Viena sovietică

Soldați sovietici inspectează o sinucidere în grup la Viena în 1945. Armata Roșie a ocupat în primăvara acelui an orașul care era distrus masiv. (foto de Evgheni Haldei/TASS)

Portretul liderului sovietic Iosif Stalin cărat pe roți în centrul Vienei în 1952. După terminarea celui de-al doilea război mondial și pînă la mijlocul anilor 1955, Aliații au împărțit Viena în zone de ocupație.

Membră a Armatei Roșii se plimbă cu o prietenă în cetrul Vienei în 1946.  Suburbiile de vest ale Vienei erau împărțite în trei sectoare: britanic, american, francez, în timp ce Uniunea Sovietică ocupa estul Vienei. Soviet Union held Vienna's east.

Un semn în rusă și germană care marchează ieșirea din zona de ocupație sovietică. Centrul Vienei era împărțit între forțele de ocupație, un aranjament bizar fîcut faimos de o scenă din filmul „Al treilea bărbat”, din 1949, scris de Graham Greene.

Soldat sovietic cu prietena sa la o petrecere în Hofburg, fostul palat imperial aș Habsburgilor.

Steagul austriac și cel cu sovietic flutură pe un tramvwi cer trece un pod reparat din centrul Vienei 1946.

Primarul Vienei și viitorul președinte al Austriei Theodor Koerner la inaugurarea monumentului dedicat soldaților sovietici căzuți în timpul capturării Vienei.

Un preot ortodox și mai mulți generali sovietici.

Steaua sovietică la intrarea într-un apartament vienez confiscat de sovietici în 1946 

Muziceni uzbeci cântă la Musikverein, sediul de azi al Orchestrei simfonice din Viena.

Ofițer sovietic de informații valsînd cu o femeie tînără.

Portrete lui Lenin și Stalin, și Steaua roșie pe Palatul Palais Epstein în 1947. În această clădifre s-a aflat general al sovieticilor în timpul ocupației.

Muncitori sovietici în pauza de masă la o fabrică din Viena. Ocupația militară era profund nepopulară în Austria, iar estul Vienei a pierdut  cam 11 procente din populația sa  dup ce oamenii au părăsit zona sovietică.

Ursul Smoky e dat jos din camion de lucrători ai Circului de stat din Rusia în 1958. după retragerea Aliaților în urma negocierilor diplomației austriece. Una din condițiile pentru plecarea sovietică a fost promisiunea Austriei să nu intre niciodată în NATO, o promisune pe care țara a onorat-o.