut circa o săptămână. Cel mai mult a durat găsirea contactelor unei persoane reale de la Facebook, care ar fi împuternicită să ia decizii pe acest subiect.”
Europa Liberă: Facebook spunea că unele activități ale acestor conturi care au fost închise „ar avea legătură cu angajați ai Guvernului”. Despre ce vorbește asta?
Victor Spînu: „Noi aveam această presupunere și mai înainte, pentru că vedeam că trolii sunt foarte activi și pe paginile Guvernului, și pe paginile autorităților publice și nu doar erau activi, dar ei cumva îi lăudau pentru activitățile pe care le fac și, mă rog, presupunerea noastră era că cineva din instituțiile statului cumva este implicat la fel în acest proces. Dar nu cunoaștem cine, nu cunoaștem cum, iarăși Facebook-ul nu a împărtășit cu noi aceste informații.”
Europa Liberă: În comunicatul său, Facebook-ul mai precizează că unul dintre conturi avea peste 54 de mii de abonați și că pentru publicitate s-au oferit peste 20 de mii de dolari. Ce să înțelegem din aceste cifre?
Victor Spînu: „Cred că cea mai mare pagină avea 54 de mii follow-uri pe care ei au închis-o. Per total cred că cifra de oameni care urmăreau aceste pagini e mult mai mare și care erau în fence cu aceste profiluri. În ceea ce privește cifra de 20 de mii de dolari, probabil iarăși în comunicat nu este scris pentru ce perioadă a fost cheltuită această sumă, pentru că asta contează foarte mult.
Dacă este suma pentru câțiva ani, e impunătoare, dar dacă este pentru o perioadă mai scurtă, pentru câteva luni, atunci ținând seama de impactul pe care vor să-l facă persoanele care stau în spatele acestor profiluri... Și este foarte colosal să cheltui așa sume doar pentru publicitatea unor fake-uri pe Facebook, atunci ne dăm seama care este suma investițiilor lor pentru întreținerea unei astfel de structuri, pentru educația lor, pentru recrutarea lor ș.a.m.d.”
### Vezi și... ### Fake News, proasta guvernare și clientelismul politic din România, R. Moldova și GeorgiaEuropa Liberă: Suntem în toiul campaniei electorale. Cum și-au schimbat trolii atitudinea, activitatea, dacă observați cumva vreo schimbare în felul în care acționează acum, în campanie?
Victor Spînu: „Proiectul nostru s-a lansat chiar înaintea alegerilor prezidențiale din 2016 și atunci noi am văzut cât de active pot fi profilurile trol și care este efectul pe care pot să-l producă ele. Sigur că a urmat după asta și o perioadă de pace în care trolii și profilurile respective cumva distribuiau știri și unele prostioare, dar nu așa de activ, iarăși când a fost vorba de alegerile din Chișinău trolii s-au activizat, au pus și ei umărul la răspândirea fake-urilor și știrilor propagandistice, apoi iarăși a urmat o perioadă de liniște, liniște relativă, pentru că ei sunt activi tot timpul și iată că acum, în preajma alegerilor parlamentare noi vedem cum ei iarăși s-au activizat, cum au început să promoveze exclusiv teme politice, discursul lor era orientat împotriva unor candidați sau, mă rog, entități și în același timp promovau cu totul alți candidați și entități. Deci este clar că ei aveau o activitate coordonată și aveau niște scopuri foarte bine definite.”
Europa Liberă: Din câte înțeleg, pe Facebook aceste conturi sunt șterse de câteva zile. Observați vreo diferență în comportament, este mai curată rețeaua de socializare într-un fel?
Victor Spînu: „Cert este că este mult mai puțină activitate de trolling pe Facebook. Noi vedem că la știrile unor portaluri nu mai sunt așa de multe discuții aiurea, nu mai sunt așa de multe fake-uri răspândite. Deci, cumva Facebook-ul s-a curățat și asta cred că s-a întâmplat acum două zile, când am primit și noi noutatea că au fost șterse.
### Vezi și... ### Manipulare și dezinformare pe rețelele de socializareAm avut o discuție cu cei de la Facebook, ei ne-au explicat ce anume au făcut și în baza căror criterii, pentru că ei spuneau că nu au șters profilurile doar din cauză că ele sunt fake-uri, ei au analizat activitatea acestora și ce promovau, ce distribuiau pe rețea și în baza acestui fapt le-au înlăturat.”