Viitorul secretar de stat al administrației democrate, Antony Blinken a declarat că Statele Unite își doresc în viitor un acord nuclear cu Iranul „puternic și de lungă durată”. După cum se știe, președintele Trump a scos unilateral America din acordul internațional cu Iranul, semnat în 2015.
Vorbind în cursul audierilor de confirmare în funcție din cadrul comisiei senatoriale pentru politică externă, Blinken a declarat că acordul din 2015 va reprezenta „baza de la care să se negocieze acest nou acord „de lungă durată” care va include și alte domenii cum ar fi programul iranian de rachete și ale activități „dușmănoase” ale Iranului.
Alte subiecte abordate în cursul audierilor s-au referit la Rusia, Ucraina, Georgia și China.
Blinken a condamnat recenta reținere a opozantului rus Alexei Navalnîi la Moscova, susținând că arată „cât se teme președintele Vladimir Putin” de criticii săi pentru că Navalnîi vorbește pentru milioane de ruși.
Referitor la Georgia, Blinken a declarat că administrația Biden va sprijini dorința Georgiei de a adera la NATO, explicând că o eventuală nouă extindere a Alianței nu va duce la o confruntare cu Rusia. În opinia sa, scurtul război din 2008 între Rusia și Georgia a fost posibil tocmai pentru că Georgia nu era membră NATO.
Blinken a declarat că va sprijini și furnizarea de arme letale Ucrainei în războiul hibrid din estul țării cu Rusia dar a subliniat că în Ucraina, una din problemele esențiale rămâne lupta cu corupția. „Numai așa poate deveni o democrație reală” a argumentat Blinken.
Într-un punct, viitorul secretar de stat a fost de acord cu politica administrației Trump, și anume că modul cum tratează autoritățile chineze minoritatea Uyghură poate fi calificat drept „genocid”.