Viitorul NATO pe fundalul pandemiei de coronavirus

Militari americani, staționați în Germania: președintele Donald Trump vrea să reducă substanțial prezența militară americană în Germania, iunie 2020.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbește luni, prin videoconferință la un forum virtual despre întărirea organizației. Duminică, oficiali germani și-au exprimat îngrijorarea în urma relatărilor presei despre o decizie a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a retrage mii de militari americani din Germania anul acesta. “Relația bilaterală poate fi afectată sever de o asemenea decizie a președintelui Statelor Unite”, a declarat agenției DPA Peter Beyer, principalul oficial guvernamental german responsabil de relația cu Statele Unite și Canada. Wall Street Journal a relatat că Trump a cerut Pentagonului să retragă 9 500 din cei aproximativ 34 500 de militari americani din Germania, iar Der Spiegel a scris că vor fi retrași din Germaia între cinci mii și 15 mii de militari americani.

Ministrul de externe german Heiko Maas este citat de ediția duminicală a ziarului Bild, spunând că relațiile trebuie să rămână strânse, chiar dacă o asemenea retragere are loc. Polonia și-a exprimat, între timp, speranța că o parte a militarilor americani scoși din Germania vor fi redislocați pe teritoriul polonez. Wall Street Journal a mai scris că liderii militari americani lucrează de mai multe luni la aceste schimbări și că ele nu au legătură cu tensiunile dintre Trump și cancelara germană Angela Merkel.